Европа нас пустила низ воду!

Прослављени режисер Емир Кустурица сматра да је мото „Европа нема алтернативу“, који заговарају српски политичари, „једна измишљена флоскула“ и да су Србији, после грчке економске хаварије, јасно поручили да је у Европи нема у наредних 15 до 20 година.

„Чинили смо све што је Европа тражила од нас не бисмо ли се стандардизовали, а онда нас је она ритнула и избацила из колосека. То јавно не смеју да кажу ни политичари ни новине јер није популарно“, рекао је Кустурица за „Вечерње новости“.

Он је додао да је Међународни суд правде, давањем мишљења да декларација о косметској независности није супротна међународном праву, „учинио једно злодело“, које је у функцији политике.

„Ако не може да прође политика нове власти у којој на најцивилизованији начин не пристајемо да Косово више не буде део Србије, онда питање опстанка није везано само за Космет већ за укупну нашу будућност“, рекао је Кустурица, истичући да је Космет војно-стратешки циљ и да свет покреће ратна економија.

Наводећи да је проблем Срба што брзо заборављају, Кустурица је рекао да не може да прихвати да у Београду не постоји музеј српског холокауста.

„Понашамо се као кокошке између два храњења, а елите које владају, због упозорења споља, нису у стању да нас стабилизују и стално подсјећају“, каже Кустурица.

Према његовим речима, окупација једне земље не мери се више бројем непријатељских чизама на њеном тлу, већ односом домаћих и страних реклама, па је с те стране Србија данас окупирана земља, јер је толико економски слаба и развлашћена.

Говорећи о помирењу у региону, између Србије и Хрватске, Кустурица је рекао да верује у искрене напоре председника Србије Бориса Тадића, а да хрватског председника Иву Јосиповића не познаје довољно.

„Наша судбина је увек у туђим рукама. Нова теорија је да су Турци због противљења Француза и Аустријанаца изгубили шансе за Европу, па им масонски кругови враћају Балкан као њихову интересну територију. Бојим се да смо кусур за немогућност Турске да уђе у ЕУ“, сматра Кустурица.

Одбацујући поново оптужбе да певајући о Радовану Караџићу подржава ратни злочин, наводећи да му то „подмећу шкрипави политичари“, Кустурица је рекао да та песма о неком ко се са промењеним идентитетом шета по Београду за њега представља „чаплиновски ексцес занимљив њему као уметнику, а никако подржавање ратног злочина“.

„Обрађујем феномене и моје уметничко деловање је израз моје слободе. Никада нисам био члан партије Радована Караџића, нити било које друге“, каже режисер.