Обележен Дан Специјалне бригаде 2012

Дан Специјалне бригаде Војске Србије – 29. септембар, обележен је данас у касарни „Растко Немањић“ у Панчеву.

Прослави су присуствовали командант Копнене војске генерал-мајор Милан Мојсиловић, командант Специјалне бригаде бригадни генерал Илија Тодоров, представници Министарства одбране и Генералштаба, Министарства унутрашњих послова, градских власти, Српске православне цркве, породице и пријатељи припадника Бригаде, као и бивши припадници и поштоваоци те јединице Војске Србије.

-Ваша јединица као једина овакве врсте у Копненој војсци и Војсци Србије посебно је организована, обучена и опремљена да у извршавању својих специјалних борбених, неборбених, и обавештајно-безбедносних задатака који су утврђени Стратегијом одбране и војном доктрином може у потпуности да одговори и супротстави се свим савременим безбедносним ризицима и претњама, оценио је генерал Мојсиловић честитајући припадницима Бригаде дан њихове јединице.

-Квалитетном организацијом рада и професионалним односом према задацима, постигли сте значајне резултате. То сте, осим у борбеним и неборбеним задацима, показали и учешћем у мултинационалним мисијама под окриљем Уједињених Нација, активним учешћем  на вежбама националног и међународног карактера, а посебно је до изражаја дошла ваша способност у пружању помоћи цивилним властима у отклањању последица елементарних непогода када сте у више наврата били и једино могуће решење, рекао је Мојсиловић, напомињући да је рад Специјалне бригаде у протеклој години директно утицао на оперативне способности Копнене војске.

Приоритети Копнене војске у наредном периоду, према речима генерала Мојсиловића, биће опремање јединица према моделу војника пешадије, увођење у употребу нове телекомуникационо-информатичке опреме, набавка нових оптоелектронских средстава, као и опремање новим средствима за деконтаминацију и специјалним инжињеријским средствима, а Специјална бригада налази се у врху јединица Копнене војске по том питању.

-Период између два празника за припаднике Специјалне бригаде био је испуњен динамиком својственом нашој јединици. Бригада је одговорила свим борбеним задацима, а обука и оперативне способности за предодређене мисије били су на првом месту, рекао је командант Специјалне бригаде бригадни генерал Илија Тодоров, истакавши да је круна рада јединице у протеклој години било комбиновано логоровање чиме је и на терену проверен ниво оперативних способности припадника Бригаде.

-Жеља да се развијамо у јединицу за понос наше војске, као фактора безбедности и сигурности наше отаџбине, јасно поручује да су највише оперативне способности наш циљ. Спремност да се одговори на различите изазове и претње налаже одговорност да се до овога дође на једини прави начин – врхунском обуком, јаким међуљудским односима и чврстом војничком дисциплином.“, рекао је генерал Тодоров, честитајући празник припадницима Специјалне бригаде уз поздрав „Ко сме тај и може. Ко не зна за страх, тај иде напред!“.

Свечаност је завршена полагањем венаца и цвећа погинулим припадницима Специјалне бригаде у Спомен соби те јединице, а гости су на техничко-тактичком збору могли да погледају средства и опрему коју припадници Бригаде користе у свакодневном раду.