Почело снимање филмске приче и серије о чувеној бици и херојима са Кошара

У среду је почело снимање филма и серије „Кошаре“, за које је сценарио написао Ђорђе Милосављевић, а режира их Балша Ђого. Прича је базирана на сведочанствима војника који су се храбро борили у истоименој бици 1999. године, када су војници СР Југославије у караули Кошаре напали припадници ОВК помогнути НАТО авијацијом.

Досад та тема није обрађена у играној форми. У оквиру „Омега продукције“, у којој смо Немања Мићић и ја партнери, идеја о снимању играног филма о бици на Кошарама је почела да се развија пре седам година. Чекало се на прави моменат да се стекну услови да се овако битна тема обради на достојан начин. Уз подршку Филмског центра Србије и Телекома Србија, овај пројекат је постао изводљив на начин како смо желели да га снимимо и на задовољство многих – ево нас сада у процесу снимања – прича за „Блиц“ један од продуцената Владан Анђелковић.

Он наглашава да ову битку из новије српске историје посебно издваја тај ефекат јунаштва.

– Херојство учесника битке на Кошарама јесте у томе да је спречен копнени пробој на српску територију од стране вишеструко бројнијег противника. Такође, ефекат те битке се огледа и у томе да је постављен и до данас одржан стандард у испољавању и осећању патриотизма – каже Анђелковић.

Корона и масовне сцене

Снимање „Кошара“ ће обухватити велики број локација, од Суве планине, Власине, Београда, преко многобројних мањих градова у Србији па до Зеленгоре, Таре, Црне Горе… Планирано је да снимање буде завршено у последњој недељи новембра, а биоскопска премијера се очекује фебруара 2021. године. Почетак серије од четрнаест епизода планиран је у априлу 2021. на годишњицу битке, на каналу Суперстар ТВ.

На питање колико ће коштати овај пројекат, Анђелковић каже да те податке није у могућности да открива, али да је јасно да се ради о изузетно скупом пројекту.

– Већина ствари које се тичу филма се чувају само између нас продуцената, писаца и редитеља и ми на један посебан начин приступамо овом филму и свим његовим фазама. Наравно да ће бити велики број акционих сцена снимљених по највишим продукционим стандардима, али овај филм је много више од акције, ово ће бити филм који ће од првог минута створити један специфичан осећај код гледаоца и тај осећај неће престати последњом сценом у остварењу – истиче продуцент.

С обзиром на епидемиолошку ситуацију у земљи, објашњава и да ли ће бити тешко снимати неизоставне масовне сцене…

– Нажалост, и одлазак у продавницу је отежан због епидемиолошке ситуације, а камоли снимање масовних сцена. Али те сцене, на начин како смо их ми замислили, не би биле лаке ни у нормалним околностима. Честитао бих глумцима и целој екипи на додатном напору и концентрацији коју показују а коју изискује ова ситуација са короном – каже продуцент „Кошара“.

Захтевне сцене

Анђелковић открива да у „Кошарама“ има доста захтевних сцена.

– На пример, у једном моменту ћемо снимати утовар 25 тенкова на воз и пут тог конвоја ћемо пратити пругом кроз тунеле, затим хеликоптери који ће слетати на неприступачан терен, имаћемо преко 350 експлозија… Али те сцене нас не плаше, наш редитељ Балша Ђого на изузетан начин командује оваквим сценама и у сваком моменту зна шта жели и на који начин је то могуће реализовати. Овом приликом бих желео да се захвалим нашој војсци, односно Министарству одбране и Генералштабу, без чије подршке не би било могуће снимити овакав пројекат – каже Анђелковић.

У реализацији овог значајног пројекта учествовали су и преживели војници са Кошара.

– Преживели учесници са Кошара већ имају своју велику улогу, она се огледала кроз дељење њихових искустава са писцима и редитељем. Њихова искуства су од непроцењиве вредности – закључује Анђелковић.

Извор: Блиц