Нови Дан Војске Србије – 23. април

Нови Дан Војске Србије од ове године обележаваће се 23. априла. Одлуку о новом датуму празника Војске потписао је председник Србије Борис Тадић, на предлог министра одбране Драгана Шутановца.

До сада је Дан Војске обележаван 15. фебруара, у знак сећања на тај дан 1804. године када је подигнут Први српски устанак, док истог датума обележавамо и Дан државности у знак сећања на датум проглашења Сретењског устава 1835. године.

За нови Дан Војске Србије изабран је 23. април. Тог дана, на Цвети, 1815. године, у Такову, на скупу виђенијих старешина донета је одлука о почетку Другог српског устанка за ослобођење Србије од турске власти.

Други српски устанак је резултирао позитивним исходиштем на дуге стазе. Иницијално он представља војни сегмент српске историје, али у каснијем периоду су уследиле дипломатске и политичке активности, које су довеле да се Србија ослободи врховне турске власти те Други српски устанак на одређени начин представља темељ за стварање српске државе односно српске војске. Као продукт те самосталности уследило је стварање стајаће војске и установљавање Гарде од 76 младића „по стасу и угледу“ из најбољих сеоских кућа.

Како је стварање стајаће војске, од најпре „уписника“, а касније „солдата“, прошло неопажено од Порте, Народна скупштина је озваничила назив „солдати“. Уводе се први регрути, који су остали у војсци десет година, имајући у виду да им рок службе није био одређен. Стајаћа војска живела је у касарнама и примала плату. Установљене су униформе односно „мундири“. Те прве формације српске регуларне војске биле су уређене по угледу на аустријску војску, што је потврда да су се и у том периоду користила искуства страних армија.

Други српски устанак је управо онај сплет догађаја вођених вером у ослобођење Србије употребом постојећих војних ефектива и организације војске, који је довео до коначног ослобођења и признавања модерне Србије, као државе са пуним ингеренцијама и међународноправним субјективитетом на Берлинском конгресу 1878. године.