Наши ветерани на 16. шутинг релију

Трка за што боље време, битка за што више прецизнијих погодака у мету. Доказ да сте спремни и одважни, добићете на адреналинском надметању које се сваке године одржава у Нишу. Полигон “Градац” надомак Кнез села, место је где ћете моћи да тестирате колико сте храбри, одважни и спретни. Овог 6. октобра, организатори 16. Шутинг релија, Ревија Новости “Калибар” и нишки “Сафари клуб”, уприличили су такмичење, које ће се по оцени многобројних учесника дуго препричавати.
– Најбитније је да нас је време послужило, за разлику од претходних година и да је цела манифестација протекла без икаквих проблема – нагласио је Властимир Станојевић, први човек “Сафари клуба”. – Имали смо 23 екипе из целе Србије и региона. Одличан одзив, с обзиром на економску кризу. “Шутинг рели” је један од најекстремнијих програма у земљи, јер садржи елементе екстремне вожње теренског аутомобила по некатегорисаном терену и практичну употребу оружја у реалним околностима То је узбудљива и већ традиционална спортска манифестација која се одомаћила у Нишу и на којој је до сада учествовало преко хиљаду такмичара за ових 15 година.

Секира на старту
Организатор је овај пут припремио једно изненађење – бацање секире. Многима је ова радна тачка правила проблеме, а они који су били прецизни, односно који су имали добру технику бацања скупљали вредне поене. На осталим стејџевима, пуцало се из пиштоља, “Заставиног” полуаутоматског ловачког карабина, борбене сачмаре и ловачке пушке.
– Процедура и правила морају да се стриктно поштују – нагласио је Станојевић, на брифингу, који су помно слушали учесници “шутинга”. – Свака екипа мора да одвози пробни круг, на коме ће се упознати са стазом и радним тачкама. То је и начин да се мало спусти и адреналин код возача. На овој стази, ако нисте прибрани преврћете се ко од шале. Зато су безбедносне мере наш приоритет. Стрелци су своје способности одмерили на укупно шест полигона, на којима су биле постављене различите метне ситуације. Полазило се од нове мете на којој је задатак сувозача, односно стрелца био да се опроба у бацању секира посебно израђених за ову намену. Потом су из полуаутоматске сачмарице пуцали на пет попера, а затим из личног наоружања, пиштоља на десет гонгова. У пет балона се пуцало из “Заставиног” полуаутоматског ловачког карабина у калибру 7,62×39. На петом полигону поново се пуцало сопственим оружјем стрелца у гонгове и попере и на крају два пуцња из ловачке пушке на два гонга , којим се и гасило време на тајмеру. Мноштво публике је уживало у сјајној представи, јер су се динамичне вожње и све активности такмичара виделе као на длану, а свака погођена мета је давала и звучни и визуелни ефекат. Посебно ми је драго што су јаки аплаузи публике били награда за ефектне поготке и возачке егзибиције – закључио је Станојевић.

Американац у Хамеру
Највећа атракција „Шутинга”, био је Американац Дејвид Харцком родом из Тексаса, који се са пријатељем Мустафом Мујкановићем обрео у Нишу, у жутом моћном “хамеру”. Бивши припадник армије САД, који је због лепе Босанке одлучио да остане у Тузли одлично се сналазио на полигону “Градац”.
– Заиста сјајно такмичење. Одлично, па овако нешто нема ни у Америци. Читао сам у “Калибру” за “шутинг” и одлучио да дођем. Додуше ово ми није први доалзак у Србију. Већ сам био у Инђији на такмичењу у ИПСЦ. Доћи ћу и следеће године – задовољно је прокоментарисао Дејвид, на доста добром српском језику.
Данијели Поповић, трговцу и ловцу са петогодишњим стажом из Матејевца, наступ на “шутингу”, био је ватрене крштење. Имала је велику трему, али како сама каже, чим је судија означио старт трке, она је истог трена нестала.
– Пресрећна сам што сам учествовала на “шутингу”. То ми је била животна жеља. Није тако страшно, како ми се чинило на почетку. Од сада ћу бити стални учесник овог такмичења – открива Данијела, која је са возачем Бобаном Антићем, заузела 16. место.
Борба за сваку секунду
Надметање за што бољи пласман између Кобри, Жандармерије, ПТЈ и “Пицерије Ђепето” водила се до самог краја. Одлучивале су секунде и сваки метак. Догодило се да први пут од када постоји Шутинг, да једна екипа освоји прво и друго место. Ове године то су припадници одреда нишке Жандармерије Никола Михаиловић и Горан Јанковић. Само што су се вратили са СП у Мађарској, где су освојили злато у борбеној сачмари, искусни полицајци Жандармерије, забиласти су и на полигону “Градац”.
– Пресрећни смо, трка је заиста била напорна и захтевна. Пуцали смо добро, возили брзо и очекивали смо добар пласман – био је кратак коментар Николе и Горана, победника 16. “Шутинг релија”.
Поред мноштва занимљивих учесника, аплаузе је добио и новоизабрани председник Градске општине Пантелеј Срђан Савић, који је изразио жељу да се и сам опроба на стази стрелац. На овај атрактиван и похвалан начин, потврдио је наставак дугогодишње сарадње и подршке коју ова општина пружа “Сафари клубу” у организацији како “Шутинг релија”, тако и других програма који се одржавају на територији Општине Пантелеј. Уз “шутинг” су и ове године били 63. падобрански батаљон, који је доделио награду за Фер плeј “Горан Остојић” – Ненаду Станковићу и Митку Богоеву. Ту су били још и Ловачко удружење Ниш, Мото клуб “Кетна” и Мото клуб “Ветерани 63.”

Паповка положила тест
“Заставин” полуаутоматски ловачки карабин Н-ПАП у калибру 7,62×39 мм, сјајно се показао на ватреној линији. У максималном режиму ватре, овај полуаутомат испуцао је 300 метака, без иједног застоја. Свака част за конструкторе нашег гиганта из Крагујевца!
– Тест на “шутингу” био нам је од користи. Поред беспрекорног рада, Н-ПАП је био и прецизан. Око 90% стрелаца погодило је пет од укупно шест мета. То вам довољно говори о каквом је моделу реч. Тренутно се ради само тржиште САД и влада велико интересовање за његову набавку – истичу представници “Заставе”, Предраг Спасојевић и Горан Михајловић.

Пех на стази
Екипа из Лознице, “Херц Такси”” коју су чинили Мирослав Поповић и Станислав Бетушевић, после само неколико стотина пређених метара доживела је квар на возилу.
– Изгледа да нам је отишла корпа мењача, тако нам се чини. Жао нам је што се нисмо такмичили, али шта да се ради, то је исто саставни део спорта. Следеће године долазимо поново – добацили су момци из Лознице, чекајући шлеп службу.

РЕЗУЛТАТИ
пласман екипа посада поени време

1. Жандармерија 3 ЈПТД – Никола Михаиловић/Горан Јанковић 560 266,0
2. Жандармерија 3 ЈПТД – Горан Јанковић/Никола Михаиловић 560 269,8
3. Кобре ВС 3 – Зоран Радовић/Игор Игњатовић 555 275,4
4. Кобре ВС 2 – Вукота Ђукић/Бранислав Булатовић 550 274,3
5. Пицерија “Ђепето” – Бобан Величковић/Ненад Радојичић 535 278,3
6. Кобре ВС 1 – Радосав Недић/Вукота Ђукић 545 285,9
7. Грифон ПТЈ 2 – Зоран Матић/Горан Нешић 550 296,6
8. Сафари клуб – Драган Ђорђевић/Предраг Томић 500 272,7
9. Грифон ПТЈ 1 – Милан Миловановић/Давор Џудовић 530 293,8
10. Делта Спорт 1 – Мустафа Мујкановић/Дејвид Харцком 490 296,6
11. Рејсинг Ауто Алфа – Манојло Ристић/Иван Митић 470 297,9
12. Ауто Центар Томић – Предраг Томић/Ђорђе Томић 460 292,5
13. Лав Тим – Саша Стаменковић/Марко Димиитријевић 460 302,3
14. Грифон ПТЈ 3 – Давор Џудовић/Јован Живић 390 268,1
15. Роки Тим – Иван Шимуновић/Драган Стојчић 430 297,0
16. Ветерани 63 – Ненад Станковић/Митко Богоев 450 369,7
17. Јура – Јурица Станковић/Ненад Станковић 420 382,1
18. Делта Спорт 2 – Дејвид Харцком/Мустафа Мујкановић 320 305,1
19. Ветерани – Драгослав Марковић/Предраг Здравковић 380 390,9
20. ЛУ Ниш – Владан Стаменковић/Драган Јовановић 355 369,8
21. Матејевац – Бобан Антић/Данијела Поповић 360 377,6
22. Куба Хидро – Зоран Хинић/Игор Јовић 200 326,6
23. Херц Такси – Мирослав Поповић / Станислав Бетушевић одустали

(извор: Калибар)