„Олуја“ била удружени злочиначки подухват

Хашки суд осудио је Анту Готовину на 24 године затвора, а Младена Маркача на 18 година затвора, за злочине почињене над Србима током операције „Олуја“ 1995. године. Иван Чермак је ослобођен по свим тачкама оптужбе.

Хашки трибунал је утврдио да је операција „Олуја“ била удружени злочиначки подухват, извршен на челу са председником Хрватске Фрањом Туђманом, смишљен да протера српско становништво из Книнске крајине.

„Фрањо Туђман је намеравао да насели Хрвате у Крајину и осигурао је да то буде спроведено, преко свог моћног положаја“, рекао је судија Алфонс Ори.

Трибунал је утврдио да је Готовина био члан тог удруженог злочиначког подухвата, као и да је наредио незаконито гранатирање Книна и других градова у Крајини, што је изазвало егзодус српског становништва.

Такође, Готовина није учинио ништа да спречи и казни злочине својих подређених над српским становништвом.

Маркач је, према пресуди, допринео злочиначком подухвату, учествовао у припреми „Олује“ и наредио гранатирање Грачаца и цивилних објеката у њему. Он, као и Готовина, није учинио ништа да спречи злочине које су вршили његови подређени и створио је атмосферу некажњивости.

Трибунал је утврдио да су хрватске снаге у лето 1995. године, током операције „Олуја“, прогнале српско становништво Книнске крајине тако што су цивиле убијале, мучиле, пљачкале и уништавале њихову имовину, као и да су неселективно гранатирале читаве градове, што се може окарактерисати као злочин против човечности.

Адвокат Готовине Горан Микулчић најавио је жалбу на пресуду и додао да се другостепена одлука може очекивати у року од две године.

Други адвокат, Лука Мишетић, изјавио је да је пресуда невероватна, јер делује као да судија није чуо ништа од одбране за време процеса. Мишетић је навео да очекује да ће пресуда бити поништена.

Уочи изрицања пресуде, некадашњи правни саветник Слободана Милошевића Зденко Томановић оценио је да би осуђујућа пресуда била веома непријатна за Хрватску.

„То ће значити да је бивша тужитељка Карла дел Понте била у праву када је хтела да оптужи и Фрању Туђмана и комплетан војни врх Хрватске због злочина над Србима“, навео је Томановић и додао би таква пресуда показала да је хрватска државна политика била заснована на етничком чишћењу и трајном протеривању Срба, што би имало далекосежне политичке и економске последице.

Председник Хрватске Иво Јосиповић поручио је да се свака одлука суда мора поштовати. Хрватска премијерка Јадранка Косор рекла је да и она и цела Хрватска очекују праведну пресуду. Косорова се јуче састала са представницима неколико удружења ратних ветерана и апеловала да протест који су најавили поводом изрицања пресуде буде достојанствен.

Хрватска бискупска конференција позвала је вернике на пост и молитву за праведну одлуку суда у Хагу.

Извор: РТС