У паду спортског авиона код Бањалуке пет погинулих

БАЊАЛУКА – Пет особа је погинуло у паду спортског авиона у Залужанима на стази за аутомобилске трке.

Новинар „Независних“ са лица мјеста јавио је да је призор био страшан, те да су очевици испричали да се авион срушио одмах након полијетања.

Погинули су инструктор и рекордер по броју скокова у РС Немања Гороња (32) и Ален Црналић (23) који је управљао авионом, Стефан Карановић (24) који је радио као инструктор Падобранског клуба Бањалука и осамнаестогодишњаци Никола Стевић и Срђан Косић.

Осамнаестогодишњацима је ово требало да буде први скок..

Према незваничним информацијама, узрок несреће је квар на мотору. Очевици су примијетили да авион не функционише добро, послије чега је пао на стазу за аутомобилске трке, односно на кривину „лакат“.

– Виђели смо авион кад је пoleтио, направио је круг или два у ваздуху након чега је почео да трза и пада – рекао је један од свједока ове стравичне несреће.

Када је пао авион чланови породице који су били присутни цијело вријеме одмах су притрчали до мјеста несреће и покушавали на све начине да угасе пламен који је горио на авиону.

Том приликом је неколико пријатеља и чланова породице повријеђено приликом гашења, али нису могли никако да помогну због великог пламена и врућине.

Они причају да је донесено најмање седам до осам апарата за гашење пожара, али да ниједан није био у функцији.

Један од свједока је навео да се настрадалима можда и могло помоћи да су апарати за гашење функционисали.

На мјесту пада пронађено је једно тијело, док су у авиону остала четири тијела.

Један од младића који је имао кацигу покушао је да приђе једном од унесрећених и да га извуче из ватрене стихије али није успио. Мотоциклисти који су у тренутку несреће користили тркаћу стазу покушали су да реанимирају једног од повријеђених, али без успјеха.

Овај страшан призор посматрали су родитељи и пријатељи настрадалих који су са нестрпљењем очекивали да виде њихов први самостални скок и младићи који неђељом возе мото-трке.

Према незваничним информацијама, авион „Цесна“ купљен је прије годину или двије и био је исправан.

Пријатељи настрадалих тврде да су обука као и припреме за падобрански скок трајали веома дуго.

Хана Врањешевић, дежурни тужилац потврдила је да је у несрећи страдало 5 особа у паду спортског авиона.

„Тренутно се врши увиђај и засад немамо тачан узрок несреће“, казала је Врањешевићева.

Станислав Чађо, министар унутрашњих послова РС изјавио је да се посљедња несреће догодина 74. године.

„Никада није била оволика трагедија. Битно је да се утврде узроци како се не би поновила“, истакао је Чађо.

Независне од стручњака ваздухопловства сазнају да ће се увиђај вршити у најмање двије фазе. Прва фаза подразумијева снимање ширег терена око мјеста пада, а друга фаза обухвата вјештачења олупина авиона.

На лице мјеста стиги су ватрогасци, екипе Хитне помоћи, као и Гојко Васић, директор полиције РС и Недељко Лубура, из ЦЈБ Бањалука.

На мјесто несреће у поподневним часовима стигао је и директор Завода за судску медицину РС Жељко Каран.

Током цијелог дана на мјесту несреће је стигао велики број пријатеља и родбине настрадалих младића који су били у видном шоку и нису могли вјеровати шта се догодило.

На стази Залужана гђе се догодила несрећа вожене су мотоциклистиче трке и само мање пола сата прије ове несреће један мотоциклиста је пао тачно на мјесту гђе је пао касније и авион.

Чланови падобранског клуба, чланови породице и пријатељи настрадалих очекују да ће у понеђељак бити проглашен дан жалости због прерано изгубљених пет младих живота.

Пријатељи од Немање Гороње истичу да је трагедија још и већа јер је прије само десет дана добио сина.

У Ватрогасној бригади РС су рекли да су на мјесто ове стравичне несреће послали два возила и девет ватрогасаца који су, како су навели, затекли праву буктињу.

– Све је било у пламену, и авион и лица у њему. Ватрена стихија је била свуда – истакли су у Ватрогасној бригади РС.

Падобрански савез РС ће у понеђељак одржати ванредну сједницу на којој ће бити ријечи о стравичној несрећи.

Из МУП-а РС је саопштено да се позивају сви они који имају да ли професионални или аматерски снимак ове несреће да се јаве у било коју полицијску станицу како би се овај случај ријешио.

Извор: www.nezavisne.com