Заједничка обука наших и црногорских падобранаца

Jедномесечна заједничка падобранска обука припадника специјалних јединица Војске Србије и Војске Црне Горе, која је од 7. маја реализована на нишком војном аеродрому, данас је приведена крају.

Основна падобранска обука реализована је у две целине и то тако што су се у првој специјалци из Црне Горе три седмице упознавали са основним карактеристикама падобрана и начином експлоатације, вредно радили на падобранском полигону и тестирали се из познавања поменутих садржаја, док су у другом реализовали програм падобранских скокова.

Они су извели шест различитих врста падобранских скокова, након чега су оспособљени за извршење падобранског десанта округлим куполама, са опремом и наоружањем, и у дневним и ноћним условима.

„Нема сумње да су припадници Војске Црне Горе дошли са жељом да заврше комплетну обуку, без икаквих изузетака – каже заступник начелника Групе за оперативне послове и обуку у 63. падобранском батаљону Специјалне бригаде мајор Иван Стојанић – и ми смо задовољни по питању њихове мотивисаност за рад, жеље за усвајањем знања и војничким понашањем“.

Тим Војске Црне Горе чинили су четири припадника Поморског одреда из Бара и шеснаест припадника Чете специјалних снага из Даниловграда.

Командир тима поручник фрегате Владан Бурић тврди да је сваки следећи скок био сложенији и захтевнији и да је посебно задовољан што су се опробали у оном што одваја војно од цивилног падобранства, а то су, свакако, скокови са опремом, наоружањем и ранцем у коме се налази двадесет килограма муниције, средстава радио-технике, хране и друге опреме.

Укупна тежина оптерећења падобранца при таквим скоковима је око педесет килограма. Занимљиви су били и висински скок са 2.000 метара и ноћни са 800 метара.

„Задовољни смо начином извођења обуке, пријемом и професионалним односом – говори поручник фрегате Владан Бурић – Скокови су били узбудљиви, интересантни и тражили су улагање максимума психофизичких напора, али није нам жао, јер је сваки грам зноја вредео. Посебно бих захвалио нашим инструкторима падобранства старијим водницима Владимиру Бјелићу и Дејану Малобовићу и логистичару заставнику Бобану Рашићу.“

Припадници специјалних јединица Војске Србије и Војске Црне Горе нису се до познавали међусобно, али сада су већ склопљена велика другарства и размењена значајна искуства. Изласци у град су били ретки и ограничени, али су се црногорски специјалци ипак довољно упознали са лепотама града на Нишави и гостопримством локалног становништва.

Обуку специјалаца војски Црне Горе и Србије обишли су командант Специјалне бригаде бригадни генерал Илија Тодоров и командант 63. падобранског батаљона мајор Ненад Зонић.

– Припадници Војске Црне Горе су дошли на обуку јако мотивисани и добро припремљени, тако да су захваљујући добро организованој падобранској обуци у падобранском батаљону Специјалне бригаде успешно савладали све садржаје и обуку успешно привели крају. Утисци су јако повољни и постоји обострана жеља и воља да се и даље сарађује, истакао је том приликом генерал Тодоров.

Сарадња Војске Србије и Војске Црне Горе све је боља и садржајнија, што се посебно огледа на активностима заједничке обуке специјалних јединица. Прошле зиме су српски специјалци планирали извођење заједничке обуке у скијању са црногорским специјалцима, а ево, после само неколико месеци, изведена је још значајнија заједничка активност у виду заједничке падобранске обуке. Постоје намере да се обука прошири пре свега у делу обуке у роњењу.

Циљ сарадње специјалних јединица двеју оружаних снага је размена искустава у стручноспецијалистичкој обуци специјалних јединица и заједничка обука тамо где постоје бољи услови за реализацију конкретне обуке, с тим да су падобранска обука, обука у скијању и роњење за сада централни модалитети сарадње специјалаца Војске Србије и Војске Црне Горе.