na INTERNETU od 17. maja 2002

Nišlija Saša Gacik traga za „klasicima“ iz 1990.


Tri posleratna druga


Ratni vihor koji je pocetkom devedesetih rasturio granice na ovom parcetu Balkana, zavadio rodake i posvadao porodice, ipak nije uspeo da pokvari jedno prijateljstvo izmedu trojice vojnika 63. padobranske brigade iz Niša.

Saša Gacik iz Niša, Salko Krpo iz Mostara i Ivan Dragoje iz Gnojnice kod Mostara, upoznali su se u Nišu 1990. godine u legendarnoj padobranskoj brigadi i do kraja vojnog roka ostali nerazdvojni. Posle vojske, životni vetrovi su svakoga odneli na svoju stranu: Saša je sa niškim padobrancima prošao sva ratišta u bivšoj Jugoslaviji, Ivan se pridružio hrvatskim formacijama u svom mestu u BiH, a Salko muslimanskim... Nisu jedan o drugome culi ništa skoro deceniju, ratna bura se u meduvremenu stišala, prijatelji krenuli da se traže...

Ovih dana Saša je na nesvakidašnji nacin uspeo da stupi u kontakt sa Salkom - posredstvom sajta ove elitne jedinice koji je sam postavio na Internetu.

- Došao sam na ideju prošle godine u maju da na Internetu postavim sajt 63. padobranske jedinice kako bi ljudi koji su pre rata služili u ovoj jedinici ponovo uspostavili kontakt. I nekoliko meseci posle postavljanja sajta, javio mi se Salko. „Krpo, prijatelju, dugo sam te tražio, nadam se da rat nije ostavio posledice po tebe“, napisao sam mu u prvoj poruci. Odgovorio mi je da je skoro ceo rat proveo u bolnici jer mu je još na pocetku pored kreveta eksplodirala minobacacka granata. Dok je izašao iz bolnice, rat se završio. Kaže da se posle rata sreo i sa Ivanom, koji je u Mostaru bio na hrvatskoj strani, da su u tom gradu sada vec opale tenzije. O ratu ne pricamo, to je završena prica. Razgovaramo o prijateljima, porodicama. Nadam se da cu ovih dana stupiti u kontakt i sa Ivanom, koga sam poslednji put video 1992. godine u Bosni, na hrvatskoj barikadi u okolini Mostara, kroz optiku dvogleda - poverava se za „Blic“ Saša Gacik, web-dizajner i rezervista 63. padobranske brigade.

Tako je pocelo ponovno okupljanje padobranaca iz klase 1990/91. godine. Ovoga puta na Internetu, preko Sašinog sajta. Kaže da su im se javili svi „klasici“, da su sa svima opet u kontaktu. Jedan pere solitere, drugi koordinira akcijom za izgradnju Đurdevih stupova...

B. Janackovic

 

prethodna strana