„Застава оружје” опрема Војску Србије

Тешки снајпер „црна стрела” и подцевни бацач гранатa у рукама наших војника до краја године, а 2011. биће обновљена испорука и аутоматске пушке М21

Крагујевац – Војска Србије и „Заставина” фабрика оружја ускоро ће проширити сарадњу која је последњих година, пре свега због лоше финансијске ситуације, била сведена на минималне испоруке лаког стрељачког наоружања. У циљу модернизације наше војске, Министарство одбране и „Застава оружје” потписаће до краја године два уговора о набавци оружја конструисаног у крагујевачкој фабрици, чија је вредност је 180 милиона динара. На основу ових уговора, Војсци Србије ће бити испоручени први већи контигенти тешког снајпера „црна стрела” и подцевног бацача граната.

Према речима генералног директора „Застава оружја” Радета Громовића, реч је о најсавременијем домаћем наоружању.

– Ове године није било значајнијих испорука војног наоружања у иностранство, а с обзиром на то да је завладало затишје и на светском тржишту ловачког и спортског оружја, предстојећи уговори са Војском Србије од великог су значаја за нашу фабрику – рекао је Громовић у изјави за „Политику”.

Да је Министарство одбране спремно да настави процес модернизације говори и податак да ће, после две године застоја, „Застава оружје” обновити испоруке аутоматске пушке М21.

– До сада смо војсци испоручили 2.100 комада М21, али то је било 2007. и 2008. године. Још не знамо тачан број, али имамо уверавања министра Шутановца да ће 2011. бити наручена озбиљнија количина ових пушака – казао је директор Громовић.

Иако је светска економска криза погодила и војну индустрију, извоз нашег оружја константно расте од 2005. године, каже Громовић, наводећи да ће ове године вредност закључених уговора достићи око милијарду долара. У тим пословима своје место је нашла и крагујевачка фабрика, а за првих девет месеци 2010. реализовани су уговори вредни 1,35 милијарди динара.

– Остварили смо готово 90 одсто наших планова, а да је ситуација на тржишту ловачког и спортског оружја била боља, резултати би били готово идеални. Са СДПР-ом смо потписали уговор о заједничком наступу на светском тржишту и тиме је, практично, превазиђен проблем око издавања дозвола за извоз – објаснио је наш саговорник, напомињући да фабрику „муче други проблеми”.

Према Громовићевим речима, реч је, пре свега, о недостатку средстава потребних за обнављање опреме и неповољној кадровској структури у самој фабрици.

– Наш план је да до 2012. постанемо профитабилна фирма. За сада смо још губиташи. За тако нешто потребне су инвестиције у опрему, пошто и даље радимо на машинама које су старе и по неколико деценија. У модернизацију производних линија потребно је уложити 20,4 милиона евра. Ми тај новац немамо и тражимо решење са државом како да га обезбедимо. Истовремено, просечна старост наших радника је 50 година, а у просеку имају по 27 година стажа. Такође, имамо вишак администрације, а мањак производних радника. Да не помињем то што су многи стручњаци напустили фирму на бази добровољности, сегменту који је био инкорпориран у социјални програм. Једноставно, ми нисмо могли да бирамо које ћемо раднике пустите, а које задржати – објаснио је Громовић, наводећи да је, и поред четири социјална програма, у фабрици и даље присутан проблем вишка радника.

„Застава оружје” овог тренутка има 2.150 радника, а план је да се до 2012. тај број сведе на 1.600 запослених. Уз услов да се подмлади радна снага и доведу нови стручњаци. Громовић је у том смислу потенцирао сарадњу с Машинским факултетом у Крагујевцу, где је ове године уписана прва група студената војноиндустријског смера. Директор крагујевачке фабрике најавио је да ће најбољи међу њима убрзо добити и стипендије којих, како је навео, није било последњих пет година.

Бране Карталовић (Политика)