„Олуја“ дува и после 15 година

Парастосима жртвама у београдској цркви Светог Марка и храму Свете тројице у Бањалуци данас ће бити обележено 15 година од хрватске војне акције „Олуја“.

Пре 15 година извршен је напад на подручје бивше Републике Српске Крајине у Хрватској и 13 општина у БиХ, у којем су хрватске и муслиманске снаге убиле око 2.650 и протерале око 350.000 Срба.

У војној операцији „Олуја“ на подручју РСК убијено је и нестало готово 2.000 Срба, а протерано око 220.000, док су у наставку те акције у БиХ, под називом „Маестрал“, хрватске оружане снаге са Петим корпусом Армије БиХ, убиле још 655 и прогнале око 130.000 српских становника.

Војна операција „Олуја“ предузета је упркос томе што је дан раније, најпре на састанку у Женеви, а затим и у Београду, српска делегација прихватила предлог међународне заједнице за мирну реинтеграцију у Хрватску, уз гаранције да РСК неће бити нападнута.

У Хашком трибуналу у току је суђење командантима хрватске војске у „Олуји“, генералима Анти Готовини, Младену Маркачу и Ивану Чермаку под оптужбом за удружени злочиначки подухват чији је циљ био трајно уклањање Срба из РСК и за друге ратне злочине.

У Банском двору у Бањалуци је отворена изложба фотографија под називом „Егзодус Крајишника“, која ће трајати до 11. августа.

У оквиру обележавања страдања Срба у хрватској акцији “Олуја“ у четвртак ће у Бањалуци бити одржана и промоција књиге „Хроника“ Саве Штрбца.

Представници “Веритаса“ и крајишких Срба посетиће и мостове спаса, код Новог Града, као и Петровачку цесту, где су страдали Срби. Том приликом биће премијерно приказан и филм „Тамо далеко на Петровачкој цести“ .