na INTERNETU od 17. maja 2002

OBUKA

Ratno iskustvo, kao i pouke izvucene iz borbenih dejstava ugradjeni su u program obuke novih padobranaca, što veoma znacajno doprinosi napredovanju i kvalitetu današnjih padobranaca. Obuka je raznovrsna i naporna, sastoji se iz nekoliko delova i sprovodi se kontinuirano.
U nacelu, deli se na

- opštu vojnu,
- padobransku i
- specijalisticku obuku
.

Opšta ili osnovna vojna obuka pocinje odmah po stupanju u jedinicu i obuhvata osnovna vojna znanja, rukovanje naoružanjem, takticke radnje i postupke vojnika i jedinica u borbi, inženjerijsku i PNHB obuku, prva gadjanja i intenzivno sticanje kondicije i snage kroz svakodnevno trcanje i savladjivanje poligona sa preprekama.
Padobranska obuka deli se na osnovnu, višu i instruktorsku. U toku osnovne obuke izvodi se sedam skokova, od kojih dva nocna, a skace se sa desantnim padobranima "Kluz" PD-08-3U (okrugla kupola). Desantni skokovi skacu se na prinudno dejstvo sa visine od 400-800 metara, a tzv. "skokovi sa stabilizacijom" sa 2000 do 3000 metara.
U ovoj fazi se pre prvog iskakanja iz aviona, obavlja priprema na zemlji, na padobranskom poligonu sa spravama, gde se prakticno i teorijski obradjuje tehnika skakanja, postupci u avionu, kao i poznavanje i pakovanje padobrana. Inace, za obuku jednog našeg vojnog padobranca, dovoljna su samo 24 dana, što je takodje rezultat u svetskom vrhu.

Višu padobransku obuku polaze bolji padobranci. U toj fazi, uvežbavaju se tehnike skakanja padobranom sa vecih visina u slobodnom padu; tzv. "skokovi sa zadrškom". Kao i u ostalim specijalnim jedinicama u svetu i ovde se primenjuju dve tehnike skakanja: VIVO (visoko iskakanje-visoko otvaranje) i VINO (visoko iskakanje-nisko otvaranje). Za ove skokove koriste se padobrani sa "krilo" kupolom ("Kluz-1A", "Kluz-5"), koji omogucuju izvodjenje "preleta" i ubacivanje u neprijateljsku pozadinu, gde bi, recimo, trebalo izvršiti diverzantski zadatak (tzv. "specijalni desanti"). Instruktorski kurs završavaju iskusni padobranci-starešine, sa vecim padobranskim stažom i više stotina skokova, posle cega sticu zvanje padobranskog instruktora.

Sastav 63. padobranske brigade je poluprofesionalni, odnosno, u njoj su vojnici koji služe redovni vojni rok, kao i profesionalni vojnici - koji, u stvari, predstavljaju osnovnu borbenu snagu jedinice. Njihova obuka je znatno napornija i složenija i traje prakticno svo vreme službovanja. Opredeljenje je da se u predstojecem periodu jedinica u potpunosti profesionalizuje.
U obuci padobranaca, skokovi predstavljaju nešto više od cetvrtine radnji; ostalo se odnosi na specijalisticku obuku za izvršavanje izvidjacko-diverzantskih zadataka :veranje, skijanje, plivanje, borilacke veštine, korišcenje upaljaca i eksploziva, preživljavanje u prirodi i slicno.

Jer, svoju pravu snagu ovi padobranci pokazuju tek kad se spuste na zemlju; padobran je samo pomocno sredstvo da se što brže spuste na odredjeno mesto. Kada su u prirodi, uce da jedu sve do cega dodju: od jestivih pecuraka i korenja, do kornjaca, zmija, žaba, puževa i skakavaca. Kada ima uslova, okrepljuju se cajevima od zovinog cveta, šipka, majcine dušice i mladih borovih iglica...
Odredjeni broj vojnika prolazi i specijalisticke kurseve za pojedine dužnosti - snajperista, mitraljezac, poslužilac minobacaca, vezista, kerovodja i slicno. Svi pripadnici jedinice, ukljucujuci i starešine, su dobrovoljci i svi se obucavaju za skakanje padobranom.

Zahvaljujuci poznavanju mnogih veština, padobranci sticu neophodno samopouzdanje, sposobnost da se kontrolišu, savladjuju strah i brže misaono reaguju. Na taj nacin, oni izgradjuju odredjene crte licnosti, kao što su odlucnost, smelost, privrženost kolektivu i solidarnost, pozitivna agresivnost. Samo uz takvu obuku, oni uspevaju da se suoce sa brojnim opasnostima u razlicitim borbenim situacijama i upravo je to ono što padobranca izdvaja u odnosu na druge vojnike. jedinica gaji elitni duh, što je i cini jakom, a što najbolje pokazuju reci padobranske zakletve:




Za otadžbinu, za druga, za pušku, za vojnicku i ratnicku cast -
padobranci 63. padobranske brigade -

RADE !!!








Naslovna - O nama - Istorijat - Obuka - Padobrani - U akciji - Konkurs - Galerija - Video - Iz štampe - Forum - Porudžbenica - Linkovi - English