„Поклони живот“ – акција типизације добровољних давалаца матичних ћелија

Бивши припадник 63. падобранске бригаде,  Томислав Цветковић из Ниша (34 год.) болује од акутне линфобласне леукемије типа Б (Б – ЦЦЛЦ 91.0) Лечен је у Нишу од 2008. године 30 месеци и након 6 месеци од задње терапије одржавања долази до релапса бoleсти. Ожењен је , супруга Јована доктор медицине је у 5 месецу трудноће.

Како су у нашој земљи исцрпљене све могућности лечења а на основу ХЛА типизације не постоји подударност код његова два брата, нити родитеља, организујемо добровољну акцију типизације грађана Ниша потенцијалних донатора матичних ћелија старости од 18 до 55 година. Акција типизације под називом „Поклони живот“ одржаће се у Нишу 09.07.2011. год. у Дому војске Србије (од 9 до 18 часова), под непосредним руковођењем проф. др Надежде Басаре, директора Интерне клинике болнице Санкт Францискус у Фленсбургу, Немачка, где се пацијент тренутно лечи о сопственом трошку. Како до данас није нађен подударни давалац (два круга претраге), пацијенту је као једина могућност преостала акција проналажења подударног донора.

Акцију типизације у потпуности подржава и трошкове типизације финансира СМС Стифтунг, Немачка и болница Ст.Францискус Хоспитал (Болница у којој се тренутно лечи мој син), а захваљујући иницијативи управе клинике у Фленсбургу (директору, др Ултер и посебно проф. др Басари), као и личном ангажовању дипл. инг Бранислава Басаре и особља СМС Стифтунга, биће омогућено да се кроз процес типизације, у који ће бити укључено преко 1000 добровољних давалаца, пронађе подударни не породични давалац за алогену трансплатацију матичних ћелија хематопоезе, обзиром да на основу претходно урађене ХЛА типизације (претрагом података у Заводу за трансфузију крви у Београду) није нађен подударни давалац у Републици Србији, а према извештају проф др Надежде Басаре тренутно није нађен подударни давалац ни у базама података у целом свету.

Како је према важећем протоколу лечења трансплатација матичних ћелија једини вид лечења и једина шанса за дуже преживљавање, акцију типизације у родном граду пацијента, Нишу, у потпуности подржавају Универзитет у Нишу, Медицински факултет, Клинички центар Ниш, а посебно Клиника за хематологију и имунологију, Скупштина града Ниша и велики број добровољних давалаца који ће се одазвати овој акцији. Напомињем да ће се за типизацију узимати периферна крв и да ће према важећим етичким стандардима даваоци периферне крви потписати информисани пристанак.

Ова хуманитарна акција биће и медијски пропраћена са циљем подизања свести грађана Србије о трансплатацији и донаторству органа и ткива, како би се повећао број донатора и смањила дужина чекања на органе и матичне ћелије за трансплатацију. То значи и наду за пацијенте којима трансплантација представља једини вид лечења.
Убеђени смо да ће Министарство здравља Републике Србије, имајући у виду да је трансплантација област медицине која се интензивно развија и нуди велике могућности за лечење до сада неизлечивих бoлeсти, подржати ову активност и укључити је у већ покренуту националну кампању за подршку програму трансплантације „Продужи живот“.

1. Шта је ХЛА типизација?
Узимање само 5мл венске крви (скоро безболан процес), којом бесплатно добијате увид у квалитет својих матичних ћелија и постајете члан светског регистра потенцијалних донатора.

2. Зашто баш у Нишу?
Зато што тражимо адекватног донатора за друга и суграђанина који се лечи у Немачкој?

3. Који типови крвних група су потенцијални донатори?
Сви типови и комбинације Рх фактора су добродошли, битно је само да сте здрави и да имате од 18-55 година.

4. Који је ниво стручности лекара који воде акцију?
Највиши у Европи, екипа лекара са Института за трансфузиологију болнице Ст. Францискус – Немачка, предвођена једним од најеминентнијих светских стручњака из области лечења матичним ћелијама – др Басаром. Оваква анализа се не врши у Србији.

5. Како ће неко од нас бити у могућности да поклони један живот?
Јединственом донатору се обезбеђују пут и смештај (без икаквих трошкова на његов рачун) до института у Немачкој. Сам процес узимања матичних ћелија је веома једноставан и сличан оном давању крви. Донира се 2дл венске крви, из ње се најсавременијом апаратуром изолују матичне ћелије, и иста се враћа донатору. Нема икакве хируршке интервенције, нико није ни у каквом минусу, напротив…

6. Шта добијају сви они чији ХЛА код не одговара особи због које првенствено и организујемо акцију?
ЧЛАНСТВО У СВЕТСКОМ РЕГИСТРУ ПОТЕНЦИЈАЛНИХ ДОНАТОРА МАТИЧНИХ ЋЕЛИЈА , И ЈЕДИНСТВЕНУ ПРИВИЛЕГИЈУ ДА МОЖДА НЕКАД НЕКОМ ДРУГОМ ПОКЛОНЕ ЖИВОТ. У боље развијеним земљама ХЛА типизација већ постаје стандард и симбол адекватног односа према животу и здрављу.

7. Колико хуманиста очекујемо?
Бар 1000, нећемо се обрукати!

У нади да ћете уважити наше разлоге и подржати ову племениту иницијативу проф др Надежде Басаре,
унапред захваљујем.

С поштовањем,
Драган Цветковић
отац обoлeлог Томислава
+381 63 571 322
+381 65 571 22 22
+381 18 571 222
dragan@grafikagaleb.rs