na INTERNETU od 17. maja 2002



JUBILEJ


Pukovnik Ilija Todorov, komandant 63. padobranske brigade VSCG, koja ove godine proslavlja 60. rodjendan



Sezdeset treca padobranska brigada u Nisu ima dugu i bogatu vojnicku tradiciju. Naziv elitna nije dobila ni slucajno ni iznenada. Generacije pripadnika brigade gradile su decenijama imidz jedinice. Kao nesalomivi poznati su i van granica SCG. Brojna priznanja krase vitrine 63. Posebno se izdvaja jedno - Orden narodnog heroja.
Na celu 63. padobranske je pukovnik Ilija Todorov, instruktor padobranstva i staresina sa impozantnom vojnickom karijerom. Komandant najelitnije jedinice postao je u 31. godini. Poveo je padobransku brigadu na najteze borbene zadatke 1999... Vodi je sigurnim i dobrim putem i sada. U miru.

Svedok: Ove godine jedinica obelezava jubilej...
Ilija Todorov: 63. padobranska brigada obelezava sezdeset godina od formiranja prvog padobranskog bataljona, ciju tradiciju negujemo Bilo je to u jesen 1944, u vojnoj bazi u Bariju, u Italiji. Ta jedinica je neposredno posle Drugog svetskog rata rasformirana jer nisu postojali osnovni materijalni i tehnicki uslovi, pre svega avioni i padobrani, da bi mogla normalno da radi. Ubrzo su kupljeni transportni avioni i pocela je proizvodnja padobrana, pa je krajem cetrdesetih pocela nova ekspanzija padobranstva.Vec u februaru 1953. formirana je vazdusno-desantna jedinica ranga brigade - 63. padobranska.

S: Sta je posebno obelezilo dugu padobransku tradiciju jedinica?
I.T: Period od sest decenija uspesnog rada je dug, a obaveza nas, koji sada radimo u padobranskoj brigadi je da narednim generacijama padobranaca prenesemo sve vrednosti koje su decenijama negovali nasi prethodnici. Tu mislim, pre svega, na ljubav prema otadzbini, na neraskidivo prijateljstvo i solidarnost izmedju svih koji nose padobranska obelezja, na dugo negovanje principa vojnicke i ratnicke casti, sto je najbolje receno u nasoj padobranskoj zakletvi.



S: Nedavno je odrzan sedmi padobranski viseboj. Recite nam nesto vise o tome i drugim sportskim aktivnostima pripadnika jedinice?
I.T: Krajem juna smo sedmi put organizovai padobranski viseboj. Rec je o najtezem i najprestiznijem vojnickom sportskom takmicenju. Pored timova iz nase jedinice, na takmicenju redovno ucestvuju ekipe i drugih specijalnih jedinica VSCG. Ove godine prvi put se pojavila i ekipa Zandarmerije MUP Srbije. Start je u avionu na 800 metara visine, a posle padobranskog skoka petoclane ekipe izvrsavaju razne zadatke svojstvene specijalnim jedinicama duz staze koja je inosila skoro 50 kilometara. Svi rezultati se pretvaraju u bodove. Ekipa nase prve padobransko-diverzantsko-izvidjacke cete je pobedila otavivsi drugoplasirane za skoro sat iza sebe. Time su pokazali spremnost za najteze zadatke. Karakteristika nase jedinice je profesionalno bavljenje sportom. Nas glavni reprezent su takmicari padobranske ekipe VSCG "Nebeske vidre", visestruki drzavni prvaci u klasicnim padobranskim disciplinama, para skiju i drzavni rekorderi u relativu i kenopi relativu. Nedavno su postigli jos jedan zadivljujuci rekord skocivsi sa 9.205 metara bez kiseonicke opreme.

S: Gde vidite mesto 63. padobranske brigade u poredjeju sa specijalnim jedinicama drugih armija u svetu?

I.T: Iskustvo, kvalitet ljudi i duga tradicija su znacajni, ali ne i dovoljni parametri da izvrsimo korektno poredjenje. Cinjenica je da smo visoko kotirani i zauzimamo znacajnu poziciju u velikoj porodici svetskih specijalnih jedinica.

S: Padobranska obuka izuzetno je slozena. Sta ona sve obuhvata pored padobranskih skokova?

I.T: Prvi uslov da neko moze da zavrsi padobransku obuku je dobrovoljnost. U padobransku jedinicu dolaze visokomotivisani momci, koji su taj poziv sami izabrali. Sledeci uslov je da kandidat za padobranca bude potpuno zdrav i u dobroj psihofizickoj kondiciji. Zatim sledi tronedeljna zemaljska obuka, gde se polaznici osposobljavaju da uspesno iskoce iz aviona, uce se kako da otvore padobran i da postupe u slucaju delimicnog ili potpunog otkaza glavne kupole i kako da se prizemlje. Nasi padobranci sami pakuju glavni i rezervni padobran, sto je dodatni kvalitet. Posle zavrsene zemaljske obuke su padobranski skokovi i oni koji izvrse sve zadatke sticu zvanje padobranca. Drugi nivo osposobljavanja je zavrsetak vise padobranske obuke gde se padobranci osposobljavaju za skokove na slobodno dejstvo i izvrsenje specijalnog desanta, sto podrazumeva skokove sa vecih visina sa i bez preleta i doskokom na terene malih dimenzija sa preprekama.

S: Sta mislite o ulasku Vojske SCG u Partnerstvo za mir i NATO?

I.T: Ulazak VSCG u Partnerstvo za mir i NATO su drzavna pitanja i stvar politike. Nase je da kao profesionalci, sledimo odluke najviseg rukovodstva. Smatram da su nase znanje i sposobnost doprinos laksem pristupu pomenutim bezbednosnim integracijama.

S: Vasa jedinica ucestvovala je u svim ratnim operacijama na tlu prethodne Jugoslavije, Kosmetu i Kopnenoj zoni bezbednosti.
I.T: Pominjanje borbenog ucesca jedne ovakve jedinice u dejstvima svih ovih godina kroz recenicu ili dve, ne daje odgovore koji bi bili interesantni. Javnost malo zna o 63. padobranskoj brigadi, ali ono sto je sigurno i slobodno mogu da kazem - ovaj sastav je zadatke izrsavao profesionalno i patriotski, i za to je dobio najvise priznanje - Orden narodnog heroja.

VELIKA BORBENA EFIKASNOST

- Teska materijalna situacija u VSCG je nasa realnost. Generalno gledano, padobranstvo je skupa stvar, ali nas nema mnogo, i naspram brojnosti, posto je specijalna jedinica, imamo veliku borbenu efikasnost. Mnogo je novca i truda ulozeno da bi se dostigao ovaj nivo koji mi sada imamo. Potrebna su minimalna ulaganja da se taj nivo odrzi. Nadam se da cemo u tome uspeti. To vam je kao kad neko kupi skupoceni "mercedes" i onda nema para da mu zameni ulje u motoru - kaze pukovnik Todorov.


 

 

Naslovna - O nama - Istorijat - Obuka - Padobrani - U akciji - Konkurs - Galerija - Video - Iz štampe - Forum - Porudžbenica - Linkovi - English