na INTERNETU od 17. maja 2002

Obnovljeno prekinuto prijateljstvo

INTERNET SPOJIO DRUGOVE IZ 63.PADOBRANSKE

Raspad SFRJ uslovio je prekid mnogih prijateljskih veza. Kako vreme odmice pokidane veze se obnavljaju. Saša, Salko i Ivan služili su vojni rok u 63.padobranskoj brigadi u Nišu, pocetkom poslednje decenije prošlog veka. Zajedno su prošli obuku, a planove o nastavku prijateljstva, kada skinu uniformu, promenili su rat i raspad nekadašnje Jugoslavije.

Saša i Ivan uspomena iz vojske

- Bili smo, pocinje pricu Saša Gacik iz Niša, u istom odeljenju. Salko Krpo iz Mostara, Ivan Dragoje iz Gnojnica i ja bili smo najbolji prijatelji. Sa obuke u preživljavanju umesto u kasarnu otišli u rat. Nakon završetka vojnog roka svako je otišao svojoj kuci. Rat je poceo u Bosni. Tada sam se poslednji put cuo sa Salkom. Zvao me je telefonom, iz podruma i pitao "Zašto JNA bombarduje Mostar ?". U pozadini su se cule eksplozije. Nisam znao šta da mu kažem. Prijateljstvo je prekinuto, ne našom željom.

Šest meseci po završetku vojnog roka Saša je kao pripadnik rezervnog sastava 63.padobranske brigade otišao baš u Mostar, na aerodrom, pored Gnojnica, iz kojih je Ivan.

- Ivan je bio pripadnik HVO. Video sam ga sa druge strane barikade. Pomislio sam "kakvo sranje, do pre šest meseci smo bili drugovi, a sada se gledamo preko nišana". Kasnije sam saznao da je Ivan nakon rata ubio i zbog toga završio u zatvoru. Saznao sam i da je Salko cudom preživeo pošto mu je pored glave, dok je spavao eksplodirala minobacacka granata, kaže Saša.

Prošlo je dosta vremena a za obnavljanje prijateljstva zaslužan je Internet. Saša je pre dve godine samoinicijativno poceo da pravi internet prezentaciju 63.padobranske brigade.

 

- Nakon nekog vremena su me pozvali iz brigade, razgovarali smo. Svidala im se moja ideja objasnili su komandi, dali mi dozvolu da i zvanicno mogu da nastavim sa radom. Deo prezentacije postavljen je i na sajtu Vojske Srbije i Crne Gore. I ako sam ranije pokušavao da putem Interneta pronadem Salka, buduci da je Ivan živeo na selu, nije mi pošlo za rukom. Naišao sam samo na neke njegove rodake, kaže Saša.

Salko je medutim pronašao prezentaciju 63.padobranske, ali i svog prijatelja iz vojske, Sašu.

- U pocetku naša konverzacija putem elektronske pošte bila je bojažljiva. Izbegavali smo, a i danas to radimo, pricu o ratu. Uglavnom sa nostalgijom pricamo o prošlim vremenima. Od njega sam saznao da je Mostar bio samo formalno jedinstven grad. Muslimani išli jednom, a Hrvati drugom stranom ulice. U jednoj takvoj ulici, kako mi je Salko rekao, sreo je i Ivana. Popricali su malo pa svako na svoj trotoar.

Saša i Salko pakuju padobran

Saša je od Salka dobio i slike Mostara. Uskoro ce Salku poslati fotografije Niša. Salko želi da ponovo dode u Niš, i poziva Sašu u goste. Jednog dana...

 

Aleksandar Stankovic

 

prethodna strana