na INTERNETU od 17. maja 2002
SRPSKO-CRNOGORSKA DRŽAVA IMA ŠEST SPECIJALNIH JEDINICA
ZA BORBU PROTIV TERORIZMA I MAFIJE

Komandosi za prvi udar

Po obucenosti, izvežbanosti i opremljenosti specijalni sastavi vojske i policije spremni da se u svakom trenutku uhvate u koštac sa „svetskim problemom broj jedan”. - Vojska ima izvidacko-diverzantske, vojno-policijske i granicne jedinice, a policija SAJ, Žandarmeriju i „crvene beretke”

Zamenik nacelnika Generalštaba Vojske Srbije i Crne Gore viceadmiral Milivoje Pavlovic izjavio je da je, u skladu sa proglašenjem vanrednog stanja u Republici Srbiji, specijalnim jedinicama Vojske izdato naredenje da se pripreme za prelazak na viši stepen borbene gotovosti i “eventualnu namensku upotrebu u daljem razvoju dogadaja”. Uz pripadnike vojne policije, koji su vec na terenu i pomažu civilnoj policiji u kontroli, “kao zapeta puška” za akciju su spremni i drugi, elitniji specijalci, jer zbog vanrednog stanja imaju ovlašcenja unutrašnjih poslova.
Srpsko-crnogorska država za borbu protiv terorizma i mafije ima više specijalnih vojnih i policijskih jedinica. Kada je o Vojsci Srbije i Crne Gore rec, to se, pre svega, odnosi na 72. specijalnu brigadu “Sokolovi”, cija se maticna baza nalazi u Pancevu. Ona je direktno potcinjena Generalštabu Vojske SCG a sastoji se od tri bataljona: dva izvidacko-diverzantska (ID) i jednog protivteroristickog (PT), a jedna je od retkih jedinica koju vecinom cine oficiri i podoficiri.
Uloga 72. specijalne brigade nije usko odredena: ona je namenjena izvodenju citavog spektra specijalnih dejstava. Zadaci ID timova su prikupljanje obaveštajnih podataka na terenu i u naseljenim mestima, ubacivanje u pozadinu neprijatelja i “dubinsko” izvidanje, izvodenje diverzija na strateškom nivou, prepadi iz zasede... U nacelu, oni idu ispred ostalih. Operativci PT bataljona 72. brigade pomažu u oslobadanju talaca iz zgrada, aviona, vozova, motornih vozila.
U standardno naoružanje “sokolova” spadaju “kalašnjikovi” AK-101 sa potcevnim bacacem granata 40 mm, automatska puška M-70, puškomitraljez M-84. Za borbu na bliskom odstojanju koriste se automati “Hekler i Koh” 9 mm para, opremljeni taktickim svetlom i laserskim obeleživacem, “Zastavine” pumparice, poluautomatske sacmarice, samostreli.



Stariji “brat” 72. specijalne je 63. padobranska brigada, najpoznatija jedinica tog ranga u nas. Zvanicno je formirana 14. oktobra 1944. u Bariju u Italiji, da bi posle oslobodenja prestala da postoji. Tek 1967. u Nišu je ponovo osnovana padobranska brigada, sa imenom koje i danas nosi i nalazi se u istoj bazi. To je združena takticka jedinica namenjena izvodenju protivteroristickih, izvidackih i diverzantskih dejstava, držanju važnih objekata i borbenom traganju i spasavanju na strategijskom i operativnom nivou. U organizacionom sastavu ima padobransko-izvidacke i diverzantske bataljone.
Pripadnici 63. padobranske brigade ucestvovali su u svim ratovima na sadašnjim i bivšim našim prostorima. Prvo ucešce u borbenim dejstvima jedinica je imala u junu 1991. u Sloveniji. Brigada je tokom 1998. bila angažovana na zaštiti jugoslovenske granice na Kosovu i u borbi protiv albanskih terorista, da bi 2001. bila u sastavu naših združenih snaga koje su ušle u Kopnenu zonu bezbednosti.
Sastav 63. padobranske je poluprofesionalan. Skokovi padobranom predstavljaju nešto više od cetvrtine obuke, ostalo se odnosi na specijalisticko obucavanje. I pripadnici ove elitne jedinice naše vojske imaju najsavremenije naoružanje i vojnu opremu.

„Kobre” sa dva lica

Protivteroristicki odred “Kobre” važi za elitu medu elitom. Jedinica je sastavljena iskljucivo od profesionalaca - podoficira i oficira, a podredena je direktno Generalštabu VSCG. Organizaciono, ona je i dalje deo Uprave bezbednosti, kao što je to bilo kada je osnovana 14. aprila 1978. godine.
Na klasicnim zadacima specijalaca starosna granica je 35 godina. Stariji bivaju prekomandovani u telohranitelje, jer ovaj odred se sastoji iz dva dela - protivteroristickog i grupe za obezbedivanje visokih vojnih i državnih licnosti. Zbog toga “kobre” imaju dva “lica”: maskirnu uniformu i elegantno odelo.
Do sada su izvele nekoliko akcija koje ce, iz razumljivih razloga, još dugo ostati tajna, a neke od njih možda nikada nece ni izaci u javnost.
Imaju skoro sve vrste naoružanja: domace pištolje CZ99, CZ88, M57, ali i “yeriho 94F”, pa ruski automatski pištolj “steckin”, razne revolvere, automate “uzi”, “mini uzi”, “mikro uzi”, puške Ak-47, AK-101, M16, AP10, G3, sacmare “SPAS 15”, snajperske puške M76, M93 “crna strela”...

Za borbu protiv terorista i mafije MUP Srbije ima tri specijalne jedinice. Specijalna antiteroristicka jedinica (SAJ) formirana je 1978. u okviru Sekretarijata unutrašnjih poslova Srbije. Danas egzistira kao samostalna u okviru Resora javne bezbednosti MUP-a Srbije za poslove i zadatke koji se odnose na zaštitu bezbednosti Republike i njenih gradana. Ova jedinica angažuje se u situacijama kada “obicna” policija nije u stanju da reši: situacije s taocima u gradskim zonama, otmice vazduhoplova, u borbi protiv organizovanog kriminala i slicno.
Komandosi SAJ-a podeljeni su u sve borbene grupe: najiskusniji cine “A” tim, koji prvi stupa u borbu. Njima daje podršku “B” tim, a vremenom oni koji se dokažu prelaze u prvu postavu.
Svaki SAJ-ovac nosi crni kombinezon, cizme marke “magnum”, rukavice s ojacanjima, zaštitne naocare, fantomku. Na zadatke krecu blindiranim landroverima i helikopterima Bel 212. Naoružani su pištoljima CZ-75, “ceška zbrojovka” kao i neizbežnim “heklerima” raznih varijanti. Za snajperska dejstva koriste puške G3 i G33, kao i “Zastavine” M-93. Baza SAJ-a je u Batajnici.

Jedinica za specijalne operacije (JSO), poznatija kao “crvene beretke” takode spada u red najelitnijih policijskih sastava. Kada je formirana 1991. do pred kraj 2001. bila je u sastavu Resora državne bezbednosti MUP-a Srbije. Ucestvovala je na ratištima u svim nekadašnjim jugoslovenskim republikama. Njen prvi komandant bio je Franko Simatovic Frenki, a pocetkom 1999. nasledio ga je Milorad Lukovic Legija, koji ju je posle više incidenata 2001. napustio.
JSO, koja je posle novembarske pobune 2001. pod neposrednom komandom Vlade Srbije i ministra policije, ima veoma savremeno naoružanje, a podatak da imaju i ruske borbene helikoptere Mi-24, “letece topovnjace”, kao i borbena vozila “hamer” dovoljno govori o njenoj snazi.
Žandarmerija je najmladi sastav u paleti specijalnih vojnih i policijskih jedinica, a nastala je preimenovanjem Posebnih jedinica policije (PJP). Ona i postoji zbog ovakvih situacija. Još kada je nastajala, pre nepune dve godine, receno je da ce Žandarmerija imati 2.000 pripadnika, a podeljena je u cetiri odreda: beogradski, novosadski, niški i kraljevacki, koji u svom sastavu imaju i posebno obucene interventne odrede. Uglavnom je rec o mladim ljudima od kojih mnogi imaju i ratno iskustvo. Svaki pripadnik Žandarmerije prode kroz tronedeljni “dril” i šestomesecni kurs za policajce.
Pripadnici Žandarmerije su svuda gde je “gusto”. Do sada su glavne zadatke izvršavali u obezbedivanju administrativne linije Srbije s Kosovom i borbi protiv albanskih terorista i ekstremista na jugu Srbije. Neposredno posle atentata na premijera Srbije Zorana Đindica, neke jedinice Žandarmerije su rasporedene po kasarnama i na nekim punktovima u Beogradu.

M. Bozokin

 


prethodna strana