Балкански скок пријатељства – Бања Лука 2010

Од 25. до 28. јуна у Бањој Луци је одржан Балкански скок пријатељства 2010, традиционална манифестација на којој се окупљају ветерани, резервни и активни припадници специјалних јединица из целог света. Ово окупљање је настало у сарадњи Грчке уније резервних падобранаца и тадашње 63. падобранске бригаде, а од тада су домаћини манифестације били и Жандармерија и Специјална атитерористичка јединица.

Ове године је домаћин била Специјална јединица полиције МУП-а Републике Српске, која у свом саставу има и падобрански тим, а организацију је преузео Падобрански школски центар Бања Лука на челу са Душком Грмушом, у сарадњи са Удружењем ветерана 63. падобранске бригаде. Драгоцену помоћ је пружило Министарство одбране Србије које је одобрило десантне падобране и инструкторе из 63. падобранског батаљона Специјалне бригаде Војске Србије, док су Оружане снаге Босне и Херцеговине обезбедиле смештај учесницима.

Манифестацију је отворио министар унутрашњих послова Републике Српске Станислав Чађо, а на церемонији је говорио и градоначелник Бањa Луке Драгољуб Давидовић, пожелевши да ова манифестација у његовом граду постане традиционална.

На тродневном окупљању учествовали су падобранци Федерације, САД, СЈП, 63. падобранске бригаде/батаљона Војске Србије,Противтерористичке јединице МУП-а Србије, Кипра, Грчке, Војске Црне Горе и ОС БиХ, те Јединице за специјалну подршку СИПА-е БиХ и швајцарског контигента ЕУФОР-а. Уз њих, учествовали су Горска служба спасавања и Цивилна заштита Републике Српске, као и Ерсофт тим 6919.

На завршној свечаности падобранска крила Специјалне јединице полиције уручио је командант јединице Предраг Крајиновић.

Пети број „Падобранца“, прилога часописа „Одбрана“ ће донети опширнији извештај са манифестације која се претворила у значајну регионалну иницијативу и потврдила да падобрански „esprite de corps” надилази државне, етничке, културне па и историјске границе.

Погледајте: Тема на Форуму

Facebook: Балкански скок пријатељства 2010

One thought on “Балкански скок пријатељства – Бања Лука 2010

  1. Честитам ПШЦ „Бања Лука“ на одличној организацији и сјајном представљању падобранској браћи широм света! Желимо још више учесника догодине, плаво небо и пуне куполе!!!

Comments are closed.