11. видовдански скуп ветерана 63. падобранске бригаде

У периоду од 1-3.јула 2011. године одржано је традиционално 11. видовданско окупљање ветерана 63. падобранске бригаде. Место овогодишњег окупљања била је локација „Плоче“ у близини Ниша. Осим око 200 некадашњих и садашњих припадника најелитније специјалне јединице, скупу је присуствовао и велики број гостију, пријатеља и симпатизера Удружења ветерана 63. падобранске бригаде.

Некадашњи војни падобранци окупили су се да виде и поздраве старе пријатеље из целе земље: Вршца, Чачка, Београда, Крушевца, Новог Сада, Суботице, Ниша, Лесковца и других места.

На свечаној церемонији, најпре је минутом ћутања одата почаст погинулим припадницима јединице, а након поздравног говора, председник Удружења ветерана 63. падобранске бригаде Гацик Саша, доделио је плакете и захвалнице појединцима, фирмама и организацијама које су у протеклој години помогле рад овог Удружења.

Поред најстаријих ветерана и бивших команданата 63. падобранске бригаде Мрдаковић Радомира и Богоев Митка, гости манифестације били су и командант Специјалне бригаде генерал Тодоров Илија, Командант 63. падобранског батаљона пуковник Булатовић Ненад, командант нишког одреда жандармерије Коштић Сенад, Владика Липљански Јован Ћулибрк, председник нишке општине Пантелеј Славиша Динић, директор Крав Мага Глобал за Србију Јован Манојловић и многи други.

Током трајања манифестације одржан је и традиционални ветерански вишебој, а међусобно се надметало чак тринаест екипа . Такмичење се одвијало у дисциплинама гађање ваздушном пушком, бацање бомбе у мету, прелажење одређене руте у што краћем периоду, извлачење неисправног возила са неприступачног терена, спашавање рањеника и гађање ножем и секиром у мету. Прво место освојила је екипа КМГ из Београда, а победницима овог интересантног такмичења честитао је генерал Илија Тодоров и уручио пригодне медаље.

У недељу ујутру, након литургије у Цркви Светог Илије у Нишкој Бањи, одржан је помен свим погинулим и умрлим припадницима 63.падобранске бригаде, а ветерани су након тога организовано посетили и падобранску Спомен собу на нишком аеродрому и положили венац на споменик својим палим друговима.

У склопу манифестације организован је и четвородневни камп за педесет чланова КМГ Асоцијације из Београда под називом „Камп са ветеранима 63. падобранске бригаде“. Циљ кампа био је упознавање младих људи са историјом и духом припадника наше јединице. Након посете Спомен соби и пројекције документарног филма о 63. падобранској бригади, група се упутила ка Бојаниним водама где је под стручним вођством инструктора и уз савете ветерана изводила обуку у оријентирингу, исхрани у природи и летњем алпинизму.

Детаљније о самом кампу и дружењу са ветеранима можете се информисати овде

Свим гостима манифестације, бесплатно су подељене пригодне мајице са обележјима Удружења ветерана 63. падобранске бригаде и позвани су на ново дружење до године, на некој од атрактивних локација поред Београда.

Галерију слика са 11. видовданског окупљања можете погледати овде

За отаџбину, за друга, за пушку, за војничку и ратничку част, падобранци 63. падобранске бригаде – РАДЕ!!!