Udruženje veterana 63. padobranske brigade

U trenutku kada je 63.padobranska brigada transformirana i prestala da postoji pod tim imenom, javila se potreba da se od zaborava sačuvaju ljudi i događaji koji su tu jedinicu postavili na jedno od najznačajnijih mesta u novijoj srpskoj istoriji i uveli je u legendu. Naše Udruženje veterana 63. formirano je upravo sa tim ciljem, da očuva ime, obeležja, sećanje na pale saborce, kao i tradiciju neraskidivog drugarstva koje vlada među pripadnicima 63. padobranske brigade. Prenoseći pozitivna iskustva i patriotizam mlađem naraštaju, u velikoj meri se trudimo da utičemo na jačanje srpske države i društva u celini.

Udruženje veterana 63. padobranske brigade osnovano je 07.10.2007. godine sa sedištem u Nišu i jedinstveno deluje na teritoriji Republike Srbije. Podružnice Udruženja svoje aktivnosti obavljaju u regionalnim centrima Niš, Beograd i Čačak, kao i na teritoriji Republike Srpske, sa centrom u Banja Luci. Udruženje pod svoje okrilje okuplja bivše pripadnike 63.padobranske brigade i lica koja su učestvovala u ratnim dejstvima kao rezervisti 63.padobranske brigade. Naravno, svoje počasno mesto u Udruženju imaju i članovi porodica poginulih pripadnika jedinice. Udruženje na više nivoa ostvaruje izuzetnu saradnju sa Specijalnom brigadom Vojske Srbije i 63.padobranskim bataljonom.

Udruženje veterana 63. padobranske brigade svoje ciljeve ostvaruje kroz akcije, koje svojom humanošću i pozitivnim aspektom propagiraju zdrav način razmišljanja i tradicionalne ljudske vrednosti. Te vrednosti su u današnje vreme u velikoj meri potisnute konstantnim negativnim uticajem, prvenstveno medija. Zbog toga će se članovi Udruženja u saradnji sa srodnim patriotskim organizacijama i SPC, fokusirati upravo na to, da kroz učešće na tribinama, u TV emisijama i svojim javnim nastupima, učine sve da se taj negativni trend umanji, a mlađi naraštaji usmere u pozitivnom smeru.

Naša jedinica je tokom više od 70 godina postojanja uvek časno i požrtvovano obavljala sve vojničke dužnosti na najtežim mestima i uvek bila prva, ma gde god se ukazala potreba za njenim angažovanjem. Smatramo da najteži trenuci za srpstvo i Srbiju nisu prošli, već naprotiv, tek dolaze i osećamo se pozvanim da se nađemo prvi u toj borbi za očuvanjem našeg naroda i otadžbine.

Imamo snage, volje i ljude za to!

Upravni odbor

Predsednik:
– Kovačević Vidoje (Beograd)

Zamenik predsednika:
– Babić Siniša (Niš)

Članovi:
– Paunović Branko (Beograd)
– Gacik Saša (Niš)
– Knežević Vladimir (Čačak)
– Isajlov Željko (Vršac)
– Janković Goran (Kruševac)
– Diković Predrag (Čačak)