na INTERNETU od 17. maja 2002
PRICA O COVJEKU KOJI NE ZNA ZA UMOR, DOSADU I SLOBODNO VRIJEME
KOMANDOS MIROLJUB JANICIJEVIC BAVI SE I PADOBRANSTVOM, PARAGLAJDINGOM, RONJENJEM, BORILACKIM VEŠTINAMA...

TATA CEKI "EKŠN-MEN"

BAR-Moj devetogodišnji sin kaže da njemu ne treba igracka “Action-man”, on svojim drugarima govori “Moj tata je Action-man” –ovako za “Vijesti” - malo u ali, malo u zbilji- opisuje svoj život Miroljub Janicijevic (33), za drugove jednostavno-Ceki. Ako vas ponekad mori problem dosade, i ne znate šta bi ste sami sa sobom, možda ce vam Cekijeva prica koja slijedi pomoci da osmislite “mrtvo vrijeme”.

U radnom vremenu, Ceki je oficir u elitnoj vojnoj jedinici komandosa, dok svoje slobodno vrijeme troši na nacin koji obicnom svijetu lici na akcioni film:

-Sada u julu me ocekuje takmicenje u preciznom slijetanju paraglajdingom u Sicevu, a spremam se i za Svjetsko prvenstvo koje ce u avgustu biti održano u Sloveniji-kaže Ceki, koji se na prvi pogled nimalo ne razlikuje od vršnjaka.

Na nedavno održanom XVI Jadranskom padobranskom kupu u Baru, naš sagovornik je nastupio sa svojim kolegama iz 63. padobranske brigade VSCG-cuvenom takmicarskom ekipom “Nebeske vidre”. Odmah po okoncanju slovenackog šampionata, nastupice i u Austriji kao clan paraglajding kluba “Grunf” iz NIša.

U SFRJ, Janicijevic je bio juniorski karate-prvak države. Još kao tinejdžer u Kruševcu je poceo da se bavi padobranstvom i ronjenjem, što ga je uz karate odvelo u cuvene niške padobrance. Ubrzo postaje clan "Nebeskih Vidri" sa kojom je u raznim padobranskim disciplinama osvajao sva moguca prva mjesta u SRJ. Sa grupom oficira iz 63. padobranske brigade, ucestvovao je i u obaranju državnog rekorda u visini skoka i dužini slobodnog pada, skocivši sa visine od 8190 metara bez upotrebe kiseonika.

-Bilo je zaista hladno-prisjeca se Ceki, iz koga se detalji o sportskim uspjesima moraju vaditi skoro kliještima. Inace, u njegovu padobransku knjižicu dosad je vec upisano 2.800 skokova.

-Pa, jeste, sve vrijeme sam u pokretu, ako nije u pitanju “posao” u brigadi, tu su ili letenje paraglajderom ili ronjenje u klubu “Gusar” u Nišu. Kada nisam na nebu, ili pod vodom-trcim, održavam kondiciju-dodaje Janicijevic koji dilemu-padobranstvo ili paraglajding- ovako rješava:

-Padobranstvo je dio posla, a paraglajding je dio moje slobode koji nemam na poslu, jer mi niko ne nareduje kada cu da skacem-istice naš, po mnogo cemu neobicni sagovornik. Uz padobranstvo i paraglajding, Ceki se aktivno se bavi i skijanjem, ronjenjem, borilackim vještinama i trcanjem, što ga je preporucilo i za clanstvo u Extreme Summit Team iz Beograda, sastav koji okuplja šampione u ekstremnim sportovima. U okviru ove ekipe, Cekija sada intrigira koja je najveca nadmorska visina na koju je covjek doskocio padobranom ? Da li se može više od toga? Svakako da može ako osoba poseduje snažan duh i volju i ako iza sebe ima tim ljudi spremnih da se suoce sa najvecim izazovima i jedni drugima pomognu u ostvarenju svojih stremljenja. Upravo ovo ce biti novi cilj za Janicijevica i njegove sportske "saborce" iz "Extreme Summit Team"".

-Šta mi kaže žena na ove moje vratolomije? Pa, uglavnom shvata, zna da je to moja priroda. Uspijevam sve da postignem tako što vodim isplaniran život. U stvari, u mom životu najviše toga zavisi od vremenske situacije. A, da, desi se da se i umorim –zakljucuje uz smijeh Ceki, dok se uz pozdrav ukrcava u helikopter za posljednju seriju skokova na Jadranskom kupu u Baru.


USPJESI I NA MEĐUNARODNIM TAKMICENJIMA KOMANDOSA

1996. sa ekipom VJ, i to bez priprema, Janicijevic je u Bugarskoj, na XII otvorenom prvenstvu bugarske armije u padobranskom višeboju osvojio trece mjesto, iza Rusa i Španaca. Pojedinacno, u konkurenciji 75 bugarskih, ruskih i njemackih specijalaca, americkih Zelenih beretki, španskih padobranaca i grckih pomorskih diverzanata, Ceki je sa dvanaestim mjestom bio najbolje plasirani takmicar VJ. Svoj najveci sportski uspjeh na medunarodnoj sceni postiže na VI svjetskom para-ski prvenstvu u Italiji (kombinaciji skakanja na cilj i slaloma), gdje u konkurenciji najboljih svjetskih takmicara osvaja osmo mjesto u skoku na cilj-pojedinacno.



Radomir Petric

 

prethodna strana