na INTERNETU od 17. maja 2002

O NAMA

Šezdeset treca padobranska brigada je namenjena za izvodjenje specijalnog padobranskog desanta, koji se koristi prilikom izvidjacko-diverzantskih dejstava u operativno-strategijskoj dubini neprijatelja. Kada se analizira osposobljenost pripadnika 63. padobranske brigade, posebno se istice koeficijent bezbednosti padobranske obuke, parametar koji, i pored više desetina hiljada izvedenih skokova u poslednjih 15 godina, znatno nadmašuje slicne pokazatelje bezbednosti u padobranskim jedinicama najmocnijih armija sveta. To govori o vrhunskoj obucenosti i osposobljenosti padobranaca i visokom stepenu sigurnosti obuke i potvrdjuje da ispred najvišeg profesionalnog rizika u miru stoje gvozdena radna disciplina, izuzetna sposobnost starešina - padobranskih instruktora, najviša psihofizicka i strucna pripremljenost i uvežbanost ljudi, rigorozne kontrole ispravnosti padobranske opreme, uzoran moral svakog pojedinca i vojnicki kolektivi za primer.
I pic septembar 1990/91
Osim što je, kao borbena jedinica te vrste, najvišeg ranga u Vojsci Srbije i Crne Gore, 63. padobranska brigada je i jedinstvena „vojna padobranska škola". Padobranci su eksperti i za obuku na zemlji, odlicno poznaju planinu i njene cudi, ravnicu, reke i jezera, naseljena mesta, komunikacije i posebno znacajne objekte, ukratko, sva mesta gde se mogu naci u miru i eventualnom ratu. Dejstva iza linije fronta - izvidjanje i diverzije - njihov su zaštitni znak.
U svim posleratnim krizama 63.padobranska brigada je uvek bila prva u najvišem stepenu borbene gotovosti. Tokom sukoba na prostorima nekadašnje SFRJ, Brigada je casno izvršila sve postavljene zadatke zaštitivši sve aerodrome na kojima je bila dislocirana.

Tokom rata NATO-a protiv Jugoslavije 1999, pripadnici 63.padobranske brigade hrabro su se borili sa teroristima OVK na prostorima Kosova i Metohije, ali i sa diverzantskim timovima koji su iz Albanije pokušavali da udju na teritoriju Jugoslavije. Padobranci 63.brigade posebno su se istakli u odbrani granicnih karaula na jugoslovensko-albanskoj granici, kada je poginulo ili bilo ranjeno više pripadnika naše jedinice. Brigada u proseku godišnje izvrši oko 6000 padobranskih skokova i obuci tri generacije vojnika. Ucestvuje na taktickim vežbama bojevog gadjanja korpusnog i armijskog nivoa.

Pripadnici 63.padobranske brigade imaju najbolju pešadijsku opremu i naoružanje u VSCG. Naoružani su jugoslovenskim automatima kalibra 7,62 mm i 5,56 mm, južnoafrickim automatskim puškama od 5,56 mm, snajperskim puškama od 7,62 mm, 7,9mm i 12,7 mm, puškomitraljezima i mitraljezima kalibra 7,62 mm i pištoljima i revolverima raznih tipova i po izboru pripadnika jedinice. Od težeg naoružanja pripadnici 63.padobranske brigade raspolažu sa bacacima granata jugoslovenske proizvodnje, bazukama i rucnim raketnim bacacima takodje domace proizvodnje, protivoklopnim raketnim sistemom "Bumbar", lakim minobacacima od 60 mm i minobacacima od 82 mm.

Jugoslovenski padobranci su u osnovi pešadijska jedinica, ali u slucaju potrebe mogu da koriste i džipove koji se prebacuju helikopterima Mi-8 i avionima An-26. Po potrebi mogu da koriste i brdske topove B-1 od 76 mm, koji se takodje transportuju vazduhom. Inace, pripadnici 63.padobranske brigade skacu standardnim vojnickim padobranima jugoslovenske proizvodnje, ali udarni timovi Brigade imaju i padobrane tipa "krilo" za bešumno lebdenje i prilaz cilju. Mnogi od pripadnika jedinice su u civilu odlicni sportski padobranci. Jedinicu krasi visok stepen lojalnosti svih bivših i sadašnjih pripadnika.









Naslovna - O nama - Istorijat - Obuka - Padobrani - U akciji - Konkurs - Galerija - Video - Iz štampe - Forum - Porudžbenica - Linkovi - English