После 30 година 63. падобранска бригада је извела скок на воду

– После 30 година 63. падобранска бригада је извела скок на воду. Прошле су деценије од када смо радили овај веома захтеван и веома сложен вид обуке наших падобранаца и то је најбољи доказ колико су се ствари у 63. падобранској, али и у нашој Војсци, промениле – истакао је министар одбране Александар Вулин након обиласка припадника 63. падобранске бригаде који изводе део обуке у летњим условима на Завојском језеру у близини Пирота.

Према његовим речима, нисмо имали ресурса, нисмо имали хеликоптера, нисмо имали падобрана, нисмо имали чиме ово да урадимо, а једино смо увек имали врхунске људе.

– Скок на воду је нешто што нисмо радили деценијама, а ево он је доказ да припадници 63. падобранске бригаде могу да стигну било где и било кад – поручио је министар Вулин.

Руководилац данашње обуке нагласио је да су данас на Завојском језеру приказани сегменти обуке у летњим условима.

– Први сегмент је био верање и спасавање у планини лети, други – обука у исхрани у природи, трећи савлађивање водених препрека приручним средствима и четврти сегмент био је падобрански скок на воду.

Оваква обука изводи се редовно, сваке године, лети. Изузетно је значајна због савлађивања неприступачног терена, сналажења, преживљавања и исхране у природи када то задатак захтева и када дође до неких непредвиђених околности – рекао је руководилац обуке и нагласио да су данас, осим професионалног састава у обуци учествовали и војници на служењу војног рока, у делу исхрана у природи и у обуци у савлађивању водене препреке.

На Завојском језеру, у данашњој обуци у савлађивању водених препрека и у преживљавању учествовао је и разводник Јован Тодоровић, који је у јединици од јуна, а жеља му је да настави каријеру као професионални војник, како каже у „најелитнијем строју“ наше војске.

– Обука јесте захтевна, треба бити спреман и физички и психички. Данас смо имали обуку у сплаварењу и веслању и за то треба бити среман. Захтевно јесте, али ништа није тешко – поручио је разводник Тодоровић.

Министру одбране приказана је обука у верању, обука у самосталној исхрани у природи, обука у савлађивању водених препрека, као и извођење падобранског скока на водену површину падобраном типа крило.

Припадници 63. бригаде показали су и како се припрема гулаш од корњаче са копривама и гулаш од дивљачи са зачинским биљем – састојцима пронађеним у природи у околини језера, као и печени хлеб из пекаре од камена и блата, рибља чорбa, а приказане су у импровизоване замке и начин филтрирања воде помоћу више слојева природних филтера.

Обиласку је присуствовао и командант 63. падобранске бригаде пуковник Ненад Зонић.