Ветерани 63. падобранске бригаде приредили хуманитарни концерт под слоганом „Хвала вам за Храм Светог Саве!“

Ветерани елитне 63. падобранске бригаде  су синоћ у Коларчевој задужбини приредили величанствен хуманитарни концерт под слоганом „Хвала вам за Храм Светог Саве!“, чији је приход намењен осликавање једине руске цркве у Србији — Храма Свете тројице у Београду.

Овим концертом, ветерани елитне 63 падобранске бригаде су желили да покажу захвалност Русији која нам је небројено пута помогла у тешким тренуцима. Неретко су нас муке и недаће спајале, а синоћ нас је спајала песма.

Један од организатора  овог концерта је у изјави за руску агенцију Тасс изјавио да се идеја о показивању захвалности великој Русији „родила“  фебруара прошле године током свечаног откривања мозаика куполе Храма Светог Саве, који су створили уметници из Русије

„Када је свечано представљен мозаик Храма Светог Саве у Београду, створен од стране руских мајстора, нас, ветеране 63. падобранске бригаде су такође позвали на велико отварање. Након тога, падобранци су смишљали како да се захвале руском народу за то.“

Сада, непосредно пред долазак председника Русије Владимира Путина и његовог обиласка Храма Светог Саве, концертом захвалности, ветерани 63. падобранске бригаде су показали да је радост даривања својствена, како руском тако и српском народу.

Ветерани 63. јесу организатори овог концерта, али су се у тај велики пројекат укључили и чланови «Ноћних вукова» Србије, припадници Балканске козачке војске, фирме и компаније чији су власници препознали значај овог пројекта, као и наши уметници чији је глас обојен најлепшим оновима –тоновима патриотизма.

Сала Коларчевог универзитета је била препуна ветерана ове елитне јединице, њихових породица,пријатеља, поштовалаца.

Концерту су присуствовали свештенство СПЦ, старешина Подворја Московске Патријаршије у Београду протојереј Виталиј Тарасјев, чланови дипломатског кора,представници Владе Србије и министарства Одбране а међу уваженим гостима се налазио и министар Ненад Ђорђевић.

[ae-fb-embed url=’https://www.facebook.com/lola.djordjevic/videos/2425552980806715/’ width=’656′ allowfullscreen=’true’]

Једна за другом ређале су се величанствене мелодије одабраних учесника, док публика није штедела дланове.

Неправедно би било било кога издвојити, али се чини да је наступ мале девојчице Софије која је отпевала песму „Видовдан“, оставио без даха публику у дворани.

Мелодичан глас Иване Жигон, величанствени Православни појци, несвакидашњи Слободан Тркуља, Ђакон Владимир Руменић са мушким хором су попут таласа запљускивали широке православне душе присутних Срба и Руса.

Непосредно пред почетак извођења нумера, члан мушког хора свештеник Храма у Жаркову, који је виши припаднки 63 падобранске је из џепа  извадио црвену беретку, што је у сали изазвало бурне овације и аплуаз.

Рад на мозаику Храма Светог Саве

Према речима председника Србије Александра Вучића, рад на мозаику ће бити завршен 2019. године на 800. годишњицу Српске православне цркве, а храм ће постати симбол братства и пријатељства између Русије и Србије.

Изградња је почела 1894. године, али се дуги низ година углавном планирало и координисало. Изградња самог објекта почела је 1935. године. Други светски рат прекинуо је градњу, која је настављена тек у мају 1986. године. Купола је завршена 1989. године, а 2004. године одржано је службено отварање још увек недовршеног храма.

Захваљујући помоћи руских уметника, грандиозна купола храма (пречника 35 м) је украшена мозаицима. Средишњи елемент мозаика куполе створило је 70 уметника из Русије и Србије, на челу са познатим уметником Николајом Мухином, чланом Президијума Руске академије уметности, а који је водио и осликавање у Храму Спаситеља у Москви.

Храм Светог Саве у Београду је један од највећих православних храмова на свету.

Историја руског храма

Руска црква у Београду има дугу прошлост, уско повезану са трагичним догађајима 20. века у историји Русије и Србије. Саградили су је емигранти из Русије 1924. године, а финансијску подршку су обезбедили српска краљевска породица Карађорђевић и српска влада.

Године 1929. овде је превезен пепео хероја Белог покрета — генерала Петра Врангела, који је умро и првобитно сахрањен у Бриселу, а по његовој жељи, хтео је да га сахране «у братској православној земљи».

Његов пепео лежи испод беле мермерне плоче у руском храму српске престонице.

 

Аутор: Лола Ђорђевић