О нама

Удружење ветерана 63. падобранске бригаде

У тренутку када је 63.падобранска бригада трансформирана и престала да постоји под тим именом, јавила се потреба да се од заборава сачувају људи и догађаји који су ту јединицу поставили на једно од најзначајнијих места у новијој српској историји и увели је у легенду. Наше Удружење ветерана 63. формирано је управо са тим циљем, да очува име, обележја, сећање на пале саборце, као и традицију нераскидивог другарства које влада међу припадницима 63. падобранске бригаде. Преносећи позитивна искуства и патриотизам млађем нараштају, у великој мери се трудимо да утичемо на јачање српске државе и друштва у целини.

Удружење ветерана 63. падобранске бригаде основано је 07.10.2007. године са седиштем у Нишу и јединствено делује на територији Републике Србије. Подружнице Удружења своје активности обављају у регионалним центрима Ниш, Београд, Вршац и Чачак, као и на територији Републике Српске, са центром у Бања Луци. Удружење под своје окриље окупља бивше припаднике 63. падобранске бригаде и лица која су учествовала у ратним дејствима као резервисти 63. падобранске бригаде. Наравно, своје почасно место у Удружењу имају и чланови породица погинулих припадника јединице. Удружење на више нивоа остварује изузетну сарадњу са Министарством Одбране Републике Србије и поново формираном 63. падобранском бригадом.

Удружење ветерана 63. падобранске бригаде своје циљеве остварује кроз акције, које својом хуманошћу и позитивним аспектом пропагирају здрав начин размишљања и традиционалне људске вредности. Те вредности су у данашње време у великој мери потиснуте константним негативним утицајем, првенствено медија. Због тога ће се чланови Удружења у сарадњи са сродним патриотским организацијама, фокусирати управо на то, да кроз учешће на трибинама, у ТВ емисијама и својим јавним наступима, учине све да се тај негативни тренд умањи, а млађи нараштаји усмере у позитивном смеру.

Наша јединица је током више од 70 година постојања увек часно и пожртвовано обављала све војничке дужности на најтежим местима и увек била прва, ма где год се указала потреба за њеним ангажовањем. Сматрамо да најтежи тренуци за Србију нису прошли, већ напротив, тек долазе и осећамо се позваним да се нађемо први у тој борби за очувањем Отаџбине.

Имамо снаге, воље и људе за то!

Управни одбор

Председник:
– Ковачевић Видоје (Београд)

Заменик председника:
– Анђелковић Славољуб (Ниш)

Чланови:
– Пауновић Бранко (Београд)
– Гацик Саша (Ниш)
– Кнежевић Владимир (Чачак)
– Исајлов Жељко (Вршац)
– Јанковић Горан (Крушевац)
– Диковић Предраг (Чачак)