ПАДОБРАНАЦ 6 у новом броју часописа „Одбрана“

Садржај „Одбране“ број 135 од 1. маја 2011.

У пешадијском батаљону Четврте бригаде у бази „Југ“ и нишком 63. падобранском батаљону реализовано је практично испитивање делова нове маскирне униформе М-10, међу којима и комбинезона, који је намењен специјалним јединицама. На основу њихових оцена биће урађене и последње измене, после којих ће нова униформа ући у серијску производњу.

Почело је снимање телевизијске серије „Војна академија“. Реч је о пројекту који подржава Министарство одбране, а који на сликовит начин треба да прикаже како данас живе и раде кадети, али и официри и подофицири Војске Србије.

Усвајањем Меморандума о заштити људских права припадника оружаних снага у Београду завршена је дводневна међународна конференција омбудсмана за оружане снаге. Заштита права припадника оружаних снага у мултинационалним операцијама и разматрање облика синдикалног организовања ради остваривања њихових економских и социјалних права биле су доминантне тема конференције, а Србија је потврдила институционалну спремност да штити права „грађана у униформама“.

Саша Јанковић, Заштитник грађана Републике Србије, истиче да ће припадници Војске, одговорним коришћењем права на синдикално организовање, које иначе немају припадници свих европских армија, оправдати поверење и остварити његову основну сврху – омогућити себи квалитетније представљање, учешће у социјалном дијалогу и преговарање са послодавцем о условима рада и својим социјалним и економским правима.

После разговора делегација министарстава одбране Србије и Словеније, министар Шутановац је посету оценио као историјску јер је ово прва посета словеначког министра одбране Србији. Потврђена је политичка подршка сарадњи у области одбрамбене индустрије, а облици и економски интерес биће конкретно сагледани.

У Београду је одржана Конференцијa војномедицинских служби земаља Југоисточне Европе. Циљ конференције је да се сагледају капацитети војномедицинских служби земаља учесница и да се у будућности постигне евентуални договор о њиховом заједничком учешћу у случају акцидената и елементарних непогода када је потребно реаговање више земаља.

Бригадни генерал Драган Владисављевић, заступник директора Војнообавештајне агенције, у интервјуу истиче да се удруженим напорима у интензивирању размене обавештајних података на регионалном нивоу спроводи у дело нова парадигма – „потреба за разменом” (енг. need to share), уместо „потребе за знањем” (енг. need to know). Сарадњом и уважавањем интереса партнерских страна доприносимо очувању повољног безбедносног окружења и унапређењу односа са суседним и најутицајнијим земљама, каже генерал Владисављевић.

Градско веће Новог Пазара доделило је Годишњу плакету министру одбране Драгану Шутановцу за допринос у успостављању сарадње тог града и Војске Србије. Одлука је донета на свечаној седници поводом пет и по векова постојања града.

У недавној акцији уређења реке Мораве учествовали су и припадници Четврте бригаде. – Захвалио бих свима који учествују у акцији, а пре свега припадницима Војске Србије. Наш циљ је да се акција претвори у праву борбу против отпада који се налази у природи Србије – рекао је министар Оливер Дулић на почетку акције у Врању.

Поставка из збирке Уметничке галерије „Надежда Петровић“ из Чачка у Великој галерији Дома Војске Србије потврђује чињеницу да српска (пост)модернистичка, авангардна, реалистичка и фантастична ликовна сцена јесте међу најмањим и највреднијим у свету, а ликовни допринос светској баштини вероватно значајнији од свих осталих у националној култури.

У новом фељтону – Живот и дело Михајла Пупина. Без његових остварења, у која су, временом, уграђивана и научна достигнућа других инвентивних људи, свет би данас засигурно био другачији. Савремена информациона технологија, компјутери и интернет, почивају на неким научним открићима и практичним проналасцима Михајла Пупина, који је прошао трновит пут од „пастира до научењака“. Био је и остао велики патриота. До краја живота био је везан за Србију и, посебно, свој родни Идвор.

Једриличари Војне академије учествовали су на престижној регати у Ливорну у Италији и освојила осмо место у свету и четврто место у класификацији земаља Медитерана и Црног мора. С обзиром на то у каквим условима тренирају, овај резултат раван је подвигу.

Војни спортисти остварили запажено учешће на 24. Београдском маратону.

Специјални прилог у овом броју – ПАДОБРАНАЦ 6.

ОДБРАНУ можете купити на киосцима ШТАМПЕ и ФУТУРЕ ПЛУС и у „ВОЈНОЈ КЊИЗИ“ у Васиној 22 у Београду по цени од 100 динара.