Државне рекордерке у падобранству

Седам спортских падобранки заједно са припадницом 63. падобранског батаљона Специјалне бригаде заставником Радмилом Ђурић оборило је данас државни падобрански рекорд у осмочланој формацији скоком са 4.000 метара изнад аеродрома Батајница.

Поход за рекордом почео је пре више од месец дана иницијативом младих падобранки из аероклубова широм Србије окупљених под заставом Удружења жена летача Србије, уз организациону, техничку и логистичку помоћ Министарства одбране и Ваздухопловства и противваздухопловне одбране.

Јелица Крајеческа, Јелена Михајловић, Тијана Радић, Ана Вучић, Маријана Момчиловић, Милена Мирковић, Светлана Симић и Радмила Ђурић поставиле су нови државни рекорд у другом покушају скоком из најновије летелице нашег ваздухопловства – хеликоптера Ми-17, уз идеалне временске услове и подршку искусних инструктора и пријатеља.

После изласка из хеликоптера успеле су да се чврсто ухвате у лету и одрже формацију дуже од три секунде што је било довољно да након прегледа снимка, то и званично потврди падобрански судија.

Младе падобранке нису криле своје одушевљење након отварања разнобојних купола њихових падобрана. Дуге припреме, дисциплина при испуњењу инструкција старијих колега и колегиница награђени су идеалним временским условима као и оним техничким. Хеликоптер Ми-17 попео их је на висину скока од 4.000 метара за рекордних седам минута. Искуство које до сада нису имале:

-Ово је био заиста феноменалан осећај, све смо срећне, коначно смо успеле у циљу које смо себи поставиле пре неколик месеци, труд се данас исплатио на најлепши могући начин. Немам речи што се хеликоптера тиче, тако брзо смо биле горе, остало је само да скочимо и испоштујемо процедуру коју смо толико вежбале, рекла је Маја Момчиловић, најмлађа падобранка која има 20 година.

Да цео догађај прође у беспрекорној организацији потрудили су се припадници 204. ваздухопловне бригаде на челу са комадантом пуковником Предрагом Бандићем. Честитајући девојкама он је рекао да су оне својом упорношћу и истрајношћу успеле да помере још једну границу и да се упркос сложеном изазову безбедно и успешно упишу у књиге пионира домаћег ваздухоловства.

– Батајница је дом заљубљеника неба и девојке су овде биле међу пријатељима, летачким и техничким особљем које је имало посебну мотивацију да испуни овај посебан задатак, рекао је пуковник Бандић.

Овом приликом приступнице Удружењу жена летача Србије попуниле су будући потпоручници, кадети авијације Ања Крнета, Сандра Радовановић и Ана Тадић.