“Ушће 2011” – Спектакл и на небу и на земљи

У егзибицијама ваздухопловаца и специјалаца Војске Србије уживале хиљаде Београђана

Војна вежба “Ушће 2011” јуче је у београдском Парку мира и пријатељства на Ушћу поводом 15. фебруара, Дана државности и Дана Војске Србије, окупила је неколико хиљада грађана који су са одушевљењем пратили егзибиције више од 1.000 припадника разних видова српске војске. Показујући своје умеће и увежбаност они су, буквално, у појединим тренуцима остављали публику без даха.

Вежби су присуствовали и председник Србије Борис Тадић, премијер Мирко Цевтковић, министри одбране и унутрашњих послова Драган Шутановац и Ивица Дачић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милоје Милетић, представници дипломатског кора и страни војни изасланици.

У богатом и разноврсном програму највеће одушевљење изазвали су пилоти , а њихове прелете јуришним авионима пратиле су разне акробације, при чему је посебан ефекат изазивало избацивање тзв. светлосних мамаца. Окупљени грађани уживали су и у налетима хеликоптера, приказаним борилачким вештинама уз коришћење хладног оружја, дејствима противтерористичке јединице, евакуацијом рањеника и скоковима падобранаца, који су се на земљу спустили развијајући националне заставе и обележја својих јединица. У летачком делу програма учествовали су авиони МИГ-29, Галеб Г4, Антонов АН-26, Ласта, хеликоптери МИ-8, Газела и Гама.

Припадници војске демонстритрали су и увежбаност рада на контролном пункту за цивиле током учешћа у мировним мисијама, као и реаговање у случају напада на конвој. На самом крају уприличен је дефиле војне полиције и дефиле војних застава, након чега су грађани разгледали наоружање пешадије, оклопних јединица и артиљерије.

Окупљени посетиоци пратили су дешавања на небу и копну са великим одушевљењем, не штедећи дланове, па је скоро свака вежба испраћена громогласним аплаузом. Сви којима је било хладно могли су да се згреју и традиционалним војничким чајем.

А у публици – разне генерације. Чини се, ипак, да су егзибиције припадника Војске највише пријале најмлађима па су, одушевљени, после вежбе први потрчали да се у наручјима војника фотографишу поред хеликоптера и наоружања.

– Довео сам унука да види авионе, али сам и сам одушевљен целом представом. Осећам се некако безбедно кад посматрам све ово што поседује наша војска и са коликом спретношћу изводи ове вежбе – каже за “Блиц” Срђан Станишић (65) који је у парк дошао са петогодишњим унуком Луком.

Има и оних који су се осећали мало непријатно због буке коју су правили авиони и пуцњи митраљеза.

– Одушевљена сам свим овим, досад сам нешто овако гледала сам на филму, а ово ми је први пут да уживо посматрам неке војне акције. Морам признати да ми у неким тренуцима и није било свеједно због велике буке када су прелетали авиони или када су наишли они камиони из којих се онолико пуцало – каже Ивона Блажић (25).

Поред школског авиона “Ласта-95” позирали су на крају и председник Србије и министар одбране Борис Тадић и Драган Шутановац, а потом се руковали са и разменили по коју реч са грађанима.

Начелник Генералштаба Војске Србије, генерал потпуковник Милоје Милетић оценио је на крају да је вежба успешно изведена и изразио задовољство што Парку мира и пријатељства походило толико Београђана који су “својим присуством показали поверење у своју Војску”.

– Војска Србија грађанима ће се на адекватан начин одужити – рекао је Милетић.

А на крају, попут шлага на торти – чувени војнички пасуљ. Интенданти су имали пуне руке после да напуне чиније свима који су направили дуге редове испред пољских кухиња у којима је пасуљ припремљен и служен.

Извор: Блиц