Данас стручно вођење кроз изложбу у Дому Војске

БЕОГРАД – Због великог интересовања посетилаца, данас ће, као и 3, 8. и 10 марта, бити организовано стручно вођење кроз изложбу „Српски владари и војсковође“, која је постављена у Дому Војске, саопштило је Министарство одбране.

Посетиоци ће моћи да чују како су настала изложена дела и да се ближе упознају са стваралаштвом славних српских уметника Уроша Предића, Стевана Тодоровића, Јована Бијелића и Уроша Кнежевића, али и заборављених сликара Михаила Миловановића, Лукијана Бибића, Никole Милојевића и руског уметника Всеволода Гуљевича.

Изложба је отворена поводом Дана државности и Дана Војске Србије 15. фебруара у Великој галерији Дома Војске и обухвата укупно 36 дела сврстаних у три целине. Прва целина обухвата портрете учесника Првог и Другог српског устанка, друга приказује парадне портрете владара династија Обреновића и Карађорђевића, а трећу чине портрети српских војвода, насталих углавном током Првог светског рата.

Улаз на из­ло­жбу је сло­бо­дан, а сред­ства при­ку­пље­на про­да­јом ка­та­ло­га на­ме­ње­на су за фи­нан­си­ра­ње ре­ста­у­ра­ције сли­ке Марка Мурата „Краљ Александар Обреновић“.
Ор­га­ни­за­то­ри из­ло­жбе су Ме­ди­ја цен­тар „Од­бра­на“ и Војни музеј, а пошто­ва­о­ци ликовне уметности биће у могућности да је погледају све до 12. марта, свакоднев­но од 10 до 20 сати, наведено је у саопштењу.

Извор: Блиц