In memoriam: Милован Стаменковић – Мита

Наш друг, Милован Стаменковић – Мита, преминуо је у болници 23. априла 2011. године у 51. години живота, услед повреда задобијених на стадиону у Горњем Међурову код Ниша. Околности ове трагедије још нису расветљене, а оно што поуздано знамо из изјава очевидаца је да је Мита отворио параглајдер на средини стадиона и да га је, док је качио систем веза, изненадан налет ветра подигао на висину од 15 – 20м, где је у покушају да успостави контролу над куполом, испао из система веза и пао у близини гола на јужној страни, при чему је задобио фаталне повреде главе и грудног коша, као и прелом бутне кости. Параглајдер је нађен стотинак метара даље.

Екипа хитне помоћи врло брзо је стигла на место несреће, али упркос напорима лекара, Мита није изашао из коме и убрзо је преминуо у нишкој болници.

Време није било повољно за летење, дувао је јак ветар променљивог правца, од севера до југоистока, са ударима до 12м/сец. Претпостављамо да је узрок несреће метеоролошка појава, веома ретка у ово доба године и на тим теренима, тзв. „дуст девил“ или „ђаволак“.

Мита је био стари ваздухопловац, падобранац у 63. падобранској бригади, а параглајдингом се бавио од 2008. године. Био је члан клубова „Динамик“ и „Албатрос“. Летео је са више типова параглајдера и имао је преко 100 сати летења. Био је у доброј летачкој и физичкој форми, а у последњих месец дана направио је више од 20 летова. Био је велики заљубљеник у летење и све своје слободне ресурсе улагао је у параглајдинг.

Био је и један од најбољих аутолакирера у граду, познат као Мита фарбар.

Увек ћемо га памтити као изузетну особу, доброг друга и још бољег човека, који за све ово време колико смо имали привилегију да будемо са њим у друштву, никада није повисио тон, нити користио грубе речи.

За собом је оставио супругу Олгицу, сина Душана и ћерке Кристину и Катарину. И нас, своје пријатеље.

One thought on “In memoriam: Милован Стаменковић – Мита

Comments are closed.