ПАДОБРАНАЦ 8 у новом броју часописа „Одбрана“

Садржај и реч уредника

Горан Тодоровић Фаца скочио хиљадити пут
Ход по облацима
„Хиљаду!”, викнуо је Горан неколико секунди пре него што је додирнуо тло на Спортском аеродрому „Београд”. На питање окупљених пријатеља, који су аплаузом поздравили хиљадити скок некадашњег припадника 63. падобранске бригаде Војске Србије, како се осећа, кратко је рекао: „Невероватно!”. И одмах додао: „Ово морамо да поновимо!”

Падобранске несреће
Стручност гаранција живота
Човек увек највише жели оно што нема. Памет да импресионира, изглед да задиви, љубав да припада, новац да купи, крила да полети… Проклетство, амбиција, или тек обичан нагон приморавају га да стреми ка новом, бољем, недостижном. Ризик је саставни део сваког од тих излета у неизвесно. Понекад ризикујемо само огреботину или сломљено срце, али повремено на коцки зна да се нађе и вреднији улог – живот.

Вести

Ронилачка чета Речне флотиле
Речне видре – јединица одважних
Припаднике тог састава Војске Србије одликује добра опрема и наоружање, храброст, одлучност, одважност, међусобно поверење, другарство и уважавање, те изражен осећај јединства и припадности „речним видрама”

Саша Јојић, тандем инструктор
Сваки скок као први
Године, искуство и број падобранских скокова јесу предуслови да постанете добар тандем инструктор. Када скоро три деценије падобранске каријере, од чега пола у тандему, испуните цифром од 23.000 скокова, са око 15.000 људи из целог света, помислили бисте да је сваки следећи излет „од неба до земље” монотона рутина. Да ипак није тако тврди човек који је, како каже, доживотни припадник наше 63. падобранске бригаде.

Вод за одржавање падобрана
Више од поверења
Мало тога није могуће поправити у радионицама вода за одржавање падобрана 63.падобранског батаљона Специјалне бригаде Војске Србије. Управо таква „аутономија” улива додатну сигурност нашим падобранцима.

Јанко Лутовац, светски падобрански рекордер
С падобраном у легенду
Приликом постављања светског рекорда, први скок падобраном с висине од 250 метара Јанко је извео 1. јуна 1950, у четири сата изјутра. Потом је, сваких наредних четири-пет минута, изводио по један скок – све до касних вечерњих сати, нешто после 21 час увече. Седамнаест сати. Подвиг и данас вредан дивљења.

Спартанска бригада – нова падобранска јединица Копнене војске САД
Класична падобранска формација
На ратиштима у Ираку и Авганистану Бригада је извршавала и задатке из области неконвенционалног ратовања, уобичајене за специјалне снаге, као што је обука страних оружаних снага или употреба ирегуларних трупа у обавештајним и борбеним операцијама. Упркос великим жртвама, у тој јединици забележен је највећи број обнављања војничког уговора и продужавања служења у Копненој војсци.

Вести

Специјална јединица војске Шведске
Борбени Орлови
Шведски падобранци – ренџери чине високо покретљиву јединицу, оспособљену да дејствује иза непријатељских линија, извршава извиђачке акције на великим даљинама, с основним задатком да пасивно прикупља информације. Тај специјални састав такође учествује и у међународним операцијама.

Задатак јединице из Мофета
Драматично спасавање на Пацифику
Припадници Ваздухопловне националне гарде из 129. спасилачког ваздухопловног винга завршили су 4. маја 2010. четвородневну акцију спасавања повређеног морнара на око 650 миља од обале Калифорније

Књига Ера ваздушне моћи Мартина Ван Кревела
Доба заласка
Мартин Ван Цревелд, Тхе Аге оф Аирпоwер, Публиц Аффаирс, Неw Yорк, 2011, 498 пп.

„Жене за небо без граница”
Скок над Београдом

Једрење параглајдером
Место где нема бриге ни умора
Више од педесет пилота параглајдера окупило се од 22. до 27. јуна на падинама Старе планине, на Предсветском купу у праглајдингу – „Књажевац опен 2012”.Манифестација која због јаког ветра није прошла како су очекивали организатори – Ваздухопловни савез Србије и Клуб слободног летења „Арес” – ипак је још једном потврдила традиционално српско гостопримство, због кога ће наша земља наредне године бити домаћин светског купа у параглајдингу.

ВДВ у ратној 1944. (4)
Битка за пролаз кроз Карпате
Последња велика ваздушнодесантна операција Црвене армије у Другом светском рату одиграла се у септембру 1944. године. Месец дана раније словачка војска и делови њиховог Националног савета подигли су устанак против квислиншке владе, коју су подржавали Немци. Током устанка ослобођено је неколико градова у источном делу земље.