Прилог за историографију Видовданског скупа

Зашто тај датум?

Прво наређење за борбено ангажовање бригаде 26. јуна 1991. године два дана уочи Видовдана.

Први погинули падобранац у борбеним дејствима 27. јуна Аеродром Церкље – Словенија.

Прво рањавање 28. јуна на Видовдан.

Проливена крв тада – разлог од тада за промену боје беретке у црвену. Симбол доказивања на бојном пољу.

Самоиницијативно спроведено већ 1992. године у Мостару, а опште прихваћено од свих борбених група у свим базама где су били падобранци 63. падобранске бригаде. Подржано од команде 63. Падобранске бригаде у Нишу и тадашњег команданта пуковника Саше Ђорђевића. Нове црвене беретке донели и заменили зелене,  припадници резервног састава из борбене групе у Мостару.

Прво обележавање

Уприличено већ 1992. године у организацији саме Бригаде у свечаној сали, на самом Аеродрому Ниш, као „Видовдански скуп“ свих припадника активног и резервног састава 63. Падобранске бригаде. Тада уз подршку и одобравање Војске Југославије.

У недостатку подршке у наредних пар година „Видовдански скуп“ и обележавање првог борбедног ангажовања губи шири значај и нестаје као датум који је у обавези да Бригада обележава и празнује. (Постаје део састава корпуса специјалних снага, јула 1992. године)

Припадници 63. Падобранске бригаде и њен резервни састав, нису дозволили да такав скуп и његов значај за историју 63. Падобранске бригаде оде у заборав, нарочито не после свих ангажовања бригаде и жртава које је имала у борбама од 1991. до 1999 године на целокупном простору бивше Југославије. Ангажована је у војскама СФРЈ, СРЈ, СЦГ као и касније ангажована на борбеним задацима у заштићеној зони као Војска Србије.

Од идеје до реализације

На дружењу падобранаца ратних другова, 2000 године у Вршцу по принципу домаћин из Вршца позива свог госта, настала је идеја да се обнови окупљање падобранаца на Видовдан 28. јуна. Тада је настала парола: Падобранци окупите се испод заставе Бригаде, другови и пријатељи никада не заборављају. Ако некога ниси видео годинама Видовдан је прилика. Позовите један другога. Иницијативу су дали учесници дружења Лукић Стеван (Земун), Лазин Милан (Вршац), Лазански Радослав (С.Митровица), Милосављевић Ненад (Вршац), Николић Небојша (Београд) и Исајлов Жељко (Вршац).

Исте године одржан је састанак падобранаца у резервном саставу бригаде из Вршца, којих је тада било на списку 34, а активних 19.

На састанку је прихваћена иницијатива о обнови окупљања на Видовдан сваке године. Договорено је да вршачки падобранци буду домаћини наредне године. Договорена су основна правила организовања скупа, која су важила и поштовала се у свим наредним годинама неизмењена, све до 2007. године када су допуњена из потребе да се скуп измести из Вршца због изражене жеље падобранаца из других крајева Србије да буду домаћини.

Основна правила

  • Скуп организују двојица домаћина.
  • Место и време по програму и замисли домаћина.
  • Домаћин наредног скупа се бира на самом скупу по вољи већине присутних учесника.
  • Униформисаност – мајице искључиво са ознакама 63. Падобранске Бригаде. Нема чинова, позиција и црвеног тепиха.
  • Застава са грбом 63. Падобранске Бригаде.
  • Скуп сам себе финансира, уплатом котизације, што искључује донаторе и спонзоре ради очувања независности од било кога.
  • Циљ скупа: кроз окупљање успоставити традицију у неговању и чувању лика припадника 63. Падобранске Бригаде нама кроз успомене а будућим генерацијама за пример и незаборав на људе који су и сами постали симболи уткани у ознаке 63. Падобранске Бригаде.
  • Термин „Видовдански скуп“ није назив удружења или организације већ назив за окупљање.
  • Скупу могу да учествују сви који су некада служили у Бригади, пензионисани припадници војске, резервисти или ветерани.
  • Једини ауторитет и којима се обраћа са захтевима за сарадњу су Војска Србије и Министарство Одбране.
  • Обавеза домаћина је да на скуп позове у госте представнике Војске Србије, односно активне припаднике 63. Падобранске Бригаде у броју који командант сматра за потребним и могућим.
  • Позивнице слати на све познате адресе падобранаца а они их даље шаљу на адресе њима познате.

Сарадња

Везаност са базом у Нишу никада није доведена у питање, а подршка 63. Батаљона и њене команде је увек била потпуна.

Сарадња са Специјалном Бригадом, односно са Командом копнене Војске Србије, Генералштабом Војске Србије и Министарством Одбране Владе Србије је тражена, успостављена и реализована скоро на свим скуповима у већој или мањој мери зависно од карактера скупа и могућности у жељи да се скупу помогне.

Упорност и жеља падобранаца резервиста касније ветерана да чувају и негују лик припадника 63. Падобранске Бригаде је препозната као позивитан пример односа бивших припадника и Војске Србије.

Као такав пример, сарадња постаје традиција и у свакој наредној години се продубљује и проширује нашим учествовањем у низу активности које организује Војска Србије и сам 63. Падобрански Батаљон.

Екипе и тимови резервиста се позивају и учествују на традиционалним падобранским вишебојима и у годинама када је он имао и међународни карактер. Учествују у извођењу падобранских скокова на организованим међународним скоковима пријатељства.

Неизоставно смо присутни на свим прославама и обележавањима којима је домаћин 63. Падобрански Батаљон у Нишу. Максимално је уважавана и поштована чињеница да смо заједно у овоме што се зове „Војници са две заклетве“. То је било могуће јер смо  на „Видовданском скупу“ кроз програме,  и сами организовали, падобрански вишебој или такмичење у оријентацији на терену, верање и гађање. Одатле смо  бирали екипе и тимове за учешће по позиву из 63. Падобранског Батаљона у Нишу.

Професионални састав је одувек знао да има најбољу резерву, како сами кажу. Да смо увек ту, да ћемо стићи када треба и где треба и да се та повезаност кроз сарадњу доказује и  не да заборавити.

Удружење – настајање

Идеју да се оснује Удружење ветерана 63. Падобранске Бригаде изнели су резервисти из Чачка на „Видовданском скупу“ 2004. године у Вршцу. Тада је она одбијена од присутних на скупу са образложењем: да не желимо да будемо организација нити организовани као група грађана са потребом заштите својих права и потреба. Ми смо имали свој статус, имали адресу којој припадамо, изграђено је требало само чувати и неговати кроз окупљање на начин како је то дефинисано у основним правилима.

Тада је представљено урађено идејно решење за симбол свега онога што јесмо у виду штита, са натписом чувај… У основи падобран, крило са грба 63. Падобранске Бригаде и витешка кацига – шлем. Тај штит је израдио Владимир Кнежевић из Чачка и он је постао грб касније основаног Удружења ветерана 63. Падобранске Бригаде.

Те 2004. године падобранци нису хтели да постану „чланови“ нечега јер сваки појединац је и сам оличење онога што треба чувати, развијати и неговати а то већ остварује кроз окупљање себи истих на „Видовданском скупу“. Са таквим ставом је назначена разлика између окупљања и организовања и тако је остало.

Оснивање

Потреба за организовањем ради остваривања и других циљева а не само очувања лика припадника 63. Падобранске Бригаде указана је на „Видовданском скупу“ 2007. године у Вршцу.

Скуп је био историјска прекретница тада по више основа:

  1. Додата је допуна основним правилима организовања скупа.
  2. Измењен је карактер и време трајања скупа.
  3. Прихваћени су нови правци, начин рада и деловања.
  4. Одржана оснивачка скупштина Удружења ветерана 63. Падобранске Бригаде и представљен нацрт статута Удружења.

Животна и историјска чињеница је: „Видовдански скуп“ наставља традицију окупљања са унапређеним правилима, на начелима са првог скупа из 1992. године у Нишу, и обновљеног скупа из 2001.г. у Вршцу.

Истовремено, удружење настаје и ради из потребе да се очувају тековине свега онога што је 63. Падобранска Бригада градила од свог оснивања. Заједно, јер су једно, труде се да очувају углед лика припадника, као и саме 63. Падобранске Бригаде, радом и залагањем у друштву, локалној и широј домаћој и међународној заједници.

Историја се ствара, а истина је само једна / илуструјем поздравним говором домаћина „Видовданског скупа“ у Вршцу 2007. године:/

„Седми пут се окупљамо, овог пута и испод заставе ветерана. Намера је да се одавде и растанемо удружени као и увек, у нешто што ће се звати Удружење ветерана 63. Падобранске Бригаде, у нешто што ће из тог оквира регулисаног статутом имати обавезу да негује традицију 63. Падобранске Бригаде и брине о њеним припадницима, обавезу да у земљи и иностранству промовише лик падобранаца ветерана, обавезу да увек и свуда укаже на постојање вредности које се морају неговати. Данас ћемо ми окупљени овде на скупу у Вршцу дати основ и печат Удружењу, тако што ћемо одржати оснивачку скупштину, одабрати међу нама петорицу ветерана, који ће у наше име заједно са командантом Специјалне Бригаде пуковником Тодоров Илијом, са протосинђелом оцем Ћулибрк Јованом и командантом 63. Падобранског Батаљона потпуковником Зонић Ненадом учинити шта је потребно за њено признавање и верификацију. Треба припремити изборну скупштину где ће се изабрати ветерани за функције у удружењу, да тело добије и главу, можда већ за Славу Батаљона у октобру ове године“. (Крај говора)

Иницијативни одбор на челу са секретаром заставником Грубор Дамиром је на издвојеном састанку формулисао у 4 тачке одлуку са скупа:

  1. Оснивачка скупштина удружења 28.06.2007. године Вршац.
  2. Постојећи нацрт Статута са грбом и заставом.
  3. Избор 5 ветерана у одбор за припрему изборне скупштине и регистровање удружења са седиштем у Нишу.
  4. Одбор припрема измене и допуне у Статуту за изборну скупштину и конституисање.Тако је „Видовдански скуп“ добио још једну адресу, на којој су они који су у обавези кроз статут да помажу и организују скуп програмски и кроз садржаје који промовишу и надаље лик ветерана 63. Падобранске Бригаде сада у сарадњи и са властима Републике Србије и њеним органима.

Удружење ветерана 63. падобранске бригаде званично је основано 14.12.2007. године у Нишу, а први заступник био је Гацик Саша из Ниша.

Мотив за подсећање

И писање једног оваквог сведочанства је опет могући историјски моменат.  „Видовдански скуп“ 2018. године ће на неки начин као 18. + 1 бити јубиларни јер се на задовољство свих нас и оних који цене, поштују и подржавају ветеране, враћа кући. Тамо одакле је и кренуо. Војнички речено нама свима, сада седиште 63. Падобранског Батаљона у Нишу је увек било база и свим генерацијама и класама од када је Бригада у Нишу. Надамо се да ће 63. Падобрански Батаљон јачати и бити препознат као расадник патриота, врхунски обучених и на одбрану своје отаџбине увек спремних девојака и младића, постати поново бригада. Мисија ветерана не престаје и сваки нови припадник, војник професионалац или старешина постаће ветеран са обавезом да чува светао лик херојске 63. Падобранске Бригаде. Удружење Ветерана ће се бринути о томе.

Зашто окупљање?

Мимо свечаности, манифестација, такмичења и обележавања значајнијих датума из историје Бригаде и Батаљона уоквирених крутим правилима, програмима и протоколима, падобранац доказано има потребу да и даље у складу са својим годинама опуштено  у духу своје друге заклетве  „ради“. /Илуструјем поздравним говором домаћина са скупа 2014. године/:

 „Циљ окупљања је пре свега виђење са драгим нам људима падобранцима, да се упитамо за здравље присутних и њихових породица. Да се распитамо и за оне који нису ту са нама данас, али су свакако у нашим мислима и сећању. Да се видимо са падобранцима који су пре нас парали небо Нишког Аеродрома и табали калдрму Сарајевске улице. Да се испричамо са онима који то данас чине и да оставимо поруку онима који ће то чинити убудуће.

Лик падобранца стваран је залагањем низа генерација војника и старешина. Лик који човека чини поносним што је једно време делио у добру и злу са онима који су оличење храбрости и пожртвованости, којима је земља била тесна и винули се у висине желећи да и на небу нађу себе.

Дух падобранца и ратника, витеза из падобранске заклетве нас спаја и саставља. Док је тако, не жалимо што смо „ветерани“ јер ми знамо колико је небо висико и широко.“

Резиме

  • 1000 припадника 63. Падобранске Бригаде из генерација од 1967. до генерације 2010. године било је бар једном на скупу.
  • 36 градова и 59 села у Србији је обухваћено одзивом на „Видовдански скуп“.
  • 70 учесника је просек бројности по скупу.
  • На сваком скупу је половина учесника по први пут на скупу, а друга половина је већ била на неком од скупова.
  • Такав одзив је одржао континуитет 17 година заредом и изградио традицију.
  • Војници са два заклетве су себи додали и нови мото: „Ако се на Видовдан сретну и двојица падобранаца, био је „Видовдански скуп“.

„Веће стараца“

Ауторитет који је за све ове године залагањем допринео да се скуп обнови, развија се и опстане је „Веће стараца“ Видовданског скупа.

У „Већу стараца“ су иницијатори, обновиоци скупа и сви домаћини скупова.

Писано сведочење саставио у име „Већа стараца“ Видовданског скупа Лазин В. Милан, учесник свих скупова укључујући и онај из 1992. године у Нишу.


Табеларни приказ организатора досадашњих Видовданских Скупова

ГОД. ДАНА ДОМАЋИН MEСТО СМЕШТАЈ/ЛОКАЦИЈА ЗВАНИЦЕ
2001 1 Ђоковић Горан

Ранков Александар

Вршац Планинарски Дом /
2002 1 Исајлов Жељко

Tрусник Вељко

Вршац Планинарски Дом Мајор Чупић Милорад, мајор Бабић Синиша, Милосављевић Небојша
2003 1 Лазин Милан

Милосављевић Ненад

Вршац Вршачко језеро Пуковник Тодоров Илија, Панић Душан, Љубеновић Драгиша, Рачић Дејан
2004 1 Јаклић Драган

Аничић Зоран

Вршац Аеродром ЈАТ-а Крстић Владица, Миловановић Небојша – Јагодинац
2005 1 Станковић Бранислав

Поповић Стеван

Вршац Планинарски Дом Чупић Мирољуб, Пауновић Зоран, Панић Душан
2006 1 Исајлов Жељко

Аничић Зоран

Вршац Планинарски Дом Бр.Ген.Тодоров Илија, Панић Душан, Љубеновић Драгиша, Рачић Дејан
2007 3 Лазин Милан

Станковић Бранислав

Вршац Камп М.Средиште Булатовић – Накић – Минић – Милекић – Живковић – Душанић – Милоић
2008 3 Кнежевић Владимир

Диковић Предраг

Чачак Камп Овчар Бања 63. Падобрански Батаљон представници
2009 3 Кнежевић Владимир

Диковић Предраг

Чачак Камп Овчар Бања 63. Падобрански Батаљон Специјална Бригада, Ком.Тодоров Илија и Чупић Милорад
2010 2 Бабић Синиша

Гацик Саша

    Ниш Балон сала Нишка Бања Бриг.Ген. Мирковић Стеван, Бриг. Ген Тодоров Илија, Ком.Батаљона Булатовић, Ком. Нишке жандармерије Коштић
2011 2 Бабић Синиша

Гацик Саша

Ниш Камп Јелашница Тодоров, Анђелковић, Стојков, Јеначковић, Костић, Богојев, Мрдаковић, Булатовић
2012 2 Мандушић Бранко

Гацик Саша

Београд Камп Авала Новаковић, Милекић, Пауновић и војници коначари
2013 2 Кнежевић Владимир

Диковић Предраг

Чачак Камп Овчар Бања /
2014 2 Лазин Милан

Исајлов Жељко

Вршац Планинарски Дом Одустало се од кампа због ванредне ситуације и поплава, враћена средства добијена од спец.бригаде
2015 2 Кнежевић Владимир

Диковић Предраг

Чачак Библиотека Овчар Бања /
2016 2 Бабић Иван

Јенић Зоран

Ниш Планин. Дом Стара Планина Ген.Потпук.Симовић Милосав, Бриг. Ген.Тодоров Илија, Владика Тимочки Иларијон, ком. Бат. Ппук. Георгијев
2017 2 Мандић Душко

Удружење Ветерана

Нови Сад Летенка Фрушка Гора Генерал Диковић Љубиша, Министарство Одбране, Министарство за борачка питања, 63. Падобрански Батаљон