Први Србин у космосу

Бивши падобранац, пилот и продуцент Саша Савићевић први је човек из Србије који је летео у стратосферу, границу атмосфере са космосом. Из базе руске авијације Соком, из града Нижњег Новгорода, пoлeтео је на саму границу свемира, 23 километра од Земље.

Лет је организовала руска војна авијација, која је Савићевићу поклонила лет због посебних заслуга у ширењу руске културе у југоисточној Европи.

Савићевић се до космоса „превезао“ усавршеном верзијом Мига 29 који може да достигне стратосферу. Тај лет кошта око 40.000 долара и на њега се, после детаљних прегледа, чека и до годину дана.

Савићевић каже да тај лет представља симаулацију испаљивања ракете. Авион, објашњава Савићевић, лети сличном путањом као ракета, под вертикалним углом после одвајања од писте.

– Затим лети пуним гасом, форсажом од девет километара, после чега се хвата максимум снаге и пење на висину до 22 или 23 километра, у зависности од времена – додаје Савићевић.

Први Србин на граници космоса се, како каже, за лет није нарочито спремао, али му је саветовано да поред детаљних лекарских прегледа месец дана не пије алкохол нити једе масну храну.

– Ово је испуњење мог дечачког сна – истакао је Саша Савићевић.

– Посебно сам срећан што су ми Руси дозволили да носим српски грб, као и иконе Светог Саве и светог Ђорђа. Морам да истакнем да је пре мене горе била Наташа Павловић из Чикага, коју овом приликом поздрављам. Она је била прва Српкиња, а ја први Србин – прецизира он и покушава да пренесе осећај који пилоти доживе у тренутку лета, а посебно кад се Земља сагледа као плава лопта, окружена звездама и планетама.

– Није било страха, ја сам ветеран 63. падобранске и резервни војни пилот ВРС. Кад има контролисане опасности, онда је и адреналин на одличном нивоу. То знају падобранци и пилоти, параглајдеристи, бајкери, рели возачи… Ако буде услова, желео бих да идем у свемир, мој највећи идол је први човек у свемиру Јуриј Гагарин – открива Савићевић.