Посета начелника Генералштаба Оружаних снага Руске Федерације

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милоје Милетић састао се данас у Генералштабу Војске Србије са начелником Генералштаба Оружаних снага Руске Федерације генералом армије Николајем Макаровим.

– Са Русијом, као једним од наших стратешких партнера имамо традиционално пријатељске односе и опредељени смо за даљи развој свестране сарадње – истакао је генерал Милетић поздрављајући госте из Русије.

Он је подсетио да у последњих неколико година развој међусобних војних односа између Русије и Србије није пратио развој односа у осталим областима, и изразио очекивање да ће ова посета дати нови тон војној сарадњи између двеју земаља и допринети њиховом чвршћем повезивању на војном плану.

– Интерес за унапређивање билатералне војне сарадње видимо, пре свега, у традиционалном пријатељству наших народа које је потврђено током историје. Oсим тога, чињеница је да Војска Србије располаже борбеним системима и средствима ратне технике, пре свега у Ваздухоплoвству и противваздухопловној одбрани, али и оклопним јединицама којa су пореклом са простора Русије, нагласио је генерал Милетић. Он је рекао да потреба за ремонтом, одржавањем и модернизацијом тих средстава упућује на сарадњу са Руском Федерацијом.

Према речима генерала Милетића, магистрални правци будуће сарадње усмерени су на унапређење односа у области обуке и школовања наших официра, првенствено на командно-штабном и генералштабном нивоу усавршавања. Поред тога, наша војска заинтересована је за обуку старешина на диверзантским, обавештајно-извиђачким и курсевима за поступање у ванредним ситуацијама, за које Руска Федерација има разрађен систем усавршавања.

Простора за сарадњу, како је рекао начелник Генералштаба Војске Србије, има и у заједничкој обуци тимова специјалних јединица у области противтерористичких, обавештајно-извиђачких и падобранских специјалности, али и у размени официра на војним вежбама, као и у широком спектру војноекономске сарадње и војног здравства.

-Народи Русије и Србије негују дубоке историјске везе, нарочито у политичким, културним и научним односима – истакао је генерал Макаров додајући да је последњу деценију обележила пауза у односима између Србије и Русије што се мора надокнадити. Ову ситуацију илуструје то што је протекло скоро 10 година од претходне посете руског начелника Генералштаба.

Ниво наше војнотехничке сарадње, према речима генерала Макарова, недовољно је развијен и треба га унапредити. Заједничко решавање постојећих проблема допринеће развијању односа у војној сфери, што је и повод ове посете, навео је он.

Током дана, генерали Милетић и Макаров разговараће о унапређењу војне сарадње Србије и Руске Федерације, а планирано је да током посете руска делегација обиђе Специјалну бригаду Војске Србије.