10. видовдански скуп ветерана 63. падобранске бригаде

Видовдански скуп ветерана 63. падобранске бригаде из Ниша окупио је овог викенда у Нишкој Бањи око 100 некадашњих и садашњих бораца једне од најелитнијих специјалних јединица у Србији. Осим ветерана, скупу је присуствовао и велики број гостију, пријатеља и симпатизера Удружења ветерана 63. падобранске бригаде.

Некадашњи падобранци дошли су да виде старе другове из целе земље, Вршца, Чачка, Београда, Крушевца, Новог Сада, Куле, Суботице, Ниша, Лесковца и других места.

Овај скуп је, у односу на раније, имао нешто богатији програм јер су се позиву на окупљање одазвали и најстарији српски падобранци, потом бајкери 63. падобранске бригаде, припремао се најбољи котлић, а припадници 63. падобранског батаљона приказали и део опреме и наоружања који тренутно користе.

На свечаној церемонији одржаној на централном платоу у Нишкој Бањи, наш еминентни тенор Милутин Најдановић отпевао је химну „Боже правде“, минутом ћутања одата је почаст погинулим припадницима јединице, а након поздравног говора, додељене су плакете и захвалнице појединцима, фирмама и организацијама које су у протеклој години помагале рад Удружења ветерана 63. На церемонији је наступила и певачица Милица Марјановић, финалисткиња „Идола“.

Одржан је и вишебој ветерана где су прво место заузели бивши специјалци из Вршца.

– Такмичење се одвијало у дисциплинама гађање ваздушном пушком у мету, бомбом у мету, прелажење одређене руте у што краћем периоду, извлачење неисправног возила из неприступачног терена, спашавање рањеника, гађање ножем и секиром. Први су били Вршчани, други активни припадници 63. падобранске бригаде, а трећи екипа ветерана окупљена око имена „Маркони“. Имали смо и екипу „Веверица“, односно малишана, надамо се нашег подмлатка. Ветерани кажу да је вишебој пратила цела Нишка Бања. На крају, победницима такмичења уручене су и пригодне медаље и књиге.

Циљ манифестације, која се одржава по десети пут био је, пре свега, дружење старих пријатеља.

– Сви ми имамо неке успомене које су биле мотив овако јаком пријатељству. Значајно је то што су дошли наши пензионисани саборци на челу са Стеваном Мирковићем, бригадним генералом који је уједно и један од оснивача наше јединице. Он има 83 године, првоборац је из 1941. године и некако је смогао снаге да превали пут и дође у Нишку Бању. Драго нам је што су нас посетили представници цркве и наше пријатељице, „Лафице“, бивше спортисткиње и познате даме града Ниша које се баве хуманитарним радом. Жао нам је што нисмо могли да изведемо скок из авиона који су деца највише очекивала, али то није било могуће због ниске облачности – кажу ветерани.

Поред најстаријих ветерана, гости манифестације били су и командант Специјалне бригаде генерал Тодоров Илија, Командант 63. падобранског батаљона пуковник Булатовић Ненад и командант нишког одреда жандармерије Коштић Сенад и многи други.

У недељу ујутру, након литургије у Цркви Светог Илије у Нишкој Бањи, одржан је помен свим погинулим и умрлим припадницима 63.падобранске бригаде.

Планирана посета споменицима Ћеле Кула и Чегар, на жалост, није реализована због кише и лошег времена.

Свим гостима манифестације, бесплатно су подељене пригодне значке и мајице са обележјима Удружења ветерана 63. падобранске бригаде.

Захваљујемо се још једном нашим ветеранима на помоћи у организацији скупа и обећавамо још боље дружење следеће године!

За отаџбину, за друга, за пушку, за војничку и ратничку част, падобранци 63. падобранске бригаде – РАДЕ!!!

:: Слике са окупљања можете погледати у Фејсбук галерији ::

2 thoughts on “10. видовдански скуп ветерана 63. падобранске бригаде

  1. Sluzio vojni rok od 09.1967. do 02.1969. u 63.
    Pre i posle vojske bio aktivan sportski padobranac od 1965. do 1973.
    Bio sam clan poslednje vojne sportske ekipe sastavljene od civila.

    OBAVESTITE ME NA VREME ZA 11 Vidovdanski skup, hvala

  2. bio sam u padobrancima 1980 81. iz novog pazara sam. secam se radomana iz mojkovca mirkovica iz kragujevca popovca iz sarajeva morina iz pristine itd.

Comments are closed.