na INTERNETU od 17. maja 2002
CUVENA 63.PADOBRANSKA BRIGADA,PRVA JEDINICA VJ PREDSTAVLJENA NA SVETSKOJ GLOBALNOJ MREŽI


SKOK SA INTERNETA

Niš - Bili su i ostali udarna pesnica Vojske Jugoslavije. Visoki, kršni i hrabri pripadnici elitne 63.padobranske brigade iz Niša respektuju se širom sveta, a posle NATO agresije niške "crvene beretke" dobile su Orden narodnog heroja. Pre nekoliko meseci niški "padosi" postali su i prva jedinica VJ koja je predstavljena na Internetu.
Na sajtu svetske globalne mreže uz podatke o istorijatu ove brigade, predocene su sve aktivnosti padobranaca. Specijalna obuka u ovoj jedinici, inace, traje tokom cele godine. Satkana je od atraktivnih osposobljavanja za preživljavanje, veranje, plivanje i skijanje.
Organizovana je i obuka u borilackim veštinama ali i rukovanju hladnim oružjem. Padobranci se osposobljavaju i za antiteroristicke akcije, koje izvode zajedno sa svojim velikim prijateljima - obucenim psima.
Naravno, najeksluzivnija je padobranska obuka. Pored teorijskog dela, pripadnici jedinice obucavaju se na poligonu za prakticnu padobransku obuku. Na luping lestvama, trambolinama, a posebno na visokoj žicari, padobranci prolaze obaveznu obuku pre nego što udu u avion.


Skok sa žicare na ovom poligonu je neka vrsta generalne probe pred "let" u vazduhu, jer ko ne uspe da prode ovu vežbu ne može ni da skoci iz aviona. A svaki skok je posebna prica i avantura, za nezaborav svakom padobrancu.
Na sajtu 63.padobranske brigade iz Niša nalazi se i tekst konkursa za profi vojnike, koji je stalno otvoren. Clan ove specijalne formacije VJ može da postane svako ko ima predispozicije za ovakvu vrstu jedinice.

M.Ristovic

 

prethodna strana