Одржан приказ способности „ОДБРАНА СЛОБОДЕ“, поводом Дана победе

Приказ способности Војске Србије и Министарства унутрашњих послова „ОДБРАНА СЛОБОДЕ“, поводом Дана победе, одржан је данас у Нишу.
 
Председник Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић оценио је данашњи приказ оценом врло добар.
 
– Официри, подофицири, војници, припадници Министарства унутрашњих послова, велико вам хвала за овај величанствени дан. На импресиван начин обележили смо Дан победе, дан победе над фашизмом и још једанпут показали како враћамо дуг онима који су створили слободу. Србија је слободна земља и никоме неће дозволити да њена слобода буде угрожена. На вас смо поносни, ви сте понос Србије и ваш рад, труд, марљивост, опремљеност и обученост оцењујем са врло добро – рекао је председник Вучић и своје обраћање завршио узвиком – Живела Србија.
 
Приказу способности „ОДБРАНА СЛОБОДЕ“ присуствовали су председник Републике Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, председавајући Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик, председница Народне Скупштине Републике Србије Маја Гојковић, председница Републике Српске Жељка Цвијановић, министар националне одбране Грчке Евангелос Апостолакис, председавајући Комитета за спољне послове Федералног савета Руске Федерације Константин Косачев, делегација Оружаних снага Руске федерације на челу са замеником команданта Западног војног округа генерал-потпуковником Игором Серицким, министар одбране Александар Вулин, потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, чланови Владе, представници верских заједница, војнодипломатског кора, институција, гости из иностранства и многобројни грађани Ниша и околине.
 
У приказу је учествовало више од 4.000 војника и полицајаца, око 300 борбених и неборбених возила и система и око 40 ваздухоплова, а претходиле су му вишедневне припреме и увежбавања.
 
Одговоран за планирање, организовање и извођење приказа био је командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић, командант приказа био је заменик команданта Копнене војске бригадни генерал Владета Балтић, а испред МУП-а одговоран је био командант Жандармерије пуковник полиције Дејан Луковић.
 
Поздрављајући присутне генерал Симовић је истакао да су учесници приказа „Одбрана слободе“ потомци славних предака, ратника који су увек бранили своје, поштовали туђе и били несаломиви стуб српске државности и слободе.
 
– Данас српски војници и полицајци корачају напред истим духом борбености и јунаштва, победе и славе, као њихови преци, потпуно посвећени војном и полицијском позиву – нагласио је генерал Симовић.
 
Приказ је започео демонстрационим скоком припадника 63. падобранског батаљона Специјалне бригаде из хеликоптера ХТ-40 са висине од 2.000 метара, а заставу Републике Србије носио је заставник Владимир Кржалић, инструктор падобранства прве класе.
 
Команда команданта приказа „Јединице за дефиле – напред“ најавила је наступ пешадијског, моторизованог и ваздухопловног ешелона, које су чинили припадници Војске Србије, МУП-а, ветерани војске и полиције, а приказан је и део опреме и средстава ратне технике Војске Србије и МУП-а.
 

ПЕШАДИЈСКИ ЕШЕЛОН

 
У саставу пешадијског ешелона биле су јединице Војске Србије опремљене по Пројекту 1500 и 1500+, као и специјална и посебне јединице МУП-а опремљене најсавременијим наоружањем и опремом. Пројекти се односи на опремање специјалних, противтерористичких, извиђачких и јединица војне полиције најсавременијим наоружањем и опремом за извршавање најсложенијих задатака у одбрани Републике Србије.
 
Пешадијски ешелон чинили су припадници бригада Копнене војске, јединица Војне полиције, Специјалне бригаде, Гарде, Војне академије, Специјалне антитерористичке јединице, Жандармерије, Полицијске бригаде, Сектора за ванредне ситуације, војни ветерани и ветерани МУП-а Србије. Командант пешадијског ешелона био је бригадни генерал Слађан Стаменковић, командант 3. бригаде Копнене војске.
 
На данашњем приказу могао се видети и подешелон ратних застава јединица Војске, које су носили кадети прве и друге године Војне академије, међу којима је 100 застава ратних јединица, од чега 50 пуковских застава из Првог светског рата, 25 застава из Другог светског рата, као и заставе јединица које су учествовале у борбеним дејствима у току НАТО агресије.
 
Оно што овогодишњи приказ у Нишу издваја од претходних, јесте наступ подешелона ветерана. Реч је о војним ветеранима, који су учествовали у ратовима на простору бивше Југославије и током агресије НАТО алијансе на СР Југославију, које је предводио бригадни генерал у пензији Жарко Лазаревић, као и ветеранима МУП-а који су учествовали у противтерористичким дејставима на подручју Аутономне покрајине Косово и Метохија и одбрани земље од НАТО агресије 1999. године, предвођеним пуковником полиције у пензији Драганом Симићем, некадашњим командантом Одреда Жандармерије у Нишу.
 
У оквиру данашњег приказа испред бине могле су се видети заставе 37. мтбр, 125. мтбр, 549. мтбр, 63. падобранске бригаде, 126. бригаде ВОЈИН и 250. ракетне бригаде за ПВД, које су за изузетне заслуге у одбрани од НАТО агресије, одликоване Орденом народног хероја, а такође и заставе Министарства унутрашњих послова и јединица које су учествовале у приказу.
 
Окупљени на нишком булевару имали су прилику да виде и будућност наше војске и полиције, питомце најмлађе класе Центра за основну полицијску обуку у Сремској Каменици и подешелон кадета Војне академије, који су чинили кадети завршних година Војне академије и Медицинског факултета ВМА.
 
Затим је наступио подешелон Жандармерије, а онда и подешелон коњаника МУП-а који се налазе у саставу специјалистичког батаљона Полицијске бригаде.
 
У дефилеу су наступили припадници 1, 2, 3. и 4. бригаде Копнене војске, наоружани савременим наоружањем и опремом за дејства дању и ноћу. Наоружани су пушкама М-21 5,56 мм домаће производње, савременим телекомуникационим средствима којима се у реалном времену врши пренос информација између елемената борбеног распореда и заштитним прслуцима МД-12.
 
Уследио је дефиле припадника 3. и 5. батаљона Војне полиције, који су специјално опремљени и обучени за извршавање војнополицијских послова и задатака.
 
Наступили су и подешелон 72. извиђачко-диверзантског батаљона Специјалне бригаде, чији су припадници наоружани аутоматским пушкама СКАР, а у оквиру Пројекта 1500 опремљени су новим комплетима заштитне балистичке опреме произвођача „Јумко“ Врање. Наступио је и Батаљон за противтерористичка дејства наоружан аутоматским пушкама СКАР и пиштољима ГЛОК, затим подешелон 63. падобранског батаљона Специјалне бригаде чији су припадници опремљени савременим оптоелектронским средствима МОСКИТО и ДСВ-12, затим и припадници другог подешелона 63. падобранске бригаде, наоружани аутоматским пушкама Хеклер и Кох и подешелон Командног батаљона Специјалне бригаде.
 
Уследио је налет групе хеликоптера Гама и хеликошптера Ми-35 са посадама из Руске Федерације.
 
Подешелон Гарде у колони приказа сачињавали су припадници Гардијског батаљона и 25. батаљона Војне полиције.
 
Уследили су подешелони Жандармерије, Полицијске бригаде, Специјалне антитерористичке јединице и Интервентна јединица полиције. Специјална антитерористичка јединица МУП-а извршава најсложеније безбедносне задатке високог ризика у супротстављању тероризму, као и друге послове и задатке, а опремљена је најсавременијим наоружањем и опремом домаће и стране производње и балистичком заштитном опремом стране производње.
 
Уследио је налет групе хеликоптера МУП-а предвођен хеликоптером С-76 Сикорски у пратњи хеликоптера Бел 212 и Газела.
 
Последњи подешелон у пешадијском ешелону чинили су припадници Сектора за ванредне ситуације МУП-а, који осим основних ватрогасно-спасилачких јединица, има и специјалистичке тимове за спасавање у случају земљотреса, поплава, саобраћајних несрећа и спасавање у случају техничко-технолошких и удеса са опасним материјама.
 
Небом изнад Ниша у тим тренуцима надлетали су хеликоптери Војске Србије Ми-8, Ми-17, Гама и Газела.
 

МОТОРИЗОВАНИ ЕШЕЛОН

 
Уследио је моторизовани ешелон, који су чинила возила и средства ратне технике на употреби у јединицама Војске Србије, МУП-а и средства у развоју која својим капацитетима развија Одбрамбена индустрија Србије, а којим је командовао бригадни генерал Зоран Насковић, командант 1. бригаде Копнене војске.
 
У оквиру подешелона мотоцикала BMW, представљено је и 12 мотоцикала који су однедавно у саставу Гарде Војске Србије и девет из МУП-а, намењених за извршавање послова и задатака регулисања саобраћаја и саобраћајног обезбеђења високих званичника.
 
Следио је и подешелон квадова ДИНЛИ МУП-а Србије намењених за патролне делатности, снајперска дејства, потере, као и задатке који захтевају брзе маневре јединица.
 
Затим је следио наступ борбених возила Војне полиције намењених за извршавање војнополицијских задатака, наоружаних митраљезом калибра 7,62 мм, као и специјалних вишенаменских моторних возила ХАМЕР, теренског возила високе проходности чија је основна намена подршка и заштита конвоја.
 
Пети подешелон сачињавали су противоклопна лансирна оруђа М-83, чија је основна намена извођење противоклопних дејстава на даљинама до три километра, наоружаних противоклопним вођеним ракетама МАЉУТКА.   
   
У саставу подешелона артиљеријских јединица продефиловале су топ-хаубице НОРА 152 мм и топови 130 мм, којима је опремљена Мешовита артиљеријска бригада. Затим је прошао подешелон Самоходних вишецевних лансера ракета ОГАЊ, артиљеријског ракетног оруђа намењеног за неутралисање просторних циљева.
 
Данас се у Нишу могао видети и подешелон 250. ракетне бригаде из састава Ратног ваздухопловства и ПВО, са возилима за дотур и постављање ракета на лансирну рампу ракетног система НЕВА, са ракетама којима су током НАТО агресије 1999. године оборени авиони Ф-117 и Ф-16, као и возила за превоз и претовар ракета КУБ.
 
У оквиру моторизованог ешелона био је и подешелон савремених радио и радио-релејних средства телекомуникација и мобилних телекомуникационо-информатичких и комутационих система, као и подешелон транспортних средстава предвођен моторним возилом ФАП 3240.
 
Наступио је подешелон нове генерације артиљеријских оруђа, кога су чинили оруђа НОРА 155 мм Б-52, која се налази у наоружању јединица Војске Србије и оруђа ШУМАДИЈА и АЛАС, која својим карактеристикама задовољавају захтеве савремених артиљеријских оруђа. На зачељу подешелона била су логистичка возила за снабдевање оруђа НОРА Б.
 
Уследила су средства из развоја међу којима су оклопна борбена возила точкаши ЛАЗАР 3, командно-извиђачка оклопна возила, беспилотна летилица ПЕГАЗ и друга.
 
Авиони ЛАСТА надлетели су ешелоне на нишком булевару, а затим и авиони Супергалеб Г-4.
 
Наступио је и подешелон полицијских теренских возила ЛЕНДРОВЕР, теренских возила ТОЈОТА ЛЕНД КРУЗЕР, подешелони полицијских борбених и оклопних возила ЛАЗАР и МИЛОШ и подешелон транспортних комби возила марке ФИАТ ДУКАТО.
 
Небом су прелетели авиони ОРАО.
 
А у колони су прошла Борбена возила пешадије Војске Србије наоружана ракетама МАЉУТКА, топом 20 мм и спрегнутим митраљезом. У току је њихова модернизација.
 
На зачељу моторизованог ешелона моћно је маршовао подешелон 51 тенка М-84 испред којих је ишао модернизовани тенк Т-72 руске производње са посадом из Оружаних снага Руске Федерације, којим ће у наредном периоду бити опремљене и јединице Војске Србије.
 

ВАЗДУХОПЛОВНИ ЕШЕЛОН

 
Командант ваздухопловног ешелона био је пуковник Александар Пипоски, помоћник команданта РВиПВО за операције, пилот на авиону МиГ-29, који су на крају прелетели колону приказа.  Током приказа могли су се видети хеликоптери Гама, Газела, Ми35М, Ми-8, Ми-17, хеликоптера МУП-а С-76 Сикорски и Бел 212, школски авиони ЛАСТА, авиони Супергалеб Г-4, ОРАО и МиГ-29.
 
Завршни део приказа обележио је атрактивни приказ увежбаности стројевих радњи – егзерцира Гарде Војске Србије, које је извело 25 гардиста уз композицију „Опраштање словенске жене“ коју је компоновао Васил Атапкин, а под командом командира егзерцира поручника Предрага Крушевца.
 
На данашњем приказу у нишком Булевару Николе Тесле наступио је и Репрезентативни оркестар Гарде, Војни оркестар Ниш и почасна чета Гарде за дочек председника Републике Србије, а наступе ешелона аплаузима су испратили многобројни грађани Ниша и околине који су данас присуствовали приказу.