„Зелено“ за одлазак припадника ВС и полиције у мировњаке

БЕОГРАД – Скупштина Србије усвојила је две одлуке о учешћу до 134 припадника министарстава одбране и унутрашњих послова и Војске Србије у мултинационалним операцијама у овој години. Прихватањем две одлуке о учешће припадника Војске Србије и других снага одбране у мултинационалним операцијама у 2010. години, посланици су одобрили учешће припадника наших снага у укупно осам мировних мисија, како је предвиђено годишњим планом употребе Војске Србије и других снага одбране у мултинационалним операцијама у овој години.

Припадници Министарства одбране и Војске Србије учествоваће у шест мировних мисија, а МУП-а у две, наведено је у том плану и прецизирано да ће у мировним операцијама УН учествовати до 98 припадника Министарства одбране и Војске Србије и до 36 припадника МУП-а.
Према том плану, припадници система одбране ће учествовати у мировним мисијама УН у Конгу, Либерији, Обали Слоноваче, Чаду, Либану и на Кипру, док ће полицајци учествовати у мисијама у Либерији и на Хаитију.

За реализацију годишњег плана употребе Војске Србије и других снага одбране потребан је 201 милион динара, а средства ће бити обезбеђена из буџета Србије. Од тог износа, за Министарство одбране ће бити издвојено нешто више од 169 милиона динара, а за МУП 31,8 милиона динара.

Припадници система одбране ангажовани су самостално у мировним мисијама УН у Конгу, Либерији и Обали Слоноваче, док су у Чаду заједно са припадницима норвешког контингента. Припадници МУП-а ангажовани су у мировним мисијама у Либерији и на Хаитију, а где су, када је пре неколико месеци разорни земљотрес погодио ту карипску државу, пружили велики допринос у спасавању повређених и рашчишћавању рушевина. Одлуке ступају на снагу наредног дана од дана објављивања у „Службеном гласнику Србије“.