Постављен падобрански рекорд на Батајници

Изнад војног аеродрома Батајница јуче је постављен нови мешовити падобрански рекорд Србије у дисциплини формацијски ликови када је 25 падобранаца и падобранки успело у покушају да направи унапред задану фигуру и тако обори рекорд стар 22 године.

NOVI_MIRKO_STUPAR_02_1Обарање рекорда је покренуло Удружење жена-летача Србије у сарадњи са Министарством одбране и Војском Србије, а падобранци су скочили из транспортног хеликоптера 890. мешовите хеликоптерске ескадриле “Пегази” 204. ваздухопловне бригаде.

Циљ који је остварен био је да се у ваздуху, током слободног пада са видине од 4.000 метара, најмање 25 падобранаца и падобранки ухвати у групу – формацију. Формација мора да буде истог облика и положаја појединаца у оквиру групе као што је претходно пријављена и снимљена, што проверавају „летећи сниматељи“ који скачу заједно са падобранцима, као и судије – верификатори Ваздухопловног савеза Србије на земљи.

NOVI_MIRKO_STUPAR_08_1Уз спортске падобранце, чланове аероклубова, у обарању рекорда учествовали су и припадници Специјалне бригаде Војске Србије. У Удружењу истичу захвалност Министарству одбране и Војсци Србије за подршку у овом, али и ранијим сличним ваздухопловно-спортским подухватима, уз напомену да се обарање рекорда поклапа са обележавањем петнаест година од формирања Удружења и 65. година од формирања 204. ловачког авијацијског пука, чије традиције данас наставља 204. ваздухопловна бригада.

Припремни скокови и селекција кандидата почели су 18. октобра а први покушај обарања рекорда био је 21. октобра. Дан касније је изједначен актуелни рекорд – групна формација од 24 падобранца (такозвани 24-way) у слободном паду који је постављен 1992. године у Суботици.

Наредних дана спрски падобранци и падобранке покушаће обарање и овог рекорда и повећање формације на 26 и више учесника.