na INTERNETU od 17. maja 2002

PODVIG

Padobranci Vojske SCG i Žandarmerije izveli slobodan pad sa visine od 9250 metara


MNOGO PADALI LEPO SLETELI

Hrabro, odvažno, savršeno. jednostavno, vojnicki. Na nebu iznad Batajnice junaci u uniformama Vojske Srbije i Crne Gore i Žandarmerije napravili su retko vidjen podvig: Dvanaestoclana ekspedicija probranih padobranaca uspela je da dostigne san svih letaca, oborivši državni rekord u slobodnom padu. Kota od 7733 metara iz 1995. izgledala je nedostižna, ali su Jelesije Radivojevic, Nenad Kuzmanovic, Nebojša Jandric, Radoslav Korac, Ivan Djordjevic, Siniša Micic, Ognjen Ganic, Goran Panovic, Igor Žmiric, Slobodan Markovic, Slobodan Terzic i šarmantna dama u vojnickim cizmama Radmila Jovanovic imali snage i hrabrosti da bez padobrana padaju cak 8750 metara (nezvanican rezultat).

Osmesi olakšanja i srece zasenili su sivu aerodromsku pistu, a nacelnik generalštaba VJ, general Branko Krga i prvi covek žandarmerije Goran Radosavljevic-Guri šampanjcem su proslavili podvig letaca.

- Ni Himalaji nisu više parametar. Želeli smo da preletivo visinu najveceg svetskog vrha i u tome smo uspeli. Ostvarili smo san za koji smo se spremali dva meseca - rekao je preksinoc Nenad Kuzmanovic, koji je prvi dodirnuo tlo.

Posada aviona AN 26 na celu sa Zinajihom Ibrahimovicem uspela je da dovede celicnu pticu na cak 9250 metara visine, iako je kataloški zabeleženo da je maksimalna visina koju može da dostigne 8.450 metara!
- Nisu Rusi ni znali šta su napravili... - culo se od razgaljenih padobranaca.

- Na maksimalnoj visini temperatura je minus 50, tako da su nam viziri bili smrznuti, ali kada smo proleteli na oko 5000 metara sve je bilo gotovo. Otvaranje padobrana na 500 metara bio je rutinski potez - preneo je utisak sa visina Kuzmanovic.

Cak je i iskusni padobranac Siniša Micic bio oduševljen skokom za istoriju.

- Osecam se fenomenalno što sam deo ovog tima. Jedino je let trajao predugo. Da imamo bolje uslove leteli bi još više. Još da nije gore teko hladno, bio bi ovo savršen provod...

Naši junaci na koti od 9250 metara. Rezulatat za ponos. Vojnici, bravo !

 

 

RADMILA JOVANOVIC, JEDINA DAMA MEDJU NEBESKIM LETACIMA

SKOK ZA SINA

Na izgled krhka, ali sa srcem kao u lava. Skica za portret starijeg vodnika Radmile Jovanovic. Miljenica tima, mada pripadnica lepšeg pola ponaša se kao najspremniji vojnik, jer na visinama nema popusta za lepotice.

- Nisam ocekivala da ce skok biti tako zahtevan, ali smo uspeli. Srecna sam što što smo državni rekord popravili za više od hiljadu metara. Moj petnaestogodišnji sin bice najponosniji na mamu - rekla je simpaticna Novosadjanka na privremenom radu u 63.padobranskoj brigadi u Nišu.

Ovo je bio Radmilin 725 skok, i trenutno je van konkurencije u padobranskom sportu u našoj zemlji.

KORAC I JANDRIC IMALI PROBLEME

POMOCNI PADOBRAN SPASAO ŽIVOT

Dva iskusna letacka vuka, Radoslav Korac i Jandric Nebojša nisu zajedno sa ostatkom letacke družine dodirnuli tlo batajnickog aerodroma. Zbog problema sa glavnim padobranom iskusni letaci netipicno su završili na zemlji. Nekoliko novinara primetilo je problem, ali su organizatori uveravali da su rekorderi dobro i da nema povredjenih.

Na srecu, reci organizatora bile su tacne.

- Glavni padobran nije se na vreme otvorio, pa je automatski pomocni morao da stupi u funkciju. Nismo doskocili gde je trebalo, ali smo bili spremni za ovakva dešavanja - smireno je odgovorio stariji vodnik Radoslav Korac.

B.Djordjevic

 

Prethodna strana