Бања Лука на корак до Мундијала

Град на Врбасу требало би да буде домаћин још једног великог спортског такмичења, а у питању је Свјетско првенство у падобранству. Делегација Падобранског клуба Бања Лука је у име Ваздухопловног савеза БиХ успјешно представила своју кандидатуру за организацију Мундијала у падобранству 2014. године на конференцији Интернационалне падобранске комисије при ФАИ у Бару, у Црној Гори. Званична потврда домаћинства очекује се на идућој конференцији ФАИ 2013. године, а према ријечима предсједника ПК Бања Лука, Душка Грмуше, изгледи за добијање домаћинства су већ сада велики.

– На конференцији је присуствовало преко 70 земаља чланица ФАИ, гђе су усвојене одлуке да организација сљедећег СП, које ће се одржати крајем 2012. године, буде додијељена Уједињеним Арапским Емиратима и граду Дубаију. Такође, одлучено је да представници ИПЦ комисијски посјете Бању Луку у јулу 2011. године и званично одобре кандидатуру Бање Луке за организацију Мундијала 2014. године. У циљу утврђивања услова за организацију Мундијала у БиХ предсједник ИПЦ, Грим Виндсор, посјетио је Бању Луку и обишао спортски аеродром Залужани и упознао се с капацитетима и био је импресиониран оним што је видио. Један од услова за добијање домаћинства јесте да се све активности морају одвијати у кругу од 30 км од централног дијела извођења такмичења, до смјештајних капацитета и слично, а ми то испуњавамо, што је велика предност у односу на друге конкуренте – рекао је Грмуша.

Први човјек ПК Бања Лука додаје да је четворогодишњи пројекат развоја ПК Бања Лука одушевио изасланика ИПЦ.

– Развојни пројекат је добио зелено свјетло Града Бања Лука, као и осам министарстава Владе РС. Биће презентован и на сједници Владе РС, тако да се зелено свјетло чекао и од премијера, Александра Џомбића. Оно што је битно нагласити јесте да ћемо потврдом о проласку развојног пројекта ријешити бројне проблеме с којима се тренутно суочавамо како бисмо могли нормално функционисати и како бисмо спремни дочекали Мундијал. Најбитније је остваривање услова за једно такво такмичење, а то је могуће једино реализацијом развојног пројекта. ПК Бања Лука се прије свега бави друштвено корисним активностима као што су школовање СИПА, припадника МУП РС, припадника војске, НАТО пакта, Горске службе спасавања РС и слично, а развојни пројекат би омогућио да у том смјеру и наставимо, само много боље и значајније. Рјешавање питања инфрастуркуре, попратних објеката, просторија, недостатка авиона, хеликоптера и слично, допринијело би бржој и бољој организацији Мундијала, односно стоодстотном добијању кандидатуре, а након те манифестације ПК Бања Лука би имао боље услове за рад. Виндсор је нарочито био задовољан послије презентације тог четворогодишњег пројекта развоја Клуба – рекао је Грмуша.

Падобрански мундијал „Бања Лука 2014“ по свом би обиму и значају превазишао све до сада одржане спортске манифестације у историји града на Врбасу и сигурно би представљао највећи спортски догађај у БиХ послије Зимских олимпијских игара у Сарајеву. Организација највеће свјетске ваздухопловне манифестације била би од великог значаја за афирмацију града Бање Луке и Републике Српске у свијету.

– Битно је истаћи да учесници сами сносе све своје трошкове, од смјештаја, исхране и слично, непроцјењиво је колико би корист, не само финасијску, него и туристичку имали од тога Бања Лука, Република Српска и регион у цјелини. На нама је да само обезбиједимо адекватне услове за одржавање такмичарског дијела, те да испунимо све услове прописане Правилником ФАИ. Када смо на конференцији у Бару представили своју кандидатуру, сви су били одушевљени и чињеницом да је у близини аеродрома Залужани и Трнско језеро, јер једна од дисциплина захтијева и водену површину, а ми то већ имамо. Такође, поред аеродрома у Залужанима, имамо и аеродром у Маховљанима, хелидроме… Генерално имамо све потребно за одражавање једне такве манифестације, остаје само да постојеће капацитете развојним планом ПК Бања Лука унаприједимо и побољшамо. Такође је битно да у организацији једног таквог спекткла имамо подршку Града Бања Лука, Владе Републике Српске и Кабинета предсједника РС – рекао је падобранац ПК Бања Лука Немања Гороња.

Очи свијета упрте у Бању Луку

Приликом одржавања Мундијала, који траје 15 дана, Бања Лука и РС имали би прилику да угосте преко хиљаду такмичара из 70 земаља, као и бројне госте из цијелог свијета, а овај прворазредни спортски догађај би се преко Еуроспорта пласирао у преко 60 земаља свијета.

Дисциплине

Мундијал за падобранце састоји се из шест различитих дисциплина, а од свјетског шампионата се разликује по томе што поред такмичења у шест различитих дисциплина, обухвата и три пута више учесника, те траје 15 дана. Такмичење се изводи у сљедећим дисциплинама: Artistic Events, Canopy Formation, Canopy Piloting, Formation Skydiving, Style and Accuracy.

Јуниори потенцијал БиХ

Падобранци Бање Луке узеће учешће под заставом БиХ, а највише се очекује од јуниорске селекције. БиХ падобранци узеће учешће и на Мундијалу у Дубаију 2012. године, како би стекли увид у неопходне активности за организацију једне такве смотре.

– Наступили бисмо у свих шест дисциплина, у сениорској и јуниорској конкуренцији. Сматрам да не можемо много очекивати од сениора, али смо зато у јуниорској категорији успјешни, и можемо се надати неком бољем резултату. Иначе примат држе, Руси, Американци и Италијани, војне екипе, иначе професионалци – рекао је Немања Гороња, падобранац ПК Бања Лука.

Извор: Фокус