na INTERNETU od 17. maja 2002

 

Istorijat 63.padobranske brigade VJ Katarina Matanovic - prva  ena padobranac u Jugoslaviji

Prvi padobranski skok u Jugoslaviji izveden je 2.septembra 1926. godine na aerodromu Novi Sad.
Potporucnik Dragutin Dolanski je skocio sa visine 650 metara.
Za jugoslovensko padobranstvo je izuzetno znacajna 1938. godina kada je u Beogradu održana Prva medunarodna vazduhoplovna izložba. U okviru izložbe na zemunskom aerodromu izveden je grupni skok 10 padobranaca medu kojima je skocila i Katarina Matanovic, prva i jedina žena padobranac u Jugoslaviji do rata 1941. godine.

Jugoslovenska vojska je uvidela znacaj padobranskih jedinica,
pa je 1 .oktobra 1939.godine otvorila u Pancevu padobransku školu. Padobranska škola je 1941. godine premeštena u Novi Sad gde je ostala do izbijanja rata, odakle je planirano premeštanje u Niš.
Sudbina padobranske škole u aprilskom ratu nije utvrdena.
U drugom svetskom ratu vazdušni desanti su imali znacajnu ulogu u skoro svim vecim vojnim operacijama. Sredinom 1944. godine Vrhovni štab je od saveznika zatražio pomoc za formiranje padobranske jedinice. Prelaskom Vrhovnog štaba na Vis hitna naredjenja potcinjenim štabovima su dostavljali kuriri - padobranci ! Septembra 1944. godine u Bari (Italija) je prevezeno stotinak boraca radi završavanja padobranske obuke. Medu ranjenicima koji su leceni u Italiji izabrano je još stotinak dobrovoljaca za padobrance. Obuka i padobranski skokovi izvedeni su u centru za obuku Gravina. Padobransku školu uspešno je završio 191 borac i starešina.
Po završetku padobranske obuke 14. oktobra 1944. godine formiran je 1. padobranski bataljon.
Za komandanta je postavljen porucnik Cedomir Vranic.
Borci 1. padobranskog bataljona su završili i diverzantsku obuku, kurs topografije i nastave gadanja sa naoružanjem i izveli prilican broj bojevih gadanja.



Bataljon je dobio od saveznika kompletno naoružanje i opremu (izuzev padobrana).
Decembra 1944. godine brodom je prevezen do Dubrovnika.
6. januara 1945. godine bataljon je stigao u Beograd.
U toku Drugog svetskog rata ovom elitnom bataljonu nije bio poveren ni jedan borbeni zadatak.
Sredinom jula 1945. godine 1. padobranski bataljon je rasformiran.
U toku Drugog svetskog rata osim u Italiji deo jugoslovenskih padobranaca se obucavao i u SSSR-u. Dolaskom u zemlju oni su se prikljucili padobranskim jedinicama.U periodu od 1946. godine do 1950. godine u Novom sadu je radio padobranski kurs Komande vazduhoplovstva.Po naredenju Generalštaba 1946. godine u Beloj Crkvi je formiran 46. padobranski bataljon. Bataljon je 1948. godine predislociran u Novi Sad. Zbog mogucnosti agresije sa istoka, januara 1951. godine, bataljon je iz Novog sada predislociran u Mostar. Bataljon je u Mostaru ostao do 1954. godine kada je vracen u Novi Sad, gde ulazi u sastav novoformirane 63. padobranske brigade. 1952. godine 46. padobranski bataljon je podeljen na dva dela. Jedan deo je ostao u Mostaru, a drugi je prebacen u Šabac od kog je formiran novi 63. padobranski bataljon.Dragan Vekic - komandant 127.padobranskog bataljona

Naredbom VKOS br.200 od 5.februara 1953. godine u Šapcu je formirana 63. padobranska brigada. Marta 1954. godine zbog povoljnijih uslova brigada je dislocirana u Novi Sad.
U shvatanju namene i zadatka ove jedinice u ratnoj veštini bilo je dosta lutanja. Preovladao je stav da JNA nisu potrebne vece padobranske jedinice, jer u uslovima upotrebe nuklearnog oružja, moderne PVO i masovnih oklopnih snaga u eventualnom ratu, vazdušni desanti na bojištu nemaju šansu za uspeh.
Po naredenju Generalštaba JNA krajem 1959. godine 63. padobranska brigada je resformirana,
a od nje su formirana 3 samostalna padobranska bataljona :
159. padobranski bataljon u Skoplju
127. padobranski bataljon na Batajnici i
148. padobranski bataljon u Cerklju.1964. godine u Nišu je od 159. i 127. padobranskog bataljona formiran Padobranski nastavni centar. Od Padobranskog nastavnog centra i 148. padobranskog bataljona 5. decembra 1967. godine ponovo je formirana 63. padobranska brigada.
Od 1967. godine 63. padobranska brigada živi i radi u Nišu.

Pripadnici padobranske brigade su ucestvovali na brojnim padobranskim i drugim sportskim takmicenjima u zemlji i svetu gde su postizali zavidne rezultate. Od osnivanja padobranske brigade do danas padobranci su ucestvovali na 250 vecih združenih taktickih vežbi koje su izvedene sa zapaženim uspehom. U periodu od 1947. godine do 1990. izvedeno je 330.000 padobranskih skokova, a od 1990. svake godine se izvodi preko 10.000 skokova. Bivši komandant Stojan Jovic sa  Ilijom Todorovim (u sredini), komandantom 63.padobranske i Goranom Ostojicem, zamenikom komandanta pred poletanje na svoj 714.skok, Niš 14.oktobar 1996
Zahvaljujuci izuzetnom zalaganju vojnika i starešina i visokim ocenama sa združenih taktickih vežbi i manevara 63. padobranska brigada je stekla ugled jedne od najboljih jedinica. Osnovne vrednosti jedinice, koje poput snažnog bedema stoje ispred svakog neprijatelja, jesu ljubav prema otadžbini i slobodi, vojnicka i padobranska zakletva, cuvanje casti oružja, individualna i kolektivna hrabrost i neraskidivo drugarstvo.

63.padobranska brigada je primila brojna priznanja kojima se njen vojnicki i komandni kadar ponosi:
Orden narodnog heroja koji krasi našu ratnu zastavu, zatim šest Ordena za hrabrost i preko stotinu drugih ordena i medalja koje su dobili pripadnici 63. padobranske brigade za ucešce u borbenim dejstvima,
dokaz su da su padobranci svih ovih godina živeli i borili se za prave vrednosti !

46 naših vojnika-padobranaca dalo je svoje živote u toku izvršavanja padobranskih skokova i ostalih zadataka.
63. padobranska brigada je poznata i respektovana jedinica u celom svetu. U njoj su obucavani u padobranskoj veštini i pripadnici stranih oružanih snaga. Padobransku brigadu su posetile i mnoge strane delegacije koje su se uverile u mogucnosti i kvalitet padobranaca - elitnih vojnika naše zemlje.




Naslovna - O nama - Istorijat - Obuka - Padobrani - U akciji - Konkurs - Galerija - Video - Iz štampe - Forum - Porudžbenica - Linkovi - English