na INTERNETU od 17. maja 2002

Ekskluzivno: u poseti 63. padobranskoj brigadi


RATNICI l NA NEBU l NA ZEMLJI

Osnovna namena ove specijalne jedinice je izvršavanje izvidacko-diverzantskih zadataka



T70, PD 08 3U, 300 km/h... Ove brojke i slova su karakteristicne oznake: T-70 za avion An 26, PD 08 3 U za formacijski desantni padobran, 300 km/h je približna brzina kretanja vazduhoplova u trenutku iskakanja pripadnika 63. padobranske brigade.

U polumraku utrobe aviona cuje se samo jednolicno brujanje motora. Na smirenim, reklo bi se, odsutnim licima posmatrac sa strane nece »videti« ništa. Iskusni vojnik rutinski proverava rucke za otvaranje padobrana, dok pogledom »ucvršcuje« neku kopcu ili detalj na sistemu veza. Starešina je dužan da proveri »gurtne« koje su okacene duž sajli u avionu. Obrazac je jednostavan: padobranac + padobran + »gurtna«. Greška je iskljucena.

Avion prolazeci kroz jutarnju izmaglicu podrhtava,što podseca na truckanje cetvorotockaša duž »oštecenog kolovoza«. Visina raste, bubne opne reaguju na pad vazdušnog pritiska. Još nekoliko trenutaka i otvorice se vrata na repu, lagano klizeci ispod trupa. U avion ce grunuti svetlost, hladnoca i huk vetra stvarajuci strašan vazdušni vrtlog. Pogledi padobranaca okrecu se belom ambisu, kome ce se ubrzo prepustiti. Žuto svetlo:ustajanje, rampa je otvorena. Zeleno: iskakanje. Brigada nestaje u belom prostranstvu. U daljini se gubi silueta aviona i zvuk motora, a iznad glava se radaju kupole. Naravno, prvi covek u prvom naletu je komandant.

Namena ove specijalne padobranske jedinice je izvršavanje izvidacko-diverzantskih zadataka, pa je u skladu sa obavezama utvrden sistem obuke - prica komandant brigade Ilija Todorov. Prvi i osnovni preduslov za pristupanje brigadi je DOBRA VOLJA, i to jaka dobra volja. Sve osobine kandidata proveravaju se na strogim zdravstvenim pregledima i psiho-fizickim testovima, gde nema gledanja kroz prste. Po dolasku u jedinicu pocinje osnovna obuka i žestok svakodnevni vojnicki život što znaci da se sve sposobnosti, i psihicke i fizicke proveravaju u praksi. Motivi doneti iz prica i filmova ovde se, u specificnim uslovima, ucvršcuju, ili bukvalno gube. Prema recima komandanta, mali broj vojnika se predomisli i odustane od dalje službe u brigadi. Podaci pokazuju da izvestan broj otpadne na rigoroznoj zdravstvenoj selekciji, pred pocetak padobranske obuke. Kada se ta prepreka prode, padobranci nastavljaju obuku i do kraja roka ili ugovora, s ponosom nose amblem na crvenoj beretki. Posle prvih
skokova broj »otkaza« je prakticno zanemarljiv.

Osim osnovne pešadijske obuke; padobranci prolaze osnovnu padobransku obuku, zatim uce kako preživljavati u kriticnim uslovima, savladati vodenu prepreku, uce i borilacke veštine, rukovanje specijalnim sredstvima (upaljaci, eksplozivi), diverzantsku obuku i letnji alpinizam. Odabrani sastav prolazi kroz višu padobransku obuku, obuku u korišcenju sredstava za tihu likvidaciju, a napomenom da svi pripadnici jedinice od prvog dana mnogo vremena provode u prakticnom rukovanju i korišcenju vatrenog oružja.

U psiho-fizickoj pripremi akcenat je ostao na pojacanoj padobranskoj obuci i trenažnim skokovima. Realnost trenutnog reagovanja na situaciju u vazduhu, koncentracija i samostalno odlucivanje, kao preduslov za uspešan skok, treba da, što je god više moguce, približe stvarnim borbenim situacijama. Skakanje u svim uslovima jaca volju i psiho-fizicke osobine.

Korišcenje svih vrsta licnog naoružanja bitno je prošireno, a sva znanja iz vojnih veština i specijalisticke obuke pažljivo se povezuju na vežbama i simulacijama pravih borbenih situacija.

 

Oružja po izboru

Najcešce naoružanje i oprema pripadnika jedinice je standardna gama savremene jugoslovenske proizvodnje prilagodena specificnim uslovima rada jedinice. To su automatske puške M-70 i M-72 sa sklopivim kundacima i pištolji M57. U upotrebi su desantni padobrani PD 08 3U, a deo sastava za neke zadatke koristi padobrane "krila". Na pitanje da li koriste drugo naoružanje komandant odgovara:

»Svaka specijalna jedinica ima na raspolaganju prakticno sve što se koristi u svetu. Izbor sredstava zavisi, logicno, od prirode zadatka, a njih pod definicijom >izvidanje i diverzija< ima bezbroj.«

Posle upoznavanja sa karakteristikama brigade neizbežno se namece poredenje sa slicnim formacijama širom sveta. Lakonski odgovor komandanta glasi da se svi namenski zadaci izvršavaju, prepuštajuci sagovomiku da sve ostalo zamisli u svojoj mašti. Sada su to rutinski skokovi, takticke vežbe, borbena gadanja, testiranje opreme u najtežim uslovima, demonstracije sposobnosti i, što je takode zanimljivo, takmicenja i nastupi specijalne padobranske grupe »Nebeske vidre«. Ako zatreba sa zadataka se lako skida pridev »trenažni« ili »pokazni« i -postace zbilja.

A da cela ova prica o poseti 63. padobranskoj brigadi ne ostane u vazduhu, u trupu aviona, za reportere KALIBRA na poligonu za obuku u krugu kasarne, mala formacija izvela je pokaznu vežbu hvatanja »živog jezika«. Krajnje ozbiljno i koncentrisano momci u uniformama M 94, zaštitnim prslucima, sa borbenim noževima, automatskim puškama Galil F4, kalibar .223 sa 30 metaka u okviru i »starim, dobrim« pištoljima M57, sa maskirnom šminkom na licima... efektno su izvršili prepad. Nedostajali su padobrani, transportni rancevi i ostala oprema, a to je najmanje 30 kg na ledima svakog padobranca.

 

Redakcija


Prethodna stranica