na INTERNETU od 17. maja 2002
Reporter "Glasa" na vojno-policijskoj vežbi "Štit 2001"

Miris napalma u Nikincima

Teroristi su "sredeni" ekspresno. Simuliranje ulicnih borbi i desant specijalaca izvedeni krajnje profesionalno.
U improvizovanoj loži, jedan do drugog sedeli su predsednik SRJ Vojislav Koštunica, ministar policije Dušan Mihailovic i general Nebojša Pavkovic. Momci obuceni u crno, sa šlemovima i mitraljezima, nervozno su šetali. Strani vojni atašei, cekajuci da pocne spektakl, pijuckali su kafu i merkali srpske novinarke. Tacno u 12, na poligonu u Nikincima pocela je vežba "Štit 2001" koja treba da zaplaši sve aktuelne, ali i potencijalne teroriste. I taman kada su vec svi pomislili da su strani generali upravo iz tog razloga pozvani da posmatraju vežbu, general Pavkovic je obznanio novo politicko usmerenje jugoslovenske vojske.

- "Štit 2001." treba da pokaže spremnost naših snaga protiv trenutno najveceg svetskog problema, terorizma. Posebno želim da naglasim da se naša vežba podudara s akcijom medunarodne zajednice protiv terorista - rekao je Pavkovic, zaboravljajuci da je ista takva akcija pre samo dve godine bila izvedena i protiv Jugoslavije.

Obuceni kao nindže, pripadnici specijalne antiteroristicke jedinice policije demonstrirali su poznavanje borilackih veština. A onda je na poligon, uz škripu guma, iznenada uleteo crni audi iz kojeg su istrcali teroristi s taocima.

- Kao što vidite, posle otmice teroristi su pokušali da pobegnu iz Nikinaca vazdušnim putem. S leve strane je njihovo uporište, zgrada u kojoj drže taoce - objašnjavao je scenario general-potpukovnik Negosav Nikic, koji je komandovao vežbom.

U maniru pravog akcionog filma, pripadnici SAJ-a spustili su se iz helikoptera na krov i uleteli kroz prozor u "gnezdo terorista", a kada je jedan od njih pokušao da pobegne, psi specijalci su ga sprecili. Akcija je uspela, teroristi su "neutralisani" a najveci aplauz dobio je vucjak koji se silno naljutio na gazdu što ga nije pustio da dokrajci "teroristu".

Drugi deo vežbe koji je trebalo da demonstrira naoružanje i "vatrene mogucnosti" u protivteroristickim akcijama bio je podjednako atraktivan. Posle simulirane borbe u gradu, a to je, kao što je naglasio general potpukovnik Nikolic, vrlo realna situacija, okupljenim generalima, ministrima i novinarima, prireden je pravi "rat uživo". Avioni su bacali napalm bombe, fijukale su granate, eksplozije su se redale jedna za drugom, tresla se zemlja... Ali, Srbi kao da su oguglali na ovakve prizore.

- Rat je bio bolji - prokomentarisao je razocarano jedan od fotoreportera. Cak i oni koji su do sada ostali ravnodušni, zadivila je atrakcija sacuvana za kraj: desant izveden sa zastavama 63. padobranske brigade, 72. specijalne brigade i 83. pomorskog centra Ratne mornarice. Padobranci su, kao što je predvideno scenarijom, zapecatili sudbinu "terorista". Vojna vežba je završena i svi su se bacili na cuveni vojnicki pasulj.

M. KORDIC
FOTO: B. PANTELIC

 

Prethodna strana