Кики Лесендрић служио војску у 63. падобранској бригади

Рекордер ЈНА у скоковима

Једини падобранац међу „Пилотима“, али и музичарима, Зоран – Кики Лесендрић, војни рок је служио необично дуго, 15 месеци и 26 дана 1983. године у тадашњој ЈНА. Једног зимског јутра после концерта у Нишу до касарне га је испратио најбољи друг, а како каже за „Ало!“, у војсци је провео и тешке и лепе дане.

– Био сам падобранац у војсци и колико ми је познато, једини међу музичарима, а служио сам у Нишу. Сећам се да ме је јутро после концерта, пошто сам се поздравио са публиком, пријатељима и родбином, најбољи друг из детињства испратио до касарне. Ушао сам у тај бункер и остао 15 месеци и 26 дана. Служио сам у 63. падобранској бригади по сопственом избору, а мој вод је био специфичан јер смо били права мала фамилија – присећа се Кики почетка свог војног рока, а потом открива да је поставио рекорд у скакању падобраном у тадашњој ЈНА.
– Обука ми је падала веома тешко, био сам панкер, градско дете, и нисам баш навикао на тако грубе задатке. Спавање у некој водурини по неколико дана, копање ровова у залеђеној земљи и пентрање до неког брда са маском и под пуном војном опремом је било страшно. Међутим, мени је било корисно и допринело је мојој самодисциплини. На крају одслужења био сам падобранац са највише скокова у тадашњој ЈНА. Скакао сам падобраном чак 31 пут – поносно прича Лесендрић, који тврди да је током војног рока у музичком смислу апстинирао, али да је после тога направио највеће хитове по којима су „Пилоти“ данас познати.
– Падобранска бригада се није могла похвалити неким војним оркестром, тако да се у војсци нисам бавио музиком. Мада, то ми је пријало, мало сам се ужелео свирки, па сам по повратку направио неке веома добре песме. Једна од првих песама које смо снимили по одслужењу мог војног рока је „Као птица на мом длану“ – открива Лесендрић, који је у армији био веома немиран војник, али се ипак није потукао ни са ким из своје бригаде, осим са куварима у војсци.

– Ми, падобранци у касарни, били смо као породица и далеко од тога да смо се тукли, није било чак ни свађа. Међутим, ја сам одувек био неко ко не подноси ауторитет, па сам правио неке друге глупости и у том војном затвору био неколико пута од два до пет дана. И пошто се нисмо тукли међу собом, свађали смо се са осталим војницима, па смо, рецимо, куваре премлаћивали скоро сваког дана. Упркос томе, нама падобранцима клопа је била одлична и сви остали услови су били добри, тако да нисмо имали оне класичне проблеме, на пример, да не можемо да се туширамо сваког дана. Били смо веома повлашћени – тврди гитариста и певач прослављених „Пилота“, који на крају разговора открива да га је усред одслужења војног рока оставила девојка, за којом и није претерано жалио.
– Онда су почели и изласци у Нишу, које смо понекад реализовали и прескакањем ограде. Било је ту девојака, доброг провода, а онда у касарни и свакодневне размене писама – испричао је Кики за „Ало!“.

Рат га раздвојио од другова из војске

Најпријатније сећање из војске Кикију Лесендрићу су свакако пријатељства које је тамо стекао, а поједине другаре и сада среће, најчешће на својим путовањима.
– У мојој бригади сам био најмлађи, али са свима сам се одлично слагао. Свакако да се и дан-данас виђамо, али ретко. Недавно сам једног друга из војске срео у Њујорку. С обзиром на то да је то још увек била ЈНА, било је војника са свих страна, из Бихаћа, Пуле, Тузле. Међутим, све нас је рат раздвојио и помало удаљио – са сетом се присетио творац великих рок хитова.

Дијана Петровић

Извор: http://www.alo.rs/vesti/43934/Rekorder_JNA_u_skokovima

3 thoughts on “Кики Лесендрић служио војску у 63. падобранској бригади

  1. Ово је заиста лепа прича и Кикију Лесандрићу желим све најбоље али морам да приметим да је ово са бројем скокова мало претерано. Наиме, ја сам још 1975.-76. имао тридесет четири остварена скока а сигурно знам да има војника и са више направљених скокова током служења војске тако да не могу ни за себе рећи да сам бивши припадник 63. падобранске бригаде са највише војничких скокова током служења у Бригади. Моја падобранска књижица: https://picasaweb.google.com/107297354772399935106/63PadobranskaBrigada#5099206921771917346

  2. Koliko ja znam ,a siguran sam 100 posto,tvoj kolega i drug Rodic Aleksandar je bio samnom u 63 padobranske brigade 1980-1981 i bio je chlan beogradske grupe Laki Pingvini,tako da nisi jedini iz muzichke fele koji je bio padobranac

  3. Priseti se malo bolje tih dana ja nesto ne pamtim da smo kopali rovove po zamrznutoj zemlji ali nema veze. takodje nismo tukli cuftare(kuvare,tako smo ih onda zvali)ali smo se mlatili sa vojnim polcajcima koji su nosili SMB uniforme.ima jos mnogo detalja koje nisu tacne ali nema veze tu su malo i novinari dodali.priseti se 6 septembra 1983 ko je zadnjeg dana u armiji imao peh na zicari, Pozdrav svim pripadnicima 63 koi me znaju i onima koji me neznaju

Comments are closed.