Обележен Дан Специјалне бригаде 2011

Припадници Специјалне бригаде, елитне јединице Војске Србије, обележили су данас у касарни „Растко Немањић“ у Панчеву дан своје јединице.

Свечаности су присуствовали командант Копнене војске генерал-потпуковник Љубиша Диковић, командант Специјалне бригаде бригадни генерал Илија Тодоров, представници Министарства одбране и Војске Србије, представници локалне самоуправе, верских заједница, панчевачки основци, као и чланови породица припадника те јединице.

Према речима генерала Тодорова улагање у кадар и усавршавање припадника јединице је стални тежишни задатак о чему говоре десетине официра и подофицира на школовању и усавршавању у иностранству. Остварена је добра сарадња са специјалним јединицама страних оружаних снага. Добри примери су заједничка увежбавања са припадницима 173. падобранске бригаде Европске команде ОС САД и специјалним јединицама Националне гарде Охаја.

Велико искуство за припаднике Бригаде била је и вежба у Украјини, у којој су учествовали припадници 63. падобранског батаљона, а као значајну генерал Тодоров напоменуо је и сарадњу са специјалним јединицама Шпаније и Италије.

– Обука јединица је на првом месту, али саставни део живота припадника јединице јесте физичко оспособљавање и спорт. И ове године очували смо пласман најбоље спортске екипе на Четвртом летњем првенству Копнене војске. Падобранска екипа „Небеске видре“ је на државном падобранском првенству у Кикинди освојила прво место. Успешном организацијом 14. Отвореног вишебоја јединица специјалне намене још једном смо потврдили способност и озбиљност у организовању специфичног и сложеног такмичења на чему су нам признање одали и гости из Русије, Бугарске, Грчке и са Кипра, казао је Тодоров и додао да су млади официри, подофицири и професионални војници, након успешно савладане селективне обуке остварили своју жељу да постану део елитног строја Војске Србије, свесни свега што чини захтеве у обликовању њих самих у врхунске специјалце.

– У току протекле године, између обележавања два празника, живот и рад припадника Специјалне бригаде осликавали су динамика и активности својствене нашем саставу. Нема нереализованих тежишних задатака. Богатији смо за нова искуства у оспособљавању специјалних јединица и подизању оперативних способности. Реализовано је неколико десетина вежби у свим амбијенталним и метео условима, неколико хиљада падобранских скокова, више стотина сати зарона речних диверзаната, преко хиљаду гађања, више посета и презентација највишим страним делегацијама, а постигнути су и значајни спортски успеси, истакао је командант Специјалне бригаде.

Неговање традиција наших славних бригада, од којих је настала и Специјална бригада, брига о породицама погинулих и брига о рањеним припадницима јединице, саставни су део живота Бригаде. Подизање оперативних способности састава на највиши ниво, попуна јединице квалитетним кадром, унапређење живота и рада Специјалне бригаде, размена искустава са специјалним јединицама страних оружаних снага, наставак одржавања тренда школовања и усавршавања кадрова неки су од основних циљева и задатака припадника Бригаде за предстојећи период.

– Ове циљеве остварићемо само помоћу врхунске обучености, максималне одговорности и чврсте војничке дисциплине, нагласио је командант Специјалне бригаде, подсетивши да сваки њен припадник у срцу носи максиму војводе Живојина Мишића – „Ко сме тај може. Ко не зна страх, тај иде напред!“.

Честитајући празник у име свих припадника Копнене војске, генерал Диковић је истакао да осећа велики понос због снаге и способности те јединице, али и велику одговорност ношену питањем да ли је могло више и боље.

– Конципирајући Војску Србије у складу са савременим безбедносним изазовима и економским потенцијалом земље, пред специјалне јединице постављен је захтев да буду високопокретне, са израженим маневарским способностима, обучене да извршавају задатке у различитим условима на територији наше земље, на привремено запоседнутим територијама и у дубини оних противничких. Тежили смо ка томе да имамо високо обучен и мотивисан кадар за извршавање најсложенијих задатака – истакао је генерал Диковић додајући да је данас та бригада елита наше војске и која је раме уз раме са свим другим сличним јединицама у свету.

У оквиру данашње свечаности, присутни су имали прилику да виде различито најсавременије пешадијско оружје и специфично наоружање специјалних јединица домаће и стране производње које припадници Специјалне бригаде користе током обуке.

После смотре и дефилеа припадника Бригаде, падобранци су извели атрактиван демо-скок са висине од две хиљаде метара носећи државну, заставу Војске Србије, као и заставу јединице. Гости су, такође, били у прилици да виде приказ рада Батаљона за противтерористичка дејства и борилачких вештина припадника те бригаде.

Поводом Дана Специјалне бригаде, припадницима те јединице честитке су упутили министар одбране Драган Шутановац и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милоје Милетић.

Специјална бригада је основана 29. септембра 2006. преформирањем и обједињавањем 72. специјалне бригаде, 63. падобранске бригаде и делова 82. поморског центра и Противтерористичког одреда „Кобре“. Команда бригаде је у Панчеву, где су као и у Нишу стациониране јединице с традицијом противдиверзантских, противтерористичких, извиђачких, падобранских и ронилачких састава.

Извор: www.vs.rs