Литургија на српском на Зејтинлику

Прва литургија на српском језику на територији Грчке, ван Хиландара, служена је јутрос на Усековање у Солуну, у цркви на Зејтинлику. У тој цркви, сваке суботе и на све верске празнике, по календару Српске православне цркве, бићи служене литургије на српском језику.

У Солуну у цркви на Зејтинлику, српском војничком гробљу на коме су сахрањени војници страдали у пробоју Солунског фронта у Првом светском рату, служена прва литургија на српском језику.

Конзул Србије у Солуну Милан Димитријевић, који је присуствовао литургији, рекао је агенцији Бета да ће од данас, у тој цркви, сваке суботе и на све верске празнике, по календару Српске православне цркве, бити служене литургије на српском.

„Од 1939. године када је црква на Зејтнилику изграђена до данашњег дана није заживела идеја да се на територији Грчке мимо Свете горе служи литургија на српском“, рекао је Димитријевић.

Литугији, која је почела у 8.00 по локалном времену, присуствовали су владика Варнавас, игуман манастира Хиладнар Методије, свештенство из Солуна, саветник председника Србије Млађан Ђорђевић, као и педесетак грађана Србије који живе у Солуну.

Према конзуловим речима, служење литургија је договорено у саглсности са манастиром Хиландар, митрополитом у чијој је Зејтинлик надлежности, а у организацији су учествовали и представници Србије на челу са саветником председника Србије, Млађаном Ђорђевићем.

Владика Варнавас поручио је након литургије, да је поносан на то што је први пут одржано служење на српском језику и да то исказује традиционално пријатељство српског и грчког народа.

Амбасадор Србије у Атини Драган Жупањевац придружио се пријему који је том приликом организвао владика Варнавас.

Српско војничко гробље на Зејтинлику изграђено је тридесетих година прошлог века. Ту су гробови српских, француских, италијанских, енглеских и руских војника погинулих у борбама и пробоју Солунског фронта у Првом светском рату.

Комплекс гробља је подигнут на простору на коме се од 1916. године налазила Главна војна пољска болница српске војске, у склопу које је настало и гробље које је временом прерасло у комплекс у коме се налази и црква у којој ће се од данас редовно служти литургије на српском језику.