Протосинђел скочио у војничку историју

На сајту СПЦ први пут објављена фотографија једног свештеног лица у униформи. Чувена 63. падобранска бригада још 2002. године увела свештенство у ВС.

НИШ – И то се догодило: на званичном сајту Српске православне цркве, први пут, објављени су текст и фотографија једног свештеног лица у војничкој униформи. Заправо, репортажа из „Новости“, насловљена са „Падобранац у мантији“ о протосинђелу Јовану (Ћулибрку), новоименованом патријарховом викару, али и подофициру и резервисти 63. падобранске бригаде из Ниша – обелодањена је и на овом порталу.

Много сматрају да је овим, и дефинитивно, на „велика врата“, враћена униформа у Патријаршију и то захваљујући чувеној 63. падобранској бригади, која је авангардна и јединствена српска јединица, јер је још 2002. увела свештенство у Војску Србије.

Подсетимо, те године, на Дан бригаде 14. октобра, први пут прослављена је слава падобранаца. Уз благослов тадашњег епископа нишког Иринеја и уз одобрење команданта Треће армије, на аеродром у Нишу дошао је митрополит црногорско-приморски Амфилохије, обратио се војницима и преломио славски колач који је, из престоне Жиче, послао епископ Атанасије Јевтић.

Падобранци не заборављају ни да је славску икону Покрова Богородичиног приложио дечански игуман, сада епископ рашко-призренски Теодосије, тада такође присутан.

Већ наредних дана, протосиђел Јован Ћулибрк уведен је у резервни састав бригаде и почео је са основном падобранском обуком, коју је прошао са редовним војницима. Први скок извео је 13. новембра 2002. и постао војни падобранац – истински припадник јединице у којој падобранску службу врши до данас…

Дакле, на повратак свештеничке службе у војску чекало се 70 година. Средином 19. века, међутим, Србија је била међу првим европским земљама која је имала законски регулисану службу војних свештеника.

Одговорност

Војни капелани имаће двоструку улогу: официра и свештеника. Као официри, биће део хијерархијске структуре ВС и потчињени командантима јединица. Истовремено, биће и део хијерархије Цркве, одговорни епископу којег је за то одредила СПЦ и који неће бити припадник ВС.

Аутор: Миша Ристовић („Новости“)

2 thoughts on “Протосинђел скочио у војничку историју

  1. Између осталих, за памћење су и два датума: 1. Покров пресвете Богородице 2002. године (Дан када је само нама знано побеђено 70-годишње зло и пресечен славски колач у 63.падбр) и 26. мај о.г. Дан када су наши падобранци добили Владику, његово преосвештенство Јована (Ћулибрка).

Comments are closed.