na INTERNETU od 17. maja 2002

Na Sedmom padobranskom višeboju u Nišu ucestvovali najelitniji specijalci


Niko kao 63. padobranska


Sedmi padobranski višeboj okupio je pripadnike najelitnijih jedinica u našoj zemlji. Osam ekipa, cetiri iz 63. padobranske brigade iz Niša, po jedna iz 72.specijalne brigade posebne namene (Pancevo), Protivteroristickog odreda "Kobre" iz Beograda, 82. pomorskog centra iz Kumbora i Žandarmerije MUP-a Republike Srbije, "startovali" su u selu Prosek nedaleko od Niša. Krenuli su na put dug 40 kilometara, a stazu je, nakon desantnog skoka, trebalo preci za što krace vreme uz rešavanje postavljenih zadataka na maršruti.

- Iskustvo ranijih višeboja pokazuje da je u takmicarskom "sudaru"vojne elite teško odmeriti pravog pobednika, pa najcešce svi odlicno izvrše inace teške zadatke, a o pobedniku odluce samo nijanse koje mogu da odmere i primete sudije iz redova prekaljenih specijalaca. Ovoga puta zadaci su nešto teži - kaže potpukovnik Savo Iriškic.

Padobranski višeboj je jedno od najnapornijih i najsvestranijih takmicenja u Vojsci SCG, od takmicara zahteva izuzetnu kondiciju, veliko znanje, snalažljivost i veštinu. U to smo se uverili vec posle prvog dana, kada su specijalci bez velikih teškoca savladali kontaminirano podrucje i žicane prepreke, a zatim na strelištu "Gradac "gadali automatskim puškama.

Rezultati su bili neverovatni - desetke, devetke i po koja osmica... Zadatak ekipa bio je i izvlacenje neispravnog vozila, pretres terena, a na kraju dana i savladivanje vodene prepreke desantnim camcima. Drugi dan takmicenja bio je zanimljiviji ali i naporniji. Odlucili smo da "specijalce" cekamo u šumi, u blizini prepreke koju treba da savladaju. Nakon pola sata zaculi smo prve korake.

Specijalci 82. pomorskog centra iz Kumbora bili su blizu, uz pomoc mapa tražili su cilj. A onda, kada su nas "locirali", jedan za drugim, njih petorica su ko od šale prešli preko konopca koji je bio postavljen nasred jedne "uvale. Potom su na cilj stigle i druge ekipe - pripadnici 72. specijalne brigade,"Kobre", 63. padobranska...

Posle toga uputili smo se ka poligonu na kojem se noževima gada u metu. Nismo stigli na vreme iako smo putovali džipom, specijalci su jednostavno bili brži. I ovde su rezultati bili dobri, mada su se pripadnici nekih jedinica žalili na kvalitet noževa. Usledila je zatim sledeca disciplina - bacanje bombe u metu, a potom su ekipe krenule na krajnje odredište - na sam vrh "Ploca", gde je bio cilj.

Ekipe su pristizale jedna za drugom. Najsrecniji su, primecujemo, pripadnici Žandarmerije MUP-a Republike Srbije, koji prvi put ucestvuju na višeboju. Na osnovu ukupnog ostvarenog vremena na stazi najuspešnija ekipa je diverzantsko izvidacka ceta 63. padobranske brigade iz Niša. Drugo mesto pripalo je Protivteroristickom odredu "Kobre" iz Beograda, a trece 72. specijalnoj brigadi posebne namene iz Panceva.

- Cetvrti put ucestvujem na višeboju. Dva puta smo bili prvi, jednom drugi i jedanput cetvrti - kaže voda pobednicke ekipe, porucnik Goran Stojanovic. Šta da vam kažem, "crvene beretke" su i dalje neprikosnovene u našoj zemlji ... Mi smo na ovom takmicenju nastupili sa cetiri ekipe. Kada bi uz cele brigade izabrali petoricu najboljih, rezultati bi bili još bolji - kaže porucnik Goran Stojanovic i dodaje da bi bili spremni da istog trenutka, ako treba, krenu u još jedan dvodnevni krug.

Višeboj je svecano zatvoren u petak pred sumrak. Specijalci su "sedmoj sili" predložili da prijavi ekipu za sledeci, osmi višeboj, ali odgovor je bio: "Može, ali samo u tri discipline, svecano otvaranje, svecano zatvaranje i polusvecano nazdravljanje u nekoj od kafana na višebojskoj maršuti".

 

Slaviša Dejic

 

prethodna strana