Падобранци и хуманитарци

Некадашњи припадници 63. бригаде активни и помажу својим колегама, а обучавају и децу. Прикупили 30.000 евра за лечење прелома кичме колеге водника Горана Тодоровића

НИШ – Нераскидиво другарство стечено у некадашњој 63. падобранској бригади њени припадници наставили су и као ветерани, формирајући пре три године своје удружење. Његови чланови су хиљаду бивших припадника бригаде и особе које су учествовале у ратним дејствима као резервисти. Почасно место у Удружењу падобранских ветерана имају чланови породица погинулих припадника јединице.
Чланови и симпатизери били су организатори и учесници више хуманитарних и промотивних акција у земљи и иностранству. У једној од својих хуманих мисија, прикупљено је више од 30.000 евра помоћи за лечење припадника 63. падобранске бригаде, старијег водника Горана Тодоровића – Фаце, који је преживео прелом кичме приликом падобранског скока.
Тодоровић је у више наврата, захваљујући прикупљеним средствима, био на лечењу и неопходним терапијама на еминентним клиникама у Шведској и Русији. Падобрански ветерани организују и масовне акције добровољног давања крви, помоћи старијим особама и деци ометеној у развоју.
– Осмислили смо и викенд кампове за младе, на којима се учесницима приказује обука полазника у падобранству, верању и летњој алпинистици, исхрани у природи и савладавању водених препрека – каже Саша Гацик, председник Скупштине Удружења ветерана. – Намера нам је да младима приближимо падобрански дух, који је у 63. падобранској бригади подразумевао слогу, јединство, другарство и узајамно помагање.
Жеља им је и да стипендирају и награде најуспешнију децу ветерана, јер међу њима има првака Србије у математици, информатици и борилачким вештинама. Удружење ветерана 63. учествовало је лане у име Србије на међународној манифестацији ветерана из целог света „Скок слободе“ у Израелу, када су извели заједнички скок са изралеским падобранцима изнад пустиње Негев.
Припадници Удружења сарађују са грчким и италијанским удружењима ветерана падобранаца. Пре две године, у сарадњи са Кфором и Српском православном црквом, организовали су обилазак свештенства и монаштва на Косову и Метохији. Тада су на лицу места сагледали проблеме са којима се манастирска сестринства и братства свакодневно суочавају у Високим Дечанима и Пећкој патријаршији.
А, биографски подаци чланова Удружења ветерана својеврсне су приче. На пример, почасни члан је протосинђел Јован Ђулибрк. Иако се посветио Богу и молитви, остао је резервиста чувене 63. падобранске бригаде.
– Ако сам на нешто у животу поносан, после монашког и свештеничког чина, то је црвена падобранска беретка – констатује протосинђел Јован. – Падобрански скок за мене је задатак који треба извршити, а не спорт.
Ветеране и садашње професионалце спаја љубав према 63. падобранској бригади. Зато су ветерани и покренули иницијативу да Сарајевска улица, која води према нишком војном аеродрому, добије назив Улица 63. падобранске бригаде.

ДУЕЛ СА “ЛАФИЦАМА“
У ОКВИРУ акције „Храна за све“, Удружење ветерана 63.бригаде у понедељак у 19 сати у сали ОШ „Мика Антић“ у Нишу организује прву у низу хуманитарних утакмица малог фудбала. Овог пута, снаге на терену одмериће падобрански ветерани и екипа познатих жена Ниша „Лафице“.

ФАЦА ЗА ГИНИСА
ГОРАН Тодоровић – Фаца, параплегичар из Србије, на аеродрому у Словењградцу скочио је октобра прошле године у тандему са висине од 7.924 метра и тако поправио претходни рекорд. Овај скок инвалида падобраном у тандему неслужбено представља нови рекорд за Гинисову књигу рекорда.

Аутор: Миша Ристовић (Вечерње новости)