Sedam sportskih padobranki zajedno sa pripadnicom 63. padobranskog bataljona Specijalne brigade zastavnikom Radmilom Đurić oborilo je danas državni padobranski rekord u osmočlanoj formaciji skokom sa 4.000 metara iznad aerodroma Batajnica.

Pohod za rekordom počeo je pre više od mesec dana inicijativom mladih padobranki iz aeroklubova širom Srbije okupljenih pod zastavom Udruženja žena letača Srbije, uz organizacionu, tehničku i logističku pomoć Ministarstva odbrane i Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane.

Jelica Kraječeska, Jelena Mihajlović, Tijana Radić, Ana Vučić, Marijana Momčilović, Milena Mirković, Svetlana Simić i Radmila Đurić postavile su novi državni rekord u drugom pokušaju skokom iz najnovije letelice našeg vazduhoplovstva – helikoptera Mi-17, uz idealne vremenske uslove i podršku iskusnih instruktora i prijatelja.

Posle izlaska iz helikoptera uspele su da se čvrsto uhvate u letu i održe formaciju duže od tri sekunde što je bilo dovoljno da nakon pregleda snimka, to i zvanično potvrdi padobranski sudija.

Mlade padobranke nisu krile svoje oduševljenje nakon otvaranja raznobojnih kupola njihovih padobrana. Duge pripreme, disciplina pri ispunjenju instrukcija starijih kolega i koleginica nagrađeni su idealnim vremenskim uslovima kao i onim tehničkim. Helikopter Mi-17 popeo ih je na visinu skoka od 4.000 metara za rekordnih sedam minuta. Iskustvo koje do sada nisu imale:

-Ovo je bio zaista fenomenalan osećaj, sve smo srećne, konačno smo uspele u cilju koje smo sebi postavile pre nekolik meseci, trud se danas isplatio na najlepši mogući način. Nemam reči što se helikoptera tiče, tako brzo smo bile gore, ostalo je samo da skočimo i ispoštujemo proceduru koju smo toliko vežbale, rekla je Maja Momčilović, najmlađa padobranka koja ima 20 godina.

Da ceo događaj prođe u besprekornoj organizaciji potrudili su se pripadnici 204. vazduhoplovne brigade na čelu sa komadantom pukovnikom Predragom Bandićem. Čestitajući devojkama on je rekao da su one svojom upornošću i istrajnošću uspele da pomere još jednu granicu i da se uprkos složenom izazovu bezbedno i uspešno upišu u knjige pionira domaćeg vazduholovstva.

– Batajnica je dom zaljubljenika neba i devojke su ovde bile među prijateljima, letačkim i tehničkim osobljem koje je imalo posebnu motivaciju da ispuni ovaj poseban zadatak, rekao je pukovnik Bandić.

Ovom prilikom pristupnice Udruženju žena letača Srbije popunile su budući potporučnici, kadeti avijacije Anja Krneta, Sandra Radovanović i Ana Tadić.

Povezani članci: