Последња класа регрута у касарнама Војске Србије

БЕОГРАД – Пријем децембарске класе регрута, која ће последња служити војни рок по старим законским прописима, уочи званичног почетка функционисања професионалне Војске Србије, од 1. јануара 2011. године, завршен је у суботу.

Више од хиљаду младића наредних шест месеци провешће у центрима за обуку и јединицама Војске Србије, објављено је на Интернет страници Министарства одбране.

Командант Трећег центра за обуку у Јакову, потпуковник Радомир Алексић, каже да је одзив на служење војног рока у последњој генерацији такође веома висок.

Он сматра да ће и после укидања законске обавезе служења војног рока, од 1. јануара 2011. године бити значајан број оних који ће добровољно да служе војни рок.

Према његовом мишљењу, разлози за то су бројни – од личног доживљавања патриотизма па до практичних предности који ће доносити војна књижица приликом запошљавања у државној служби.

Регрут Филип Митровић из Београда каже да је искористио прилику да војни рок одслужи као што су то чинили и његови преци, додајући да намерава и да проба да се избори за статус професионалног војника.

Војска Србије ће, уколико Скупштина Србије усвоји одлуку владе о обустави обавезе служења војног рока, од 1. јануара 2011. што је извесно судећи по расправи у парламенту од прошле седмице бити и званично професионална, чиме Србија добија савремени одбрамбени систем.

Преласком на професионални начин ангажовања војника, уместо досадашњег регрутног контигента, Војска Србије ће бити потпуно устројена по најбољим светским стандардима, у односу на изазове, ризике и претње који угрожавају безбедност грађана.

Влада Србије донела је 30. септембра Одлуку о обустави обавезе служења војног рока којом је предвиђено да од 1. јануара 2011. у војску буду упућивани само они који то желе.

По тој одлуци, која је упућена парламенту на усвајање, обавеза служења војног рока у Војсци Србије обуставља се када последња партија војника упућена у 2010. години одслужи војни рок.

Одлука владе, уколико буде усвојена у парламенту, ступиће на снагу осмог дана од дана објављивања у „Службеном гласнику Србије”, примењиваће се од 1. јануара 2011, а за њено спровођење нису потребна додатна средства у републичком буџету.

Извор: Политика